Sanaderov tempirani povratak

Vratit će se Ivo Sanader - najavljuje u velikom intervjuu Globusu u razmišljanja bivšeg premijera sigurno dobro upućeni predsjednik Sabora Luka Bebić, koji se - za razliku od HDZ-a i njegovih šefova - nije odrekao ni prijatelja ni snova o nekim budućim zajedničkim akcijama.

Iz njegova se intervjua može razumjeti da Sanader čeka povoljan trenutak za svoj veliki come back. Sada bi takav pokušaj bio kontraproduktivan. “U ovom trenutku ne bi se trebao vraćati, to ne bi bilo korisno ni za njega, ni za bilo koga”, obrazlaže Bebić. Sanaderu trenutno ne odgovara da pokazuje povratničke ambicije. Zato što ga to neminovno konfrontira s Jadrankom Kosor. Što je situacija u kojoj on zna da sada nema nikakve šanse. Već je mjesecima najomraženiji političar, a nasljednica je upravo na njegovoj eliminaciji stekla najveću podršku javnosti. Signaliziranjem bilo kakvih povratničkih planova otežao bi svoju, a popravio njenu poziciju. Zato Bebić i kaže da bivši premijer nema namjere na bilo koji način remetiti ni otežavati rad HDZ-a ni Vlade. Neće im praviti probleme, “želi da se situacija stabilizira”. Premijerka se ne treba plašiti ni njegova povratka u Sabor. Bebić čak u više navrata tvrdi da Vlada ima punu podršku svoga nekadašnjeg šefa: “Sanader nema zamjerki na rad Vlade Jadranke Kosor”, “Sanader podržava Vladu i njenu borbu protiv korupcije”… O podršci premijerki ni riječi. Ali i takve, prema Vladi krajnje pomirljive i afirmativne, poruke u drastičnom su raskoraku sa Sanaderovim izjavama s početka ove godine, kada je svoj povratak najavio teškim optužbama na račun svojih nasljednika.

Prozvao ih je za Hebrangov debakl na predsjedničkim izborima, za nesnalaženje u vođenju stranke, čak implicite za prodaju državnog teritorija. Ukratko, za upropaštavanje HDZ-a i Hrvatske. Iz Bebićeva se intervjua može razabrati i planirani trenutak prijateljeva tempiranog povratka. Predsjednik Sabora najavljuje da bi se Sanader mogao pokušati vratiti “kada se prevlada ova situacija, kada uđemo u EU, kad on procijeni”. Nije baš jasno što misli pod “ovom situacijom”. Vjerojatno je svjestan da mora čekati stišavanje javnog odiuma prema premijeru koji je pobjegao s kapetanske pozicije. Po svemu sudeći, povratničke ambicije sačekat će da J. Kosor izgubi iduće parlamentarne izbore, što je vrlo realna opcija. Izborni poraz njenu bi situaciju opasno komplicirao. Kosor je šefovsku poziciju u HDZ-u stekla Sanaderovom odlukom, ali je podršku stranke dobila kad se pokazala kao njen pojas za spašavanje. Uspjela je da HDZ održi u vladajućem statusu i tako je cementirala i svoju lidersku poziciju. Bez toga i njena se stolica klima.

Logično je da gubitak izbora i silazak s vlasti u svakoj stranci pokrene turbulencije i kadrovske promjene. Za HDZ takav bi rasplet bio traumatičan. Stranka se navikla vladati. Još gore, strepi od čišćenja svojih Augijevih štala. Izgubi li vlast, HDZ bi Jadranku Kosor mogao pretvoriti u svoga Pedra. Usto, ako nakon predsjedničkih propadne i na parlamentarnim izborima, ne gine joj reputacija luzera. U tom trenutku stranci se kao spas može ponuditi povratak čovjeka koji je dokazani, dva puta, izborni pobjednik i HDZ je već jednom vratio na vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:02