HRVATSKA NA PREKRETNICI

ŠEF SDP-a APELIRA NA GRAĐANE 'Ako masovno ne izađete na izbore, naše će glasove zamijeniti oni desnih ekstremista i populista'

 
Davor Bernardić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je građane da masovno izađu na izbore za predsjednika Republike kako ne bi netko drugi odlučivao umjesto njih, ali i kako bi spriječili mogućnost krađe glasova.

- Hrvatska je danas na prekretnici! I stoga pozivam građane da se masovno odazovu na izbore, jer nije svejedno u kakvoj ćemo zemlji živjeti i tko će nam zemlju predstavljati. Pozivam građane da izađu na izbore da se naš glas čuje, kako ne bi netko drugi odlučivao umjesto nas, kako nam drugi ne bi krojili sudbinu, Ali i da se odazovu na izbore kako bi spriječili mogućnost krađe glasova - kazao je Bernardić na SDP-ovom okruglom stolu s temom "Ususret izborima: ustavni položaj te društvena i politička uloga predsjednika/ce Republike".

- Iako živimo u parlamentarnoj demokraciji u kojoj je najvažnija uloga parlamenta, odnosno vlade koja proizlazi iz parlamentarne većine, ovlasti predsjednika su još uvijek dovoljne da može utjecati na ključne procese u zemlji. Predsjednik je sukreator vanjske politike, odgovoran za sigurnost zemlje kroz nadzor tajnih službi i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga.

No, prije svega u Hrvatskoj predsjednik je zaštitnik Ustava koji garantira slobodu svakom čovjeku u Hrvatskoj bez obzira na vjersko, nacionalno ili seksualno opredjeljenje i Ustava čija je temeljna civilizacijska tekovina antifašizam - rekao je Bernardić i pozvao da Hrvatska izabere predsjednika koji je svjestan ustavnih ovlasti, koji će biti osigurač protiv negativnih pojava, ali i verbalni korektiv svega lošeg što se događa.

Takvog predsjednika vidi u SDP-ovu kandidatu Zoranu Milanoviću, koji će, tvrdi, biti jamac slobode i demokracije i zaštite onih najslabijih u našem društvu, obespravljenih, ugnjetavanih, nacionalnih, vjerskih ili seksualnih manjina.

- Predsjednički izbori su jedini nacionalni izbori u kojima svi građani Hrvatske glasaju i izabiru samo jednu osobu, što borbu za povjerenje birača čini još kreativnijom i beskompromisnijom. Sve brže prenošenje informacija u današnjem svijetu, sve manja pažnja primatelja vijesti, količina informacija s kojom se građani susreću dnevno putem portala, društvenih mreža, TV-a, radija i drugih medija promijenili su svijet, ali počinju mijenjati i demokraciju. U vrijeme interneta, što je velika ironija digitalnog doba – ova tehnologija koja osnažuje stvaranje i izgradnju društva, u isto vrijeme osnažuje i rušenje i destrukciju. To je taj paradoks koji svakodnevno doživljavamo. U digitalnom dobu, razvila se i klima straha i nepovjerenja prema svima onima koji su drugi i drugačiji po bilo kojoj osnovi, prema humanosti u svojoj biti - kazao je Bernardić i nastavio govor tvrdnjom da populisti, nacionalisti i radikalno desni ekstremisti zloupotrebljavaju internet, da su njihove metode su perfidnije, a njihove poruke kraće i jasnije.

- Oni siju strah i mržnju, nudeći utočište i prividnu zaštitu svojim sljedbenicima. Kada ne obraćamo veliku pozornost na politiku, kada se ne educiramo o glavnim pitanjima, kada odlučimo da se naš glas ne čuje, tada naše glasove zamjenjuju glasovi ekstremista i populista, tada se i demokracija raspada. Tada se moć zloupotrebljava - zaključio je predsjednik SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:47