OŠTRI REZOVI

Seks, laži, audiovrpce i predsjednica

Predsjednica je rekla nešto ružno. - Hrvati su potkupljivi lažljivi seksisti - sukus je onoga što je prije neki dan kazala stranim dopisnicima koji su došli u Zagreb i koje je primila u svom uredu
 Tom Dubravec / CROPIX

Tužno završava ova ljubavna priča. Predsjednica je rekla nešto ružno. Hrvati su potkupljivi lažljivi seksisti - sukus je onoga što je prije neki dan rekla stranim dopisnicima koje je pozvala u odaje predsjednice. Ogovarala nas je dopisnicima koji su došli u Zagreb. Čak i da su Hrvati i hrvatski građani ne znam kako pokvareni lažljivi seksisti, nije lijepo. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je stranim novinarima rekla: “Učenike koji postižu dobre rezultate naziva se štreberima, dok su ‘oni koji se pripreme tako da varaju na ispitima - heroji’”. Tome je dodala da je korupcija sveprisutna u Hrvatskoj.

“In Croatia we have not only press freedom, but we also have complete chaos in the media,” she said, alleging that “some criminal organisations are paying” certain outlets. Na hrvatskom ono što je objavio AFP, rekla je da u medijima vlada kaos i da neke kriminalne skupine plaćaju objavljivanje raznih tekstova. Nije pritom navela ni jedan primjer.

Bravo za vjerodostojnost, treba se nadati da će doktorat imati bolje argumente za teze. Rekla je i da je trebala tužiti neke medije. Predsjednica je rekla da su fake news i seksizam dijelom krivi što je izgubila na izborima. Fake news su inače neprovjerene i lažne vijesti. Predsjednica je, ne treba zaboraviti, ispalila ono da bi Hrvati mogli zarađivati osam tisuća eura na internetu ako nju izaberu za predsjednicu. To je, recimo, čista fantazija bazirana na činjenici da netko negdje zarađuje osam tisuća eura.

Predsjednica je još na početku mandata tvrdila da ćemo postati kao Švicarska. To je bila čista obmana. Predsjednica je smijenila šefa obavještajnih službi a da nije objasnila zašto to radi. To je isto tako podloga za razne interpretacije. Predsjednica je govorila o korupciji u tajnim službama i ništa dalje. Novi fake news. Predsjednica je, ne zaboravimo bitne stvari iz tog mandata, rekla ljudima koji su bili nezadovoljni stanjem u Hrvatskoj da se isele ako im se ne sviđa Hrvatska. Predsjednica je pozvala svoje birače da glasaju za pravu Hrvatsku, a potom to opovrgnula. Predsjednica je rekla i da je djecu odvela u istočnu Slavoniju nakon završetka mirne reintegracije, a djeca su joj rođena godinama kasnije. Laž.

Spominjući korupciju, predsjednica je stranim novinarima ispričala priču o nekim ljudima koji su je nagovarali da odnese poklon medicinskom osoblju jer joj je majka bila u bolnici. To je isto fake news. Netko negdje je njoj nešto rekao pa ona komentira razgovor o kojem nitko ne zna ništa i iznosi svoj stav o tome. Rekla je i da je odbila to nagovaranje. Ali i da će tim istim ljudima odnijeti košaru darova za Novu godinu. To jest korupcija i mito, materijalna zahvala za garantiranu medicinsku uslugu.

Predsjednica je u kampanji rekla da bi nosila kolače u zatvor čovjeku osumnjičenom za ozbiljan kriminal. To je pokazatelj nepovjerenja u pravnu državu i podrška kriminalu bez obzira na to što su nevini svi kojima se ne dokaže krivnja. To, recimo, nije seksizam, ali spada u dio razočaranja zbog kojih su neki birači odustali od nje. I malo o seksizmu. Ne može se biti slavan i koristiti benefite anonimnosti. Ljudska priroda je takva da će uvijek netko biti seksist i seksistički reagirati na ples na nogometnim utakmicama, zagrljaje s nogometašima na pljusku, upadanje žene u mušku svlačionicu gdje su polugoli nogometaši, čipkastu haljinu na službenom sastanku, trčkaranje za muškarcima kakav je Trump.

To, recimo, druge žene na istim i sličnim pozicijama ne rade. Drže do sebe i funkcije koju obnašaju, posla koji rade. Ne zabavljaju publiku nego paze na to kakve su predsjednice države. #samokažem, za slučaj nove kandidature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 22:37