ZAŠTITA AUTOMOBILSKOG LAKA

SERVIS: Keramika štitiod oštećenja i čuva lak za 2500 kuna

Tvrdoća laka na automobilu inače iznosi 2,5 do 3h, a keramički premaz koji omogućava uštedu na pranju i višu cijenu pri prodaji daje mu zaštitu od 9h. Usporedbe radi, tvrdoća dijamanta iznosi 10h

Keramička zaštita štiti od sitnijih oštećenja, neadekvatnog održavanja i loših praonica, ptičjeg izmeta i sasušenih komaraca koji nagrizaju automobilski lak. Površina nakon njezina nanošenja postaje hidrofobna i na nju se ne prima prljavština te ima efekt samočišćenja. Ovisno o vrsti keramičkog premaza i duljini jamstva, s njome vozilo može izgledati kao i onoga dana kad je premaz nanešen na nju.

Zagrebački detailing stručnjaci, Božidar Pisuljak iz AP Bobo i Josip Kuzmić iz Dr. Kuko Car Detailinga ističu da je takav premaz isplativ i iz drugih razloga. Osim što se njime da uštedjeti do 75 posto novca koje bi inače potrošili na pranje, takav auto će nakon nekoliko godina u daljnjoj prodaji vrijediti bar 20 posto više od istog, ali nezaštićenog. Dakle, ako se radi o vozilu vrijednosti 5000 do 6000 eura, ovaj će postići cijenu i do 7000 ili 8000.

Zaštita se može nanijeti na svako vozilo, ali bitno je da ono bude pripremljeno odnosno da mu lak bude u što boljem stanju, jer u suprotnom cijela priča nema smisla. Zbog toga se preporuča da se keremika nanosi na što noviji auto, najbolje onaj koji je tek kupljen. Radi li se o atraktivnijim i skupljim primjercima, detaileri savjetuju kako je bolje da se čak i dekonzervacija ostavi njima, nego da bude mogućih oštećenja. Keramika se, dakako, može nanijeti i na starija vozila s već postojećim oštećenjima laka, no u tom slučaju priprema može biti zahtjevnija odnosno skuplja.

Cijena za tretman Gtehniq Crystal Serumom, najizdržljivijom keramičkom zaštitom, otpornom na kemijska sredstva za čišćenje od pH2 do pH13, i sa 7 godina jamstva, može stajati i do 9000 kuna. Takav postupak uključuje potpunu pripremu te je logičan za ekskluzivna vozila poput novog Mercedesa S-klase, no i druge, pristupačnije automobile moguće je zaštititi keramikom.

Primjerice, novi Clio ili auto te veličine može se zaštititi za oko 2500 kuna uključujući pripremu, pri čemu se dobiva premaz Gyeon Mohs+ tvrdoće 9h te dvogodišnje jamstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 19:52