'NEDJELJOM U DVA'

SKANDAL NA TELEVIZIJI Dosad nezabilježen napad HTV-a na Jutarnji list i slobodne medije

Građani su danas još jednom vidjeli kako se troše njihove milijarde koje idu na državnu televiziju

Državna televizija HTV, financirana milijardama kuna hrvatskih građana, lansirala je do sad nezabilježen napad na slobodne medije u Hrvatskoj, a poglavito na Jutarnji list.

U nedjeljnom formatu Aleksandra Stankovića , u kojem su već gostovali kontroverzni gosti poput Darka Mihajlovića, knjigovođe, vidovnjaka i iscjeljitelja kojeg je Stanković predstavio kao najvećeg ekonomskog stručnjaka, danas je gostovala nekadašnja novinarka Jutarnjeg lista, Romana Eibl.

Bio je to njen drugi nastup na državnoj televiziji u nekoliko dana, a i ovaj put HTV je iskoristio svoju gošću da iznesu nekoliko skandaloznih, smiješnih i šokantnih laži na račun Jutarnjeg lista.

Državna televizija drugi put u desetak dana napala je Jutarnji list s optužbom da Zdravko Mamić utječe na pisanje sportske rubrike Jutarnjeg lista, odnosno, da je navedena novinarka dobila otkaz zbog njegovog utjecaja na urednike Jutarnjeg lista.

Koliko su te tvrdnje netočne, maliciozne i apsurdne može provjeriti svaki građanin Hrvatske.

U internetskoj arhivi portala Jutarnjeg lista, svaki građanin pronaći će sljedeće naslove u razdoblju o kojem HTV govori, od 2010. do danas:

'Mamić je toliko zaljubljen u sebe da misli kako država sve radi zbog njega'

'Vlada konačno reagirala, Zdravko Mamić u sukobu interesa!',

'Mamić je diktator!'

'Zdravko Mamić zaradio milijardu, 360 milijuna kuna dobio iz proračuna!'

'Napad Zdravka Mamića najgori šovinistički ispad u dugo godina'

'Dok USKOK istražuje, Mamić troši na Bentley'

'Niko Kranjčar: Zbog Mamića sam morao otići iz Dinama'

'Mamićev odlazak s scene optimistična vijest za javnost'

'Mamićev Dinamo doživio je potpuni društveni debakl'

'Dosta je laži! Uskoro Mamić više neće moći biti u Dinamu i HNS-u'

'Dok Mamić šuti, predsjednik Dinama poručuje: naša igra je jednostavno ništa!'

'Zdravko Mamić izgubio živce i ponovno napao novinara: Pička ti materina provokatorska!'

'Rastrojeni Zdravko Mamić na rubu očaja'

'Drama u Maksimiru: Mamić i treći put potjerao Krunu Jurčića'

'Mamić opet pobjesnio: Zašto me slikate?! Vi ste kreteni!'

'Mamić zbog inspekcija mijenja statut!'

'Bijesni Mamić opet izvrijeđao novinara!'

'Zdravko Mamić nakon utakmice priveden!'

'Hrvaski nogometni savez temeljito inficiran Mamićevim problemom'

'Zdravko Mamić izmislio svađu s Krunoslavom Jurčićem'

'Mamić razbijao po svlačionici i psovao igrače'

'Mamić novinara napao i na hodniku, unio mu se u lice i vikao'

'Nova snimka Mamićevog divljanja!'

'Zdravko Mamić samo od Eduarda na crno inkasirao 660.000 kn?!'

'Zdravko Mamić, Nadan Vidošević i Caritas svake godine dobiju pola milijarde kuna'

'Nogometno suđenje stoljeća: Mamić od Dudua uzimao 20% svih primanja'

Proračunski televizijski urednik Aleksandar Stanković, koji je već ugostio svakog novinara koji je ikad napustio Jutarnji list, također je mogao pogledati javno dostupnu arhivu prije nego je lansirao dosad nezabilježeni napad javno financirane televizije na slobodne medije.

Kao i u slučaju lažnog ekonomskog analitičara s kojim je prevario javnost, Stanković to nije učinio. Isto kao što nije reagirao na nebuloznu tvrdnju novinarke Eibl da je otkaz dobila dvije godine nakon intervjua koji spominje kao razlog svog otkaza.

Dok je Jutarnji list, kao što je vidljivo iz spomenutih naslova, detaljno pisao i istraživao poslovanje, rasizam i ponašanje Zdravka Mamića, što je istražio Stanković ili bilo koji drugi voditelj državne televizije? Koliko afera poput Fimi-medije, HTV-ove Dijane Čuljak, HGK ili HAC-a su razotkrili HTV-ovi novinari, a koliko novinari Jutarnjeg, Večernjeg, Globusa, Novog lista...?

Građani su danas još jednom vidjeli kako se troše njihove milijarde koje idu na državnu televiziju.

Jednako nekvalitetno i netransparentno kao i u ostatku državnog aparata, na gospodarske komore, javne firme, Core medije i ostalo, što redovito otkrivaju novinari slobodnih medija, a nikad novinari državne televizije.

Obzirom da voditelje HTV-a plaćaju hrvatski građani, mogu si dopustiti površan rad prepun apsurdnih neistina kakav su građani gledali danas.

S druge strane, mediji poput Jutarnjeg lista, koji se svakodnevno natječu za svakog čitatelja i korisnika, moraju reagirati ukoliko se pojedini novinari, poput današnje gošće, iz mjeseca u mjesec ne dokazuju, za svoj nedostatak rada primaju 23 tisuće kuna mjesečno, radno vrijeme ne provode ni na terenu ni na radnom mjestu.

Potreba medija poput Jutarnjeg lista da pobošljavaju svoj rad i rad svojih novinara neshvatljiva je državnom mediju poput HTV-a, koji stoga sve agresivnije istupa protiv svojih kolega iz nedržavnih medija.

Time pokušavaju sakriti da HTV danas, više nego ikad prije, uzima novac građana i izbjegava istraživanje društvenih teme poput HGK, Dijane Čuljak, HAC-a i Zdravka Mamića.

Gledanost informativnog programa državne televizije, najniža u povijesti, sugerira da građani na to nisu nasjeli.

Uredništvo

Nerad za 23.000 kuna mjesečno

Novinarka Romana Eibl otkaz je dobila zbog neobavljanja radnih zadataka i visoke plaće koju nije opravdavala. Eibl, s plaćom od 23 tisuće kuna mjesečno, nije odrađivala svoje zadatke i svaki njen tekst redakciju je koštao nekoliko tisuća kuna.

To je jedina istina o odlasku navedene novinarke iz Jutarnjeg lista.

Sve ostalo spada u neargumentirane laži, spekulacije bez ijednog dokaza, osobne frustracije, skrivanje istine o vlastitom neradu i, posredno, još jedan znakoviti obračun državne televizije s Jutarnjim listom.

Navedena novinarka nije napisala niti jedan pravi istraživački tekst o Zdravku Mamiću. Nije napisala ni jedan istraživački tekst o Dinamu ili mafiji u hrvatskom nogometu. Svaki čitatelj Jutarnjeg to lako može provjeriti. Nije otkrila ni jednu novu informaciju ili pokrenula bilokakvu istragu.

Niti jedan tekst koji je napisala ili predložila nije bio odbijen ili neobjavljen.

Stoga, tvrdnja da je predstavljala bilokakvu opasnost za režim Zdravka Mamića u potpunosti je apsurdna. Opasnost uradaka Romane Eibl bio je jednak opasnosti koju Zdravku Mamiću predstavlja, na primjer, dnevni horoskop u Jutarnjem listu.

U isto vrijeme, drugi novinari i kolumnisti Jutarnjeg lista objavili su stotine tekstova i istraživanja protiv Zdravka Mamića, Dinama, kladioničarske mafije, namještanju utakmica i ostalih negativnih pojava u hrvatskom nogometu.

Svaki čitatelj to također može provjeriti.

Da je točno to što Eibl kaže, otkaze prije nje dobili bi Tomislav Židak, Davor Butković, Davorin Olivari, Alen Lesički i mnogi drugi novinari. Sve drugo su spekulacije bez dokaza i zlonamjerni navodi koji skrivaju pravu, jednostavnu istinu: nema velike zavjere protiv novinare Eibl. Njenih 23 tisuće kuna bile su neizdrživ teret za redakciju.

Jedini dogovor sa Zdravkom Mamićem bio je privatni dogovor između Mamića i novinarke Eibl. Riječ je o nagodbama nakon međusobnih tužbi, no s njegovim sadržajem Jutarnji list ni javnost nisu upoznati.

Napomena: Jutarnji list nema običaj komentirati odlaske i dolaske novinara u redakciju, no u ovom slučaju, radi nezapamćenih laži i sustavnom progonu državne televizije kojem smo izloženi, pravimo iznimku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:10