IZA KULISA

Sloboda govora po Vici Batarelu

 Goran Mehkek/CROPIX

Donald Trump razbio je političku korektnost i kulturni marksizam koji je počeo jako djelovati u američkoj politici... Otvorio je javni prostor i nama katolicima da iznesemo svoje misli bez te političke korektnosti. I to ne samo u Americi nego i nama u Europi otvara jednu drugu mogućnost da i mi možemo komunicirati. Ostavlja nam otvorenost da i mi možemo bez straha govoriti o određenim stvarima...

Tko to, pitate se, na sva usta hvali Donalda Trumpa kao ovovjekovnog Prometeja slobode govora? Tko za čovjeka koji je javno najavljivao deportiranje milijuna imigranata i podizanje zida na granici s Meksikom, a privatno se hvalio da, kad si slavan, možeš što god hoćeš, pa i "Grab them by the pussy", vidi kao osobu koja pomiče granice slobode govora? I u kojem smjeru ih to pomiče?

Navedenu pohvalu Donaldu Trumpu kao čovjeku koji slama ustaljene obrasce političke korektnosti i iz javnog prostora uklanja "kulturni marksizam" mogli smo ovoga tjedna čuti u radijskoj emisiji "Susret u dijalogu". Riječ je o jednoj u nizu emisija vjerskoga programa na Hrvatskom radiju. Navedenu laudu Trumpu izgovorio je Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare ili, kako su ga u emisiji predstavili - vodeći konzervativac u Hrvatskoj. S njegovim stajalištima zdušno se u istoj emisiji složio i donedavni hrvatski ministar vanjskih poslova, sada predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku, HDZ-ovac Miro Kovač.

Batarelo je toliko oduševljen Trumpom da ga je usporedio s rimskim carem Konstantinom kojeg kršćani slave kao prvog cara koji im je osigurao slobodu bogoštovanja i pred smrt primio kršćanstvo.

Što bi to slamanje političke korektnosti i "kulturnog marksizma" te širenje slobode govora na Trumpov način trebalo donijeti Hrvatskoj, Batarelo i Kovač, srećom, nisu detaljnije elaborirali. Ostavili su nam da zamislimo. I doživimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:53