Slovenci se u sporu s Hrvatskom ponašaju kao pravi Balkanci

ZAGREB - Krsto Cviić predstavio je nedavno svoju najnoviju knjigu “Jugoistočna Europa, od konflikta do suradnje”. Pitamo ga je li proces dezintegracije postjugoslavenskog prostora završen i kako gleda na ozbiljne probleme u BiH. Je li ta država završila tranziciju ili joj prijeti nova dezintegracija?



- BiH nije završila ni političku ni gospodarsku tranziciju. Na djelu su procesi koji se još drugdje u regiji moraju završiti, a koji imaju jak utjecaj na stanje u BiH, kao što je konačna integracija Kosova u Europu i sporazum sa Srbijom.



BiH treba novi ustav




I tada će doći trenutak da se u BiH krene naprijed, i to s razumnim kompromisima. Da bi BiH mogla funkcionirati kao  svaka država u Europi potreban je novi, efikasniji ustav, jer danas BiH nije funkcionalna država. No, bez obzira na to, ona nema alternativu.  



Neki čak najavljuju nove moguće sukobe zbog BiH?



- Ne vjerujem da će to mitsko bure baruta unutar balkanskog bureta baruta, kako se voljelo govoriti, eksplodirati.



Kako gledate na pravi “balkanski sukob” Slovenije i Hrvatske oko granice koji je kulminirao blokadom hrvatskih pregovora s EU? Je li to ponašanje naslijeđe Jugoslavije?



- U izvjesnom smislu to pokazuje da koliko god da se Slovenija udaljila od “Balkana” u tom neugodnom smislu riječi te koliko god da je neupitno i s pravom najviše napredovala u zadnjih 20-ak godina, iz sadašnjeg ponašanja i taktike njene političke elite vidi se da još nije raskrstila s tim naslijeđem. Kao veliki zagovaratelj bliskih hrvatsko-slovenskih odnosa mislim da to treba što prije okončati. Hrvatska ne bi trebala posustati jer blokirani su pregovori, ali ne i to da Hrvatska i dalje radi na usuglašavanju svojih zakonskih normi s EU. Uvidjet će se da natezanje nema smisla. Hrvatska će svakako ući u EU, ali bolje bez ovog gorkog okusa. Ovi problemi nisu po meni ni “bura u čaši vode”, ali ni razorni tsunami.



Zašto je Bruxelles potpuno neefikasan i nesposoban riješiti taj spor?



- Oni su bili potpuno zatečeni. Nisu očekivali da će se to tako razviti. Sada traže načine da se i oni izvuku iz neugodne situacije. U dogledno vrijeme to bi se trebalo razriješiti.        



Kako gledate na perspektivu Hrvatske?



- Bez obzira na velike poteškoće i rat, pokazala je bolje rezultate nego što ih je imala u Jugoslaviji. Možemo se pitati gdje bi bila danas da nije bilo rata i grešaka u gospodarstvu. Hrvatska još mora urediti pravosuđe, smanjiti korupciju, stvoriti bolji investicijsku klimu, ali ima dobru perspektivu.





Jesu li države bivše Jugoslavije profitirale od raspada ili su se neke ipak “izgubile”?



- Nisu baš sve profitirale u istoj mjeri. Da rata nije bilo, svi bi profitirali.



Ovaj prostor više nije “trouble maker”?



- Više ne, perspektiva je u Europskoj Uniji, gdje će se prije ili kasnije svi naći.

Da nije bilo rata, svi bi profitirali





Vlado Vurušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:44