KOMENTAR

Slučaj SC: ako nemaš za kruh, uzmi kolače

Ilustracija
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Prošla baba s kolačima, idealan je naslov za sljedeću predstavu koju Oliver Frljić uskoro režira u Zagrebu, u Tetaru &td. Ta slavna kuća umjetnosti po novome više nije niti temeljna djelatnost u Studentskom centru, nego je degradirana pod Samostalnu službu za kulturu, šport i informiranje.

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak inače je nedavno u dopisivanju s ovim novinarom obrazložio takav svoj potez, među ostalim, nizom nevjerojatnih optužbi na račun upraviteljice Teatra &td Nataše Rajković, od toga da u teatar ne zalaze studenti do toga da se netransparentno troši novac. I zbog svega u što vjeruje ili na što sumnja, uveo im je Programsko vijeće, minuciozan financijski nadzor, a zbog priljeva novca od europskih fondova osumnjičio ih da to nisu čiste pare.

Rad Teatra &td nadzire se, ukratko, kao da je posrijedi teroristička ćelija. Evo, Ivan Čarapina, agilni voditelj Odjela kontrolinga, kojega Bošnjak motivira da sve najpomnije istraži, za primjerice cijelu 2015. godinu pronašao je u cijeloj djelatnosti kulture “krivo knjiženje” u iznosu od 5100 kuna, a koje se dogodilo zbog “sličnog naziva”. Ni Švicarci ne bi urednije poslovali…

Istodobno je Mirko Bošnjak navalio i pred Europom da dokaže kako kulturnjaci kradu, pa je čak otišao toliko daleko da je uputio pismo glavnoj koordinatorici projekta APAP - Performing Europe i APAP 2020, Bertie Ambach, u kojem je, ukratko, optužio čak i Ministarstvo kulture za “pranje novaca” na europskim projektima. O tome posjedujemo dokumente.

I ne samo to, Bošnjak se kulturi u Studentskom centru toliko posvetio da šalje ovakve dopise: “Što će nama španjolska umjetnica?”, “Muzički bienale nije za studente”, “Filmski laboratorij/analognog filma suprotan je statutu SC-a”, “Ne treba potpisivati ugovore za osigurana sredstva niti izvještaje za izvršene programe”.

A što još radi Mirko Bošnjak osim što je sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu? On je ujedno vlastiti pomoćnik za prehranu. Šef prehrane bio je, dakle, i prije, pa je eto i ostao, i neobično mu je ova djelatnost Studentskog centra bliska.

A što se tamo događa? Ludnica. Upravo je ustanovljeno da se masovno kradu kolači. Nestalo kolača za 344.000 kuna u studentskoj slastičarnici. Za samo tri mjeseca stukli su dvije trećine tone orašastih plodova! A sve je počelo pronalaskom 360 kolača u smeću...

Cijeli niz gospođa osumnjičen je za kriminal, a Bošnjak je zatražio da se ispita odgovornost ukupno čak 25 osoba u “zapovjednom lancu…”

Narodski je pak zapitati se: ako se samo na kolačima za par mjeseci maznulo pedeset hiljada eura, koliko se tek maznulo na drugim namirnicama?

Država je u sanaciju Studentskog centra u Zagrebu dosad uložila 150 milijuna kuna, a jedini zasad opipljiv rezultat jest eto da se umjetnici nastoje izgladniti, slastičari udebljati, da se poštenima prijeti, a nepošteni rade što hoće.

“Ako nemaš za kruh, uzmi kolače”, mogao bi postati novi slogan Studentskog centra u Zagrebu, u Frljićevoj predstavi, a redatelj bi mogao dovesti na pozornicu i slavnog Brešanova Bukaru, koji je upravo u Teatru &td zaživio eto mnogo prije nego što se pojavio Mirko Bošnjak…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:19