BIZAR IZ IRANA

SMAKNUĆE IZ DRUGOG POKUŠAJA Osuđenika na smrt morat će objesiti dva puta. Prvo vješanje je čudom preživio

Nakon prve egzekucije proglašen je mrtvim i poslan u mrtvačnicu. Kada je njegova obitelj došla po tijelo, otkriveno je da još diše
 YASSER AL-ZAYYAT / AFP

Osuđenik na smrt iz Irana uskoro će ponovno biti obješen nakon što je prvo vješanje čudom preživio - čeka se samo da se oporavi. Naime, Alireza M, osuđen zbog zločina vezanih za drogu, a nakon 12 minuta prve egzekucije proglašen je mrtvim i poslan u mrtvačnicu. Nakon što je njegova obitelj došla po tijelo, otkriveno je da još diše.

"Njegove kćeri su bile vrlo sretne, izjavio je jedan od članova obitelj koji je ispričao kako je cijela obitelj ostala u šoku. No Alireza M. neće zbog bizarnog obrata situacije biti pošteđen smrtne kazne.

Nije riječ o nikakvom znaku s neba i iranske su vlasti zaključile kako će pričekati dok se ne oporavi i potom postupak provesti ispravno.

Inače, Iran je prema informacijama udruga za ljudska prava, zemlja s najviše pogubljenja per capita na svijetu, a prema ukupnom broju ga premašuje samo Kina, koja je inače najmnogoljudnija zemlja svijeta.

Ove godine je prema procjenama, pogubljeno 560 ljudi, od čega 200-tinjak od lipnja na ovamo kad je predsjednikom postao Hasan Ruhani (koji je kampanju vodi pozivajući se na borbu za ljudska prava i inače se smatra 'umjerenim').

Nakon Kine i Irana, po broju izvršenih smrtnih kazni slijede Saudijska Arabija, Irak, Sjedinjene Američke Države, Jemen i Sjeverna Koreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:38