IZA KULISA

SPREMA LI SE NA BALKANU NOVI RAT ILI SE RADI O PRETJERIVANJU? Rusi naoružavaju Srbiju, retorika je zaoštrena, dobrosusjedski odnosi sve su dalji pojam

 HANZA MEDIA

Srbija će po bagatelnoj cijeni od Rusije dobiti šest modernih zrakoplova MIG29, dogovorio je Aleksandar Vučić u Moskvi. Zauzvrat, Vladimir Putin računa da će Beograd donijeti odluku da se ruskim suradnicima u tzv. humanitarnom centru u Nišu da diplomatski status, iako je riječ o vojno-špijunskoj instituciji čija prisutnost izaziva zabrinutost u NATO-u. Zabrinutost još ne izražavaju članovi Vlade Andreja Plenkovića, makar najave prema kojima Srbija modernizira svoj oružane snage, sugeriraju da su dobrosusjedski odnosi sve dalji pojam.

Može li se govoriti o opasnosti od sukoba na zapadnom Balkanu?

To bi bilo pretjerivanje jer niti jedna balkanska država nije spremna za rat, iako postoje duboko krizne točke, poput odnosa Srbije i Kosova. Kada su u pitanju odnosi Srbije i Hrvatske, u opticaju je smjesa zapaljive retorike i naoružavanja, a to je najgora formula. U svemu nema nedužnih, ovdašnje su vlade u posljednjih godinu dana nekoliko puta pokušale zaustaviti pregovore Beograda i Europske unije, iako je bilo jasno da je riječ o unaprijed izgubljenim akcijama. Srbija se, tradicionalno, ponaša kao da je nekakav balkanski vožd, a ne jedna od najneuspješnijih država u Europi, premrežena korupcijom i lošim pravosuđem.

Ima li naznaka da se međusobni odnosi mogu popraviti?

Ima, iako su još vrlo diskretni. U hrvatskoj Vladi čekaju inicijativu Vučića za susret s Plenkovićem, i prvi korak treba poduzeti Beograd. Vjerojatno će trebati čekati još nekoliko mjeseci, ali procijenjeno je da svađa nikome ne koristi.Vlada Srbije nedavno je osnovala radnu grupu za izradu nove desetogodišnje državne obrambene strategije i procurilo je kako europski dužnosnici očekuju da Srbija smanji naglasak na Kosovo, a trn u oku su i posebni odnosi Beograda s Rusijom. Očito je da Zapad želi dobiti Srbiju na svoju stranu, a od takve strategije Hrvatska također može profitirati, jer Vučić pokušava ući u EU, što znači da će morati prihvatiti uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:36