LABIRINT POLITIKE

Stier je u pravu kada javno upozorava kako bi klijentelizam mogao doći glave vladajućoj stranci

Andrej Plenković
 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

HDZ-ova politika prvi je put testirana kod građana na europskim izborima i doživjela je neuspjeh. Građani su nam poslali poruku da žele da borba protiv klijentelizma bude u prvom planu”, optužio je Davor Ivo Stier, lojalni disident unutar Hrvatske demokratske zajednice, svog šefa Andreja Plenkovića u subotnjem intervjuu Jutarnjem listu. Pa onda utrljao još malo soli u premijerovu ranu i dodao da je ovaj pogriješio kad je sklopio savez s HNS-om i Milanom Bandićem pošto je iz Vlade izbacio Mostove ministre, a da su ga zbog tog novog saveza kaznili birači na europskim izborima.

U najkraćem, Stier je poslao poruku da je Plenković za vlastiti politički opstanak pristao na dogovor s Nečastivim i po cijenu da upropasti stranku na vlasti. Odrekao se demokršćanskog svjetonazora, pustio niz vodu koaliciju s Mostom, a okružio se muljatorima kao što su Bandić i prebjezi iz SDP-a, na čelu s Tomislavom Sauchom, kojega na jesen očekuje suđenje zbog optužbe da je krao preko putnih naloga. Koliko god je Stier optužbe umotao u celofan i upotrijebio termin “klijentelizam”, još nikada netko iz vrha HDZ-a nije Plenkoviću poslao tako eksplicitnu poruku. I to uz najavu kandidature na predstojećim unutarstranačkim izborima.

On i Plenković su se definitivno razišli još prije dvije godine, kada je Stier otišao s položaja šefa diplomacije jer nije podržao koaliciju HDZ-a s HNS-om. Odonda je marginaliziran, ali sada je dao da znanja da se vraća, a promptna reakcija na njegov nastup u Jutarnjem svjedoči o nervozi koja vlada u vrhu HDZ-a. Kako se moglo očekivati, odgovor je stigao u roku od nekoliko sati: “Davor Ivo Stier ponaša se neodgovorno, pridružio se onima koji žele srušiti HDZ”, glasila je bijesna poruka iz kruga bliskog Andreju Plenkoviću. Uz dodatak da pod aktualnim liderom HDZ-a Hrvatska napreduje iz dana u dan, privreda raste, a država nesmiljeno progoni krimose svih vrsta. Ili kao što su nekada članovi skupine Borg opisivali situaciju u Agrokoru - “cveta cveće u naše preduzeće”.

Plenkovićevi trbuhozborci pobrojat će stabilnost, provedene reforme, gospodarski rast i vraćanje investicijskog rejtinga, a Stiera optužiti da bi uz njegovu politiku HDZ završio u oporbi. Samo što - čak i kada bi samohvala iz Banskih dvora bila istinita - to nikako ne jamči izbornu pobjedu. Recimo, iako je u posljednjoj godini mandata Vlade Ivice Račana hrvatski BDP rastao ogromnih 5,5 posto, SDP i kompanija su izgubili izbore. I tada, kao i danas, javnost je bila nezadovoljna situacijom u državi, a cijenu je platila vladajuća stranka. Osim toga, Račanu se nije mogla prišiti korupcija, dok u današnjoj Hrvatskoj još odzvanja nedavna Plenkovićeva obrana ministra uprave. “Kad se svi naslovi i tekstovi pročitaju i kad pročitate njegove argumente i imovinsku karticu, onda shvatite da se cijeli krimen Lovre Kuščevića svodi na to da je dvije nekretnine koje ima propustio upisati u katastar”, branio je Kuščevića premijer Plenković 25. lipnja.

Utoliko je u pravu Stier kada javno upozorava kako bi klijentelizam mogao doći glave HDZ-u. Problem je, međutim, jer klijentelizam već skoro tri desetljeća caruje u HDZ-u. Otac stranke Franjo Tuđman je na suspektan način postao vlasnik vile na Tuškancu, Ivo Sanader upravo robija jer je bio capo kriminalne hobotnice, a nemoguće je nabrojati sve HDZ-ovce koji su od 90-ih do današnjih dana punili stupce crnih kronika zbog povezanosti s gospodarskim kriminalom. Zato nam se čini da je najava čišćenja HDZ-a od klijentelizma propaganda, a ne nešto u što treba vjerovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:25