Stipe Zrilić za župana, a njegov zamjenik Miletić

ZADAR - Nakon odlaska župana Ive Grbića u saborske klupe mandat će do kraja odraditi Stipe Zrilić, dosadašnji dožupan kojega je u ponedjeljak navečer jednoglasno podržao Županijski odbor HDZ-a.



Kandidata za novog župana, prema riječima predsjednika ŽO-a HDZ-a Božidara Kalmete, sljedeći će tjedan predložiti Županijskoj skupštini.



- Za mjesto dožupana kandidirat će se Josip Miletić kojega je Stipe Zrilić predložio kao svoga prvog suradnika - rekao je Kalmeta.



Miletić je stariji član HDZ-a, ali je mlad kadar, obrazovan i dokazat će se na tom mjestu, pojašnjava Kalmeta. Ostali članovi Županijskog poglavarstva iz redova HDZ-a neće se mijenjati, ustvrdio je ŽO HDZ-a čiji je član i sam Zrilić, za razliku od Miletića, koji je odnedavno županijski vijećnik, a dolazi iz općinskog HDZ-a u Ražancu.



Miletić, asistent na zadarskom sveučilištu, imao je svoju ulogu u Udruzi potrošača gdje je kao stranački čovjek bio potpredsjednik te nezavisne udruge građana. Jedan je od osnivača HDZ-a u Ražancu 1990. godine, dva puta je magistrirao i, među ostalim, predaje osnove govorništva, iako ga se u javnom političkom životu dosad nije moglo čuti.



Miletić je izjavio kako je počašćen predloženom funkcijom te vjeruje u dobru suradnju s novim županom. Stoga će se, najavio je, profesionalizirati na mjestu dožupana, a nastojat će to raditi istodobno sa znanstvenom karijerom na Sveučilištu gdje, kaže, nije opterećen velikom satnicom.



Izbor HDZ-a na koji je javnost čekala punih mjesec dana kompromis je kojim je vladajuća stranka u Zadru pokazala da ne želi stvarati nezadovoljstvo među svojim kadrovima, ma koliko je funkcija župana poticala apetite kod nekih koji su čekali svoj red za zasluge.



Kreator te kadrovske politike, Božidar Kalmeta, još je jednom pokazao da stvaranjem novih kadrova, kao što je anonimni Miletić, stvara ravnotežu u odnosu na HDZ-ovce iz prvih redova.



No Kalmeta, koji kadrovsku križaljku HDZ-a rješava posljednjih deset godina, sve više povlači svoje kadrove u Zagreb, zbog čega nije osobito sretan gradonačelnik Živko Kolega koji u gradskoj upravi ima sve manje ljudi na raspolaganju.






Pokraj državnih tajnika Zdravka Livakovića i Zorana Šikića, nova državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa postat će Marina Dujmović, dosadašnja predsjednica Prekršajnog suda u Zadru. Poznatija kao nećakinja bivšeg javnog pravobranitelja Petra Šale, Marina Dujmović je i protekle dvije godine bila jedna od savjetnica ministrice pravosuđa Ane Lovrin.



Iako je HSLS-ovac Stanko Zrilić, član Gradskog poglavarstva, najavio kako će u koalicijskim pregovorima dobiti također tajničko mjesto, doznajemo da Zrilić može otići u Zagreb tek na mjesto koje bi mogao dobiti u kakvom državnom poduzeću.

U Zagreb odlaze Dino Perović i Marina Dujmović

Najavljen je i odlazak Dina Perovića, dosadašnjeg direktora Čistoće, koji je uskoro trebao postati direktor Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada. Perović je, međutim, siguran kandidat za zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti RH iz kojeg je za zadarske projekte odobreno najviše milijuna eura u Hrvatskoj.



Dijana Mijatović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:38