ŠTO NOSI BUDUĆNOST?

ŠTO SADA SLIJEDI ZA ŠKORU Most i Suverenisti zajedno ne mogu, ali i jedni i drugi bi ga htjeli na svojoj strani, čak mu se nudi da zamijeni Petrova!

 
Miroslav Škoro, Nikola Grmoja, Božo Petrov, Zlatko Hasanbegović, Hrvoje Zekanović
 Davor Pongracic / CROPIX

Imate moju riječ, neću vas ostaviti. Nastavit ćemo vraćati Hrvatsku narodu, rekao je Miroslav Škoro kasno sinoć, par sati nakon što je za samo dva posto izgubio ulazak u drugi izborni krug od aktualne predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović.

Najvažnija sinoćnja poruka Miroslava Škore, bez ikakve dileme, njegovo je obećanje svim biračima koji su ga podržali na jučerašnjim predsjedničkim izborima da ih neće ostaviti na cjedilu i da će ih povesti u bitku protiv HDZ-a s jedne strane i SDP-a s druge na onim najvažnijim, parlamentarnim izborima, planiranim za jesen 2020. godine.

- Dragi moji prijatelji, drage Hrvatice i Hrvati, pripadnici nacionalnih manjina, hvala vam puno na svemu što smo uspjeli postići, ovdje se slavi pobjeda slobode i izbora onih ljudi koji vjeruju da su u Hrvatskoj promjene moguće. I nema nas malo - 454.000 birača danas je pokazalo da misli drugačije. Četvrtina birača koja je izašla je uz nas. Nemojte biti tužni - poručio je Škoro sinoć svojim jučerašnjim, ali i budućim biračima.

- U kampanji smo raskrinkali interesnu hobotnicu koja je premrežila sve stranke u Hrvatskoj. Volio bih da shvatite da ćemo vratiti Hrvatsku narodu. Taj slogan neće umrijeti večeras, nego će živjeti i dalje - poručio je sinoć iz zagrebačkog hotela Dubrovnik Miroslav Škoro.

Iako je potpuno jasno da će Škoro nakon "tankog" poraza na predsjedničkim izborima gotovo sigurno pokušati HDZ-u uzvratiti na parlamentarnim izborima iduće godine, zasad, međutim, nije jasno u kojem će formatu na te izbore izaći. On sam još šuti kao zaliven, a njegovi najbliži suradnici iz kampanje s kojima smo jučer razgovarali kažu da konačnu odluku još nije donio. Iz svega što smo od njih čuli najizglednije je da će se Škoro na koncu odlučiti za formiranje nove političke opcije - bilo formalne političke stranke, bilo nezavisne liste koju će osobno predvoditi na parlamentarnim izborima iduće godine, bilo kao šef predizborne koalicije u koju bi bez razmišljanja uskočili Hrvatski suverenisti, a možda i Most.

FOTOGALERIJA: Govor Miroslava Škore nakon predsjedničkih izbora

- Sve je sada na Miroslavu Škori, on je danas dokazao da trenutno od svih nas ima daleko najveći politički kapital. Na njemu je da povuče prvi potez, a onda ćemo se mi prema tome znati postaviti - rekao nam je kasno sinoć visoki dužnosnik Mosta kojeg smo pitali bi li se Most fuzionirao ili bi li barem koalirao s novom političkom opcijom koju očito planira oformiti dojučerašnji predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ističe da su Škori vrata Mosta otvorena, a na pitanje može li se njegova stranka zamisliti u koaliciji s Hrvatskim suverenistima, za Jutarnji list rekao je "da su Most i Suverenisti na ovim predsjedničkim izborima imali istog kandidata, ali da to nije ista politička priča".

Suverenist Ladislav Ilčić rekao nam je da su oni spremni surađivati sa svim suverenističkim strankama i političarima, a da bi se Most prvo trebao odrediti o nekim pitanjima. Ilčić zasad ne želi otkrivati hoće li relativno friško registrirana politička stranka Hrvatski suverenisti (platforma Hrasta i Hrvatske konzervativne stranke) sugerirati svojim biračima za koga da glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora. Slično razmišljaju i u Mostu. Njihov saborski zastupnik Miro Bulj rekao nam je da će u drugom krugu vjerojatno prekrižiti listić.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović tvrdi da nije razočaran što Škoro nije ušao u drugi krug izbora.

- Radi se o izvrsnom rezultatu u kontekstu dosadašnjih predsjedničkih izbora. Čak bih ih nazvao povijesnim. Prvi put nakon 2000. godine jedan kandidat izvan duopola HDZ-SDP dobio je toliki broj glasova. To nisu prosvjedni glasovi, nego vrijednosni i ideološki vrlo jasno strukturirani politički glasovi. Ovo je početak bespovratnog političkog procesa koji će svoj epilog imati na parlamentarnim izborima iduće godine - rekao nam je Hasanbegović.

U stožeru predsjedničkog kandidata Miroslava Škore bilo je vidljivo da se Hrvatski suverenisti te pripadnici i simpatizeri Mosta u hotelu Dubrovnik drže distancirano jedni od drugih. Od mostovaca neslužbeno čujemo da svoju političku budućnost teško mogu zamisliti u koaliciji s Hrvatskim suverenistima i desnim blokom. I jedni i drugi s nestrpljenjem očekuju što će reći sam Miroslav Škoro, kojeg se sada već otvoreno može smatrati novom političkom figurom na desnici. Mnogi članovi Mosta prizivaju njegovo priključenje svojoj stranci, pa i uz mogućnost da mu aktualni lider stranke Božo Petrov prepusti svoje mjesto. Tako barem neslužbeno tvrdi jedan od jučerašnjih sugovornika iz Mosta.

Od poznatijih političara - što aktualnih, što bivših, kao i osoba iz javnog života - sinoć su Škoru u njegov stožer, među ostalima, došli podržati bivša HDZ-ova ministrica Bernardica Juretić, Željko Sačić, bivši "pravaš" Pero Kovačević, cijela "prva liga Mosta", Anica Kovač, glumac Božidar Alić, zabavljač Željko Pervan, Jacques Houdek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:56