IZA KULISA

Što Stierova izolacija poručuje Plenkoviću

Davor Ivo Stier
 Bruno Konjevic / CROPIX

U socijalizmu to se zvalo diferencijacija, a podrazumijevalo je odlazak dužnosnika koji nisu podržavali aktualnu partijsku politiku. Uglavnom nije bilo bolno, ali diferencirani bi završili u anonimnosti, a njihova bi mjesta zauzeli pravovjerni kadrovi. Nešto slično ovih tjedana događa se unutar HDZ-a, odakle u medije dolaze informacije kako vrh vladajuće stranke očekuje da politički tajnik Davor Ivo Stier “podnese ostavku kako bi stranka što brže izabrala novog tajnika koji će moći vjerodostojno promovirati stranačku politiku”. Zanimljivo je, međutim, da nema zahtjeva za odstupom međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača, a kamoli, Milijana Brkića, mada su obojica decidirano izjavljivali da neće glasati za rafatifikaciju Istanbulske konvencije, dok se zbog identičnog stava, očekuje da Stier podnese ostavku.

Hoće li Stier ipak odstupiti?

Da, osim ako ne želi biti izbačen iz HDZ-a, u što sumnjamo jer to bi predstavljalo njegov politički kraj. Realno, on i Plenković su se definitivno razišli još u lipnju prošle godine, kada je Stier otišao s položaja šefa diplomacije jer nije podržao koaliciju HDZ-a s HNS-om. Odonda je marginaliziran unutar HDZ-a, ali kao ozbiljan političar, zna kako je bolje biti u trećem ešalonu HDZ-a nego istupiti pa političko djelovanje svesti na brbljanje u Saboru i davanje radikalnih intervjua za opskurne desničarske portale.

Na što računaju Plenkovićevi oponenti u HDZ-u?

Ničija svijeća nije gorjela do zore, kaže poslovica. Ovdje se ne radi o Istanbulskoj konvenciji, koja će sigurno biti usvojena velikom većinom zastupničkih glasova, nego o dugoročnim procesima koji se odvijaju unutar HDZ-a. Za sada, Plenković je neupitan lider, ali HDZ je u mjesec dana pao za tri posto glasova, neke stranačke organizacije, kao u Imotskom, agitiraju protiv Istanbulske konvencije, a koalicija s HNS-om dobiva manje glasova nego samostalni HDZ. To pokazuje što dobar dio birača HDZ-a misli o pomaku vladajuće stranke prema centru, i ne pokrene li Vlada pozitivne trendove, Plenković bi, a ne Stier, kroz određeno vrijeme mogao biti izoliran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:15