IZA KULISA

ŠTO SU SMISLILI STRUČNJACI U MINISTARSTVU? Stotinu je demografskih mjera, ali nema najvažnijih

 
Ilustracija
 Tea Cimaš / hanza media

Čak stotinjak mjera smislili su stručnjaci koje je Ministarstvo za demografiju zadužilo da naprave strategiju revitalizacije Hrvatske. One bi trebale povećati socijalnu zaštitu obitelji s djecom, fleksibilizirati uvjete rada, poboljšati skrb o djeci, olakšati pokretanje biznisa, pa i potaknuti interes za poljoprivredu kroz davanje u koncesiju državnog zemljišta. Sam broj tih mjera sugerira da bi one mogle dati neke rezultate. Kada bi se provele, nesumnjivo, životni uvjeti obitelji bi se poboljšali, a roditelji bi mogli lakše uskladiti privatni i poslovni život. Možda bi se rađalo više djece i možda bi Hrvatska postala ugodnije mjesto za život. No, koliko je to realno?

Suočene s negativnim demografskim trendovima, slične su mjere poduzimale vlade mnogih zemalja. Njihovo je iskustvo pokazalo da takve mjere doista mogu popraviti životne uvjete, pa čak i blago popraviti stopu nataliteta, kao što se to dogodilo u Mađarskoj. Međutim, prava “revitalizacija”, kakva je Hrvatskoj doista potrebna, teško će uspjeti ako nema šire ekonomske i društvene podrške. A podaci govore da Hrvatska ekonomija i dalje raste najsporije među usporedivim zemljama.

O koliko je delikatnom poslu riječ pokazuje i slučaj Poljske koja, pak, unatoč zavidnom ekonomskom rastu, ne uspijeva znatnije poboljšati demografsku sliku. Istraživanje je pokazalo da Poljaci u inozemstvu imaju mnogo više djece nego oni kod kuće, a kao razlog tome navode nezadovoljstvo životom kod kuće. Očito, taj osjećaj s njima dijele i mnogi mladi Hrvati, već obeshrabreni domaćim pravilima igre, negativnom selekcijom kadrova i sredinom u kojoj sve ide tako teško, a izvrsnost malo znači.

Demografske mjere, naravno, morat će netko platiti. Prije svega to su poduzetnici, oni od kojih se istodobno očekuje da osiguraju posao i bolje uvjete rada u Hrvatskoj. Ili je, možda, Vlada spremna smanjiti neke druge rashode i namete? Teško. Kao i većina mjera i strategija koje se donose, i ova je napravljena bez koordinacije s drugim resorima, financija, gospodarstva, mirovinskog ili zdravstvenog sustava. Bez tima ljudi šireg strateškog promišljanja i Vladine istinske predanosti promjenama, ni stotinu demografskih mjera ne može pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:30