VELIKA ŠKRTICA

Što sve trebate znati prije potpisavanja ugovora o osiguranju doma

Dostavne službe uvele su naknade uz obrazloženje “korekcije cijena” na koje su im nepovoljno utjecale česte turbulencije na tržištu nafte
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Hrvat bi osigurao i kućnog ljubimca, i bicikl, i putovanje - ali granica se povlači tamo negdje kod osiguranja doma.

"Kolike su uopće šanse da mi kuću odnese poplava?“

Vjerojatno male - ali je šteta nemjerljivo veća od one kad ti klinac sa šiltericom otpili lanac i odveze se na tvojem novom biciklu. Ako ste jedni od onih koji se nećkaju, ljetni mjeseci najbolje su vrijeme za osiguranje imovine jer većina osiguravajućih kuća upravo sada nudi popuste na svoje ponude.

Ipak, pri odabiru police cijena vam ne bi trebala biti prvi kriterij jer biste se, vodeći se najnižim mjesečnim iznosom, mogli iznenaditi kad vam osiguravatelj javi da niste pokriveni od provalne krađe - a vama je baš prije nekoliko dana drznik iz stana pokupio svu zlatninu. Umjesto toga, prije odluke o odabiru osiguranja, dobro je sjesti pa prvo popisati sve pokretnine vrijedne naknade štete kako biste ugovorili policu koja vas pokriva do optimalnog iznosa.

Treba potom razlikovati osiguranje kućanstva i osiguranje građevinskog dijela imovine.

Ovo prvo podrazumijeva predmete poput namještaja, kućanskih aparata, obuće i odjeće, novac ili nakit, no želite li u slučaju udara groma da vam osiguravatelj pokrije i troškove uništenog krova, trebat ćete osigurati i građevinski dio objekta, zbog čega većina osiguravatelja sada nudi kombinirane ponude osiguranja kućanstva i građevine zajedno. Cijena je nešto viša, ali na tržištu je moguće pronaći osiguranje za oba elementa već od četrdesetak kuna mjesečno za stan od 60-ak kvadrata u Zagrebu, što i nije tako velika stavka ako vam u osiguranom razdoblju garantira miran i bezbrižan san.

Ipak, Sandra Zanki iz Svijeta osiguranja upozorava kako kod ugovaranja police treba detaljno čitati uvjete iz ugovora jer se u suprotnom dogodi da čovjek vjeruje kako je osiguran, a na kraju se ispostavi "patka". "Prodavatelji su ovdje da pod svaku cijenu prodaju pa sigurni možete biti jedino ako detaljno ispitujete o svim uvjetima police. Ljudi ugovore osiguranje u slučaju poplave, ali ne znaju da neke kuće pokrivaju samo poplave koje naprave rijeke, neke od jezera, a neke sve. Slično je i s osiguranjem od požara ili izljeva vode iz cijevi", upozorava Zanki, a ja odmah nazivam jednu osiguravajuću kuću.

Brzo će se ispostaviti kako sam od izljeva cijevi pokrivena samo u slučaju ako se dogodi u mojem stanu, no poplavi li susjedu pa procuri u moj boravak, bit ću prisiljena naplatiti se od njega.

Caka postoji i kod provalne krađe. Naime, osiguravajuća kuća neće pokriti ukradeni nakit ako se krađa dogodila zato što sam zaboravila zaključati ulazna vrata.

"Kad je u pitanju požar, pokrivamo gotovo sve vrste požara osim, recimo, kod situacije kad je požar nastao kao posljedica nedirektnog udara groma. Dakle, ako vam se kuća zapalila jer vam je grom udario u zgradu, isplatit ćemo vam osiguranje, no ako je grom udario u njezinoj blizini, zapalio instalacije pa se požar tako proširio do vaših vrata, morat ćete se naplatiti od vlasnika instalacija", kaže mi gospođa u kontakt-centru. Ništa jednostavnije nije ni kod slučaja oluje. Ako mi nevrijeme odnese krov koji nije baš bio održavan, opet ću ostati bez naknade štete pa se prije ugovaranja ipak najvažnije detaljno raspitati. Mnoge kuće svojim korisnicima omogućuju da si sami kreiraju police birajući nepogode od kojih žele biti zaštićeni, a nemaju li u potpunosti fleksibilan odabir, nude nekoliko paketa među kojima je moguće odabrati onaj koji najbolje odgovara pojedinom tipu kućanstva.

Mnoge od njih pritom ne uključuju osiguranje imovine u slučaju potresa - poput, recimo, Croatia osiguranja ili Uniqe - ali je osiguranje u slučaju potresa zato moguće dodatno ugovoriti. To, sudeći po statistici, možda i nije potrebno, ali dobar orijentir može biti lokacija imovine, kao i podaci o seizmičkoj aktivnosti u tom dijelu regije. Žive li na brdu, korisnicima možda nije potrebno u sklopu police ugovarati zaštitu od poplave, ali bi možda bilo zgodno zaštititi se od odrona zemlje. Najčešći uzroci šteta u imovinskom osiguranju većinom su požari, izljevi vode, oluje, poplave i udari groma pa je najbolje možda odavde krenuti. Neke su kuće ponudile prilagođena osiguranja kućanstava i građevina kojima pokrivaju ukupno sedam plus tri najčešće nepogode na imovini.

Primjer takvih polica je Eurohercovo osiguranje DOMUS koje uključuje osiguranje građevine i pokretnina u slučajevima požara, munje, tuče, izljeva vode, eksplozije, oluje i poplave, a dodatno je još moguće uključiti i osiguranje od potresa, provalne krađe i loma stakla. Online kalkulator s uključenim popustima pokazuje kako će korisnik iz Zagreba sa stanom od 60 kvadrata ovo osiguranje dobiti za 45 kuna mjesečno, i to s iznosom osigurane svote od 360 tisuća kuna za građevinu te 120 tisuća kuna za pokretnine. Nešto slično tome nudi i Jadransko osiguranje, ali su osigurane svote niže, jednako kao i mjesečna premija koja iznosi 35 kuna.

Na tržištu je, dakle, cijela šuma osiguranja pa se oboružajte strpljenjem i ne libite biti dosadni.

U suprotnom, jedino što je sigurno jest da biste se gadno mogli razočarati.

Imate pitanje za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:57