KOMENTAR JUTARNJEG

Što veže gradonačelnika Ljubljane i Milana Bandića?

Zoran Janković, baš kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, na nacionalnim izborima prolazi očajno, ali u svome gradu još nema ozbiljnoga suparnika
 Ranko Šuvar/CROPIX

Kada bi netko donosio procjenu o stanju na slovenskoj političkoj sceni prema posljednjoj anketi u uglednom ljubljanskom Delu, donio bi sasvim lagano zaključak kako se, ondje, gotovo ništa nije promijenilo. Jer, kako ističe posljednja anketa tog dnevnog lista - a one su se dosad pokazale vrlo preciznima - na lokalnim izborima koji će se održati ove nedjelje pobjeda se u većini slučajeva smiješi dosadašnjim čelnicima najvećih gradova Ljubljane, Maribora i Celja (izbori se održavaju u 212 slovenskih općina, ali jasno da je najveći interes upravo za vodeće urbane centre). Tako se može očekivati da će glavni slovenski grad i dalje voditi Zoran Janković, da će u Mariboru, iako znatno teže, poziciju sačuvati Andrej Fištravec, dok bi u Celju čelno mjesto trebao sačuvati Bojan Šrot. To je, pak, u izravnoj suprotnosti s posljednjim parlamentarnim izborima, održanim početkom srpnja ove godine. Tada je, naime, Pozitivna Slovenija (PS), stranka kojoj je i dalje na čelu Zoran Janković, nakon što je 2011. godine postala najvećom strankom u deželi, ispala iz Državnog zbora (parlament), jednako kao i Slovenska pučka stranka (SLS), dotad gotovo neprijeporna i članica mnogih vlada. A iz nje dolazi Bojan Šrot.

Neki malo zločestiji promatrači rekli su kako je od 2008. godine i posljednjih izbora na kojima su se za pobjedu nadmetale dvije etablirane stranke, socijalni demokrati (SD) i Slovenska demokratska stranka (SDS), za pobjedu na izborima bilo važno osnovati novu stranku, i to neposredno prije izlaska na birališta. Tako je napravio Janković i pobijedio 2011. (iako zbog zakulisnih igara nije uspio formirati vladu), a ove godine Miro Cerar koji je ostvario jednu od najvećih pobjeda u modernoj Sloveniji. A sada na lokalnim izborima ni PS, ni SMC (Stranka Mire Cerara) ne mogu računati na vodeće mjesto u nekom od većih gradova. Da bi stvar bila još specifičnija, Zoran Janković u Ljubljani izlazi sa svojom listom.

Iz toga se može izvući interesantan zaključak: Slovenija je okrenula leđa značajnom dijelu dotad etabliranih stranaka, i to već nakon izbora 2008. godine, te se usmjerila prema osobama, pojedincima za koje vjeruju da mogu snagom svoje osobnosti i tima koji će uz njih biti vezan donijeti važne i korjenite promjene. Zato je Janković tako objeručke prihvaćen prije tri godine, a Miro Cerar ove. A tako je i na lokalnoj razini, građankama i građanima je bitno važniji pojedinac i ono što je napravio za grad od stranke uz koju se veže. Na tom bi valu trebao, dakle, u Celju ostati Šrot iz SLS-a, iako njegovo prezime i nije baš najbolji mamac za birače - naime, brat Boško se zbog niza malverzacija u vođenju Pivovarne Laško nalazi pred zatvorom. No, Bojan se uspio profilirati, dobro je radio u gradu i može se očekivati njegov ostanak na vlasti. Mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec je također kandidat koji nije vezan uz neku od stranaka, nego je izbore dobio svojom listom. No, u cijeloj toj priči posebno je zanimljiv slučaj Zorana Jankovića. Naime, on je prije godinu i pol morao napustiti mjesto predsjednika PS-a zbog nalaza protukorupcijske komisije koja je zaključila da je u njegovu političkom djelovanju bilo naznaka nelegalnog ponašanja. U proljeće ove godine, pak, ruši s čelnog mjesta u stranci uspješnu premijerku Alenku Bratušek i za to ga birači kažnjavaju na parlamentarnim izborima. Ali, u Ljubljani mu se i dalje smiješi pobjeda - prema Delu, ima 40 posto podrške, dok njegov najbliži konkurent osvaja samo deset posto. I to u situaciji u kojoj je većina sudskih procesa kojima je izložen ili koji mu prijete vezana upravo za poslove koje je obavljao kao čelni čovjek glavnog grada dežele. I tu onda dolazi sasvim jasno pitanje - zašto ga, dakle, Ljubljana nije podržala na nacionalnim izborima, a spremna ga je opet prigrliti na lokalnim. Za odgovor se može povući paralela sa Zagrebom i gradonačelnikom Milanom Bandićem (ne samo zbog toga što njih dvojica izuzetno dobro komuniciraju). Naime, i Bandić je na svim dosadašnjim nacionalnim izborima prošao očajno, ali u Zagrebu je neupitan, i to bez obzira na stalne priče - zasad pravosudno nepotvrđene - o brojnim malverzacijama.

Naime, i Bandić i Janković u gradu iza sebe ostavljaju jasan trag. Janković je sagradio novi sportski centar na Stožicama, podzemnu garažu u samom centru Ljubljane, nedavno je završena i rekonstrukcija Trga Republike i još bi se toga moglo naći. I svaki, pa i sporadičniji posjetitelj Ljubljane može uočiti razliku između Ljubljane prije i u vrijeme Jankovića. Dakle, očito je da u Ljubljani rezoniraju na sljedeći način: pustimo politiku, nama u gradu treba menadžer pa stoga neka njega nama, možda riješi i pitanje Autobusnog kolodvora. Kao što misle i u Zagrebu, samo što ovdje Bandić s posljednjih izbora nosi stigmu malog odaziva birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:07