MISTERIOZNO PODRIJETLO

STRAVA KOD ŠANGAJA Iz rijeke Huangpu izvađeno 6.000 mrtvih svinja, ne zna se od kuda su stigle!

 AFP

ŠANGAJ - Broj uginulih svinja izvađenih iz rijeke Huangpu koja prolazi Šangajem udvostručen je u dva dana , dosegnuvši brojku od gotovo 6000 životinja čije podrijetlo nije jasno.

Ukupno 5916 svinja od kojih neke teže više stotina funti, skupljeno je plutajući vodenim tokom, priopćila je u utorak navečer vlada u Šangaju. Objavila je da ih je već upecala 2813 od četvrtka do nedjelje navečer.

Huangpu, rijeka koja teče Šangajem, sudjeluje u visini 22 posto u potrošnji vode 23 milijuna stanovnika. Nakon analize uzoraka, vlada u Šangaju je zadnjih dana objavila da su dobiveni rezultati "normalni".

Gradska uprava Šangaja vjeruje , kako piše lokalni tisak, da su svinje u rijeku bacili uzgajivači iz prefekture Jiaxing (pokrajina Zhejiang), blizu Šangaja, nakon što su uginule od nedefinirane bolesti.

No, dužnosnici Jiaxinga zasad su odbili potvrditi tu odgovornost. "Ne isključujemo mogućnost da uginule svinje potječu iz Jiaxinga. Ali nismo u to sigurni", izjavio je Wang Dengfend, glasnogovornik te prefekture.

"Mjesto uzgoja uginulih svinja nije jasno, shodno tome mogu potjecati od bilo gdje", rekao je.

Huangpu je svjetski poznata rijeka koja teče duž Bunda, bulevara u Šangaju s lijepim kolonijalnim zgradama europskog stila 30-ih godina. Na lijevoj obali nalazi se okrug Pudong, slavan po neboderima, simbolima kineskog gospodarskog razvoja.

Zagađenje vodenih tokova, ponekad s teškim posljedicama za zdravlje, pošast je u Kini gdje se zaštita okoliša često žrtvuje u korist gospodarskog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:25