ŠOK NA SUĐENJU

STRAVIČNO Snimao se tijekom ubojstava: 'Umri, kujo! Eto, sad sam siguran... To su bile štetočine, ne ljudi'

Porota je na suđenju preslušala stravičnu snimku ubojstva - vrpcu koju je 65-godišnjak stavio snimati tik prije nego li je u podrum njegove kuće u Minnesoti na Dan zahvalnosti 2012. godine provalilo dvoje tinejdžera
 Facebook/ Screenshot

Dan prije nego li je Byron Smith osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva s predumišljajem, porota je na suđenju preslušala stravičnu snimku ubojstva - vrpcu koju je 65-godišnjak stavio snimati tik prije nego li je u podrum njegove kuće u Minnesoti na Dan zahvalnosti 2012. godine provalilo dvoje tinejdžera.

Prozor se razbio, a potom su se začuli tihi koraci po stepenicama koje su vodile prema podrumu. Tišinu su odjednom prekinuli pucnjevi koje je mladiću Nicku Bradyju (17) zadao vlasnik kuće. 'Mrtav si', kazao je Smith.

Tinejdžer se srušio na pod. Tijelo mladića odvukao je u drugu sobu, a onda ponovno napunio pištolj.

Nekoliko minuta kasnije, začulo se još pucnjeva i vrištanje 18-godišnje Haile Kifer prije nego li ju je Smith dokrajčio šestim metkom. 'Umireš, kujo!', promrmljao je vlasnik kuće. Nakon što ih je oboje ubio, snimio je svoja razmišljanja.

'Sad sam siguran. Slatko, sigurno je mislila da je pravi profić. Sad sam siguran, još se malo tresem. Dosad sam živio u strahu. Sad sam počistio nered. Bila je to moja civilna dužnost. Morao sam to učiniti. To nisu bili ljudi, to su bile štetočine, pogreške društva. Socijalni problemi. Ne vidim ih kao ljude. Ta kuja bi živjela svoj život uništavajući stvari. Krađe, razbojništva, drogiranje...' - čulo se na vrpci.

Prije provale i ubojstva Smith je maknuo svoj automobil iz dvorišta kako bi izgledalo da nikoga nema kod kuće. Potom je sjeo na stolac u podrumu. Sa sobom je ponio knjigu, energetske pločice, bocu vode i dva pištolja. Na policu za knjige postavio je diktafon.

- Smith se bojao provalnika koji su mu već ranije provaljivali u kuću. Mislio je da su naoružani. Prethodno je instalirao i nadzorne kamere- kazao je njegov odvjetnik Steve Meshbesher te dodao kako je Smith uključio diktafon kako si se zaštitio.

- Bojao se da će ga ubiti. Uključio je diktafon kako bi policija nakon njegove smrti imala neki dokaz i kako bi lakše našli provalnike - kazao je Smithov odvjetnik te dodao kako je porota trebala preslušati cijelu snimku, a ne samo dio koji su odabrali tužitelji, te najavio kako će se na presudu žaliti.

- Ne radi se ovdje o samoobrani. Učinio je to zato što je htio, a ne morao. Bilo ga je strah, no njegova reakcija bila je nerazumna - kazao je jedan od 12 porotnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:15