NAJVEĆI HRVATSKI ZAVODNICI

Svaka je žena cvijet. Mi smo ubrali mnoge

Nekada su žarili i palili među ljepšim spolom, ali o brojkama ili imenima šute, kao pravi džentlmeni. S nama su podijelili uspomene na dane ponosa i slave

Možda Amerika ima Warrena Beattyja, no i mi konja za trku imamo. Odnosno konje. Među onima koji su nekad žarili i palili među ženskim rodom većina ih je danas u sretnim brakovima ili su se barem u njima okušali. Neki i više puta. Nekolicina odabranih za ovu priču podijelila je poneki savjet mlađim generacijama zavodnika i otkrila zbog čega i danas slove za velike ljubavnike. Kao pravi džentlmeni odbili su govoriti o brojkama, kao i o imenima, a zajedničko im je i da su titulom zavodnika svih svih vremena bili uistinu polaskani. Među odabranu elitu ušli su tako Davor Štambuk, Pero Zlatar, Tonči Huljić, Zrinko Tutić, Boris Novković, Frano Lasić, Vlado Kalember, Arsen Dedić, Zdravko Mamić, Ćiro Blažević, Igor Štimac i neponovljivi Zdravko Čolić.

Probat ću, možda upali

Upravo sjedim na ručku s jednom divnom damom koju pokušavam osvojiti. I ne znam hoću li uspjeti u tome - priznaje čuveni karikaturist Davor Štambuk i nastavlja:

- Nije tajna da ljubim žene, a ljubim ih jer nisam gay. Da me sad netko ne bi pogrešno shvatio: ja obožavam i gayeve. Dapače, da se mene pita, svi muškarci postali bi gay, a ja bih jedini ostao hetero i onda bih se u potpunosti, bez ikakvih zapreka, mogao posvetiti osvajanju dama - smije se 75-godišnji Štambuk, poznati ljubimac i ljubitelj žena, koji je jednu od svojih izložbi, nazvanu “Bevanda”, prije godinu dana posvetio dvjema najvažnijim stvarima: vinu i ženama. Tom je prigodom rekao da se izložba tako zove jer on vino razvodnjava ženama, istaknuvši pritom da mu seksa i žena nikad nije previše.Vječni splitski mladić svakako pripada među najveće zavodnike na ovim prostorima, a novinar Pero Zlatar, koji također slovi za velikog osvajača ženskih srca, ne krije da Štambuku zavidi na njegovim uspjesima kod ljepšeg spola.

Galantan i duhovit

- Kad bi barem pola onog što se pričalo na temu mene i mnogih poznatih i manje poznatih dama bilo točno, ja bih bio presretan. Ali, relativno malo njih upisao sam u moj plesni vjenčić. Mene je, znate, kroz život uvijek pratila fama velikog osvajača, ali daleko je to od istine. Mnoge uspjehe pripisivali su mi i zbog mog posla glavnog urednika, a svojedobno je kružio i vic da je pokojni Ivo Robić jedina osoba koja se pojavila na naslovnici novina što sam ih uređivao a da ja pritom nisam spavao s njim. A s koliko sam dama zapravo spavao? Ajme meni! Ne da ja to ne znam, nego to ne znaju ni te gospođe, jer sam ja oduvijek bio krajnje diskretan. Sad pod stare dane ostaju mi samo uspomene, ali mogu vam kazati da su te uspomene jako lijepe - govori Zlatar, koji ima četvoro djece, a sretan je u svom trećem braku.

Žene, priča iskusni novinar, nikad nije osvajao svojom ljepotom, a umjesto toga obasipao ih je pažnjom, nastojao je biti galantan i duhovit.

- Damama sam često poklanjao cvijeće, male darove kao znak pažnje, a njima je to bilo milo. Žene vole kada se titra oko njih, pa ja mlađim muškarcima kao svoj recept preporučujem da dame koje žele osvojiti puste da pričaju o sebi i pomno ih slušaju. Pa ako to i ostane samo na slušanju i ne prijeđe u nešto više, i to je lijepo - priča džentlmen starog kova.

Kad horda nahrupi...

U toj je kategoriji svakako i Zdravko Čolić, muškarac čije koncerte i danas pohode horde žena. Pedesetdevetogodišnji pjevač nikad nije krio da je prije braka sa svojom suprugom Sandrom (s kojom ima dvije kćerkice), ljubio mnogo žena, a i mnoge njegove pjesme posvećene su ženama.

- Za mene svako žensko biće ima posebnu energiju. Mislim da su sve žene predivne, da je svaka žena kraljica. Sve žene imaju ono nešto, svakoj treba posvetiti pažnju i poštovanje - kaže Čolić, koji i dandanas ljubi ruke damama s kojima se susreće. Iako Čolić voli sve žene, ne krije da mu za oko uvijek zapnu one malo punašnije:

- Nisam ljubitelj moderne anoreksije. Kao pravi Bosanac, volim vidjeti krasnu ženu kako onako obla ulazi u prostoriju, a svi vide da je ušla ona prava - rekao je Čolić.

Poznate hrvatske skladatelje Tončija Huljića i Zrinka Tutića također prati glas velikih ženskih ljubimaca.

Uvijek bio zaštitnik

- Ne znam bih li zbog toga bio polaskan ili bih se nasmijao. Ja žene u svakom slučaju volim, cijenim ih i vjerujem im, što sam i pokazao jer sam tijekom života surađivao s mnogo njih. Žene su se u mom poslu pokazale kao pošteniji i odaniji suradnici nego muškarci, a ja sam prema njima uvijek imao zaštitnički odnos. A izvan posla? Kao mlad sam počeo vezu s mojom suprugom Vjekoslavom, taj naš odnos uvijek mi je bio korektiv do kojeg mi je stalo i kojeg sam se držao - kaže Huljić.

- Jedino što je kod žena sigurno jest to da ništa nije sigurno. Svaka nosi svoju osobnost i vlastitost, svakoj treba pristupiti na poseban način - objašnjava Zrinko Tutić, koji je kroz karijeru surađivao s ljepoticama poput Doris Dragović, Severine Vučković, Tatjane Matejaš Tajči…

- Sve su one predivne i teško je nekoga izdvojiti, ali ako već moram odabrati, onda neka to bude Ksenija Erker, s kojom sam i započeo raditi kao mlad glazbenik, a koja me uvijek podsjećala na Romy Schneider - smije se Tutić, kojem je nezamisliv život bez žena: Ma kakav bi to život bio - pita se skladatelj koji je godinama u braku sa svojom suprugom Karmen, s kojom ima dvoje djece.

Iskusni zavodnik Vlado Kalember zastupa teoriju o tome da se svakoj ženi treba pristupiti na poseban način.

- Ne postoje dva ista otiska prsta, a kamoli dvije jednake žene. Što se osvajanja tiče, iz mog iskustva mogu reći da je žene lakše osvojiti nego zadržati. Ponosan sam što je meni i ovo drugo pošlo za rukom - kaže Kalember, koji je u skladnom braku s glazbenicom Anom Rucner, koja mu je podarila sina.

Nekad bilo, sad se...

Vremena njegovih osvajačkih pohoda su prošla, ali on kaže da ga je ženama nekoć najviše privlačila znatiželja.

- Nikad nijednu nisam osvajao pukog osvajanja radi. Svaka mi je bila interesantna, morala me nečim zaintrigirati. A čime sam ja osvajao njih? Teško je to reći. Muškarac mora imati ono nešto, ali bez dijagnoze. A ja sam to nešto imao. Kad su za ples birale dame, uvijek sam imao sreću biti izabran - prisjeća se pjevač.

- Žene su tada također birale, a tzv. sponzoruša gotovo da i nije bilo. Kad sam postao popularni pjevač popularnog benda, mnoge su me odbijale jer su mislile da sam si umislio kako sam velika faca i da će one samo zbog toga meni reći ‘da’ - priča Kalember, koji odbija reći koliko je žena u životu zaveo.

To je stvar intime

O brojkama ne želi pričati ni Boris Novković.

- Nedavno sam pročitao da je Warren Beatty spavao s, čini mi se, 13.000 žena. Jako se čudim ako je to Warren stvarno izjavio jer smatram da pravi džentlmen o tome ne priča. To su stvari koje trebaju ostati krajnje intimne i ja se toga držim - kaže Boris Novković, kojem je prvi hit, “Kuda idu izgubljene djevojke”, donio veliku popularnost kod tinejdžerki.

- Poštar mi je tada dnevno donosio vreću u kojoj je bilo po dvjesto pisama - prisjeća se danas sretno oženjen pjevač, koji priznaje da je kao trinaestogodišnjak gitaru u ruke prvi put uzeo kako bi se svidio ženama.

- Kada sam postao popularan, svidio sam im se više nego što sam prije mogao sanjati u svojim najluđim snovima, međutim, znalo me povrijediti kada bih prepoznao da mi neke djevojke prilaze samo zbog toga što sam slavan. Takve su, srećom, bile u manjini - kaže Novković, koji ne zna zbog čega su voljele baš njega.

- Bilo je tada, naravno, i drugih pjevača. Bilo je i onih koji su bili zgodniji od mene, što podupire moju teoriju da nije sve u izgledu. Čovjekovu privlačnost oblikuju njegovi postupci i ono čime zrači iznutra - zaključuje Boris.

Arsen Dedić s njim se ne slaže potpuno.

- Naravno da sam žene osvajao izgledom. Bio sam toliko neugledan, toliko sam loše izgledao da bi se one na mene uvijek sažalile i uzimale me u zaštitu. Pomagalo mi je i to što sam pjevao dirljiv šlagerski repertoar s kojim su se žene identificirale, misleći da govorim istinu. Bile su u zabludi. Ja jesam osjetljiv, ali nisam osjećajan - priča Arsen, koji priznaje da je između njegova dva braka vladalo desetogodišnje bezvlađe.

Duhovni otac i sin

- U tom sam razdoblju imao nešto novca i prazan stan koji sam redovito punio društvom, ako znate na što mislim. No, to je davna prošlost. Danas je tu moja Gabi i moja najveća ljubav, unučica Lu. Priznajem, nikad nijednu ženu nisam toliko volio kao što volim moju unuku - kaže Arsen.

Svojedobno su, pričaju upućeni, za glumcem Franom Lasićem žene doslovce čupale kosu i čekale u redu da ih primijeti. U braku se našao tri puta, a o njegovim ljubavima oduvijek se naširoko pisalo, no on se, skromno, ne smatra zavodnikom.

- Takav sam se rodio, a ako neki to smatraju nužnim atributom, onda je to valjda tako. Zavodnikom se ne smatram, a na to što su me mediji proglašavali zavodnikom nisam mogao utjecati. Ne bih želio govoriti o broju žena u svom životu. Kad sam bio mlađi, bilo ih je više, kao i kod mojih vršnjaka, a s godinama nešto manje. No, pravi gospodin se time ne hvali i ne komentira bivše ljubavi jer na taj način zapravo komentira sebe - ispričao je Frano i dodao kako je u jednom davnom intervjuu na pitanje s koliko je žena spavao odgovorio: “S dvije ili tri”.

- To je i istina. Malo je bilo onih s kojima sam uistinu legao i spavao - objasnio je.

Svijet nogometa, odnosno njegovi pripadnici i danas kao i nekad privlače velik broj lijepih žena. Ne povezuju se uzalud nogometaši i manekenke. Kao veliki šarmer i lomitelj ženskih srdaca poznat je Igor Štimac, koji se na titulu zavodnika samo slatko nasmijao.

- Neka, blago meni na toj tituli, ali glupo bi bilo da ja o tome pričam. Valjda bi trebalo pitati žene što ih je na meni privuklo. Stvarno je nezgodno da ja komentiram sebe ili svoj izgled - skroman je Štimac.

Da Zdravka Mamića i trenera svih trenera Ćiru Blaževića uistinu veže taj vječni prijateljsko-neprijateljski odnos duhovnog oca i sina razmetnoga dokaz je i vrlo sličan pristup i stav o ljepšem spolu. Obojica tvrde da kod žena prolazi kavalirski pristup.

- Teško je reći na što su žene kod mene padale. Siguran sam, ustvari, da se radi o emocijama i kavalirstvu. Poznato je da sam izuzetno emotivan i to pokazujem, a prema ženama se oduvijek odnosim kavalirski, no zapravo bi žene trebale reći što je njima bilo najupečatljivije - tvrdi Mamić.

Titulom zavodnika posebno je bio počašćen Mamićev mentor Ćiro Blažević, naglasivši kako će nakon ovoga rijetko s tribina prestati odjekivati: “Ćiro, pederu”.

- Žene cijene dobrotu i galantnost, a ja sam oduvijek bio nadasve pažljiv i galantan i uvažavao sam žene. Onaj koji nema osjećaj za značaj žena i ne uvažava ih, taj je budala i kad tad naje... - zaključio je Ćiro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:08