'Svaki homofob je antidemokrat'

ZAGREB - Politika i političari najodgovorniji su za stupanj homofobije u nekom društvu, složili su se sudionici današnjeg okruglog stola koji su u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije organizirali Vladin Ured za ravnopravnost spolova i udruga Drugi korak - Centar za društvenu integraciju seksualnih i rodnih manjina.



"Razina homofobije u društvu mora se pokušati smanjiti kroz zakone i javno istupanje političara i drugih javnih osoba, jer se i u drugim zemljama pokazalo da kad politika učini radikalne korake protiv homofobije, preokreće se svijest u cijelom društvu", rekao je saborski zastupnik SDP-a Šime Lučin.



Lučin je predstavljen kao jedan od zasad 16 članova posebnog Savjeta udruge Drugi korak, sastavljenog od javnih osoba heteroseksualne orijentacije koje žele poduprijeti cilj udruge - potpunu integraciju seksualnih i rodnih manjina u društvo.



Pridružio mu se saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić istaknuvši da je za stupanj prava homoseksualne manjine odgovorna heteroseksualna većina. "Svaki homofob istodobno je antidemokrat, a glupe izjave političara, poput one da je i atom heteroseksualan, treba javno ismijati", istaknuo je Stazić.



Dorino Manzin uručio je zahvalnicu Šimi Lučinu za doprinos u borbi protiv homofobije, te zahvalnice za tolerantno i objektivno izvještavanje o seksualnim i rodnim manjinama novinarki Novog lista Ireni Frlan i novinarki Jutarnjeg lista Meriti Arslani
Predsjednik Drugog koraka Dorino Manzin predstavio je program suzbijanja homofobije kroz promicanje tolerancije u govorima javnih osoba i medijskom informiranju, spolni odgoj u školama, poboljšanje pravnog statusa seksualnih i rodnih manjima, suradnju s pravosudnim tijelima i policijom, te zdravstvenu i psihosocijalnu potporu različitim seksualnim manjinama.



U provedbi tog programa udruga računa na potporu Savjeta koji je okupio i druge javne osobe, među kojima su predsjednica Savjeta - sociologinja Vesna Kesić, predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, saborski zastupnici Vesna Škare Ožbolt (DC) i Zlatko Kramarić (HSLS), a članovi su i glazbenik Dado Topić, novinarka Vesna Kljajić i dr.



Dorino Manzin uručio je zahvalnicu Šimi Lučinu za doprinos u borbi protiv homofobije, te zahvalnice za tolerantno i objektivno izvještavanje o seksualnim i rodnim manjinama novinarki Novog lista Ireni Frlan i novinarki Jutarnjeg lista Meriti Arslani.



Za Međunarodni dan borbe protiv homofobije izabran je 17. svibanj jer je toga datuma 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija izbrisala homoseksualnost iz međunarodne klasifikacije bolesti.  (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:54