TVRTKA PRED BANKROTOM

Sve izgledniji stečaj Diokija: Čermak odustao od kupnje riječke tvrtke od Roberta Ježića

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Umirovljeni general Ivan Čermak odustaje od investiranja i ulaska kao manjinski vlasnik u riječku petrokemijsku tvrtku Dioki, priopćeno je je iz tvrtke Crodux plin čiji je Čermak vlasnik i predsjednik uprave.

Kako se navodi u priopćenju “Crodux plin je zaključio da, u uvjetima postojećih vlasničkih odnosa, odnosa s vjerovnicima, nedostupnosti relevantnih podataka o pravnom, financijskom i poslovnom stanju, te trenutnim kretanjima na tržištu, nema elementarnih uvjeta za takvu investiciju te se, zbog toga, sve dok takve okolnosti traju, ne namjerava u nju upuštati”. Kako neslužbeno saznajemo, jedan od glavnih prepreka je Robert Ježić, većinski vlasnik Diokia koji je odbio potpisati plan restruktuiranja tvrtke.

Kako je za restruktuiranje tvrtke potrebna suglasnost njena vlasnika, Čermak je odustao od svog plana. Prema ranijim informacijama Ježić je pristanak na plan restruktuiranja uvjetovao isplatom pet milijuna eura u slučaju prodaje tvrtke ili da mu ostane 25 posto vlasništva. Takvu mogućnost su odbili i vjerovnici ali i ministarstvo gospodarstva.

Kako je Jutarnji list prvi objavio, stručnjaci Crodux plina napravili su plan restrukturiranja tvrtke a dio vjerovnika se složio s Čermakovim planom.

U ovom trenutku najveći vjerovnici su banke kod kojih je Dioki zadužen s više od milijardu kuna te HEP i Ina. Diokiju je račun blokiran, a samo HEP potražuje 180 milijuna kuna Čermak je izjavio da svojim planom želi spasiti Dioki od stečaja. No, nakon ovakvog razvoja događaja čini se da je stečaj tvrtke sve izgledniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:02