FRANO MAŠKOVIĆ

SVE JE ODUŠEVIO KAO OSMI POVJERENIK 'Nije mi bio nikakav problem glumiti purgera'

Još kao student bio je fasciniran romanom “Osmi povjerenik”, a sada, upravo zbog uloge u tom filmu, ima nominaciju za najboljeg filmskog glumca
Frano Mašković
 Danijel Bartolic / CROPIX

Kada je, još kao student na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Frano Mašković (40) čitao roman “Osmi povjerenik” Renata Baretića, ni u jednom trenutku nije pomislio da će u budućnosti itekako imati veze s knjigom koja mu se jako svidjela. Scenarij na temelju Baretićeve hit-knjige, za redateljski debi Ivana Salaja kuhao se godinama, a kada se napokon birala glumačka postava ulogu Siniše Mesjaka, zabludjelog mladog političara, kontinentalca, koji po kazni odlazi na udaljeni otok kao vladin povjerenik, dobio je Mašković.

On je jedan od pet glumaca nominiranih za nagradu Zlatni Studio za najboljeg glumca u kategoriji filma.

ZA NOMINIRANE U SVIM KATEGORIJAMA NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' GLASAJTE OVDJE!

- Svidio mi se Mesjak. On je bazično dobar čovjek i trudili smo se to pokazati u filmu - kaže Dubrovčanin Frano Mašković koji u “Osmom povjereniku” doista zvuči kao pravi Zagrepčanin.

- Poklopilo se nekako da sam u vrijeme snimanja filma otprilike jednak broj godina proveo u Dubrovniku i u Zagrebu, dakle taman sam negdje na sredini vage pa nisam imao problema glumiti purgera - tumači glumac. Malo je teže bilo, priznaje, što je zbog uloge morao više pratiti događanja na političkoj sceni, gledati na televiziji emisije koje se bave politikom, slušati što govore političari...

U istoj kategoriji za najboljega glumca u filmu nominiran je i Borko Perić koji s njim glumi u “Osmom povjereniku”.

- Borko je fantastičan, njegov je lik poseban i on ga je odigrao vrhunski. U biti teško je zamisliti ovaj film bez simbioze naša dva lika, Mesjaka i njegova Tonina. Cijela ekipa je bila sjajna i drago mi je da sam mogao raditi s takvim glumcima i cijelom ekipom.

Da su napravili dobar posao, svjedoči i činjenica da je “Osmi povjerenik” dobio pet Zlatnih Arena, da je na međunarodnom Beach Film Festivalu u Ohridu osvojio nagradu za najbolji dugometražni film, Mašković je na nedavno završenom Mostar film festivalu u internacionalnoj konkurenciji osvoji nagradu za najboljega glumca za svojeg Mesjaka, a taj film je i hrvatski kandidat za Oscara.

No osim nominacije za najboljega glumca za Zlatni Studio, za ulogu Siniše Mesjaka, Mašković ima udjela u još jednoj. Naime, u kategoriji kazališne predstave, za Zlatni Studio nominirana je “Tit Andronik” u režiji Igora Vuka Torbice u izvedbi ZKM-a, Maškovićevog matičnog kazališta već punih 12 godina. Nominiran je i Sreten Mokrović koji u toj predstavi, jednoj od najkrvavijih Shakespeareovih tragedija, glumi naslovnu ulogu. Mašković, pak, igra Andronikova sina Lucija koji na kraju ove strašne priče o zločinu i osveti, postaje rimski car.

Simpatični glumac osim što još uvijek s ekipom filma promovira “Osmog povjerenika”, Frano Mašković se vratio u kazalište. Glumi, naime, u predstavi “Kurlani”. Nominacija za Zlatni Studio jako ga je razveselila.

- Svakom je glumcu drago kada se primijeti njegov rad. Drago mi je zbog nominacija žirija, a vidjet ćemo što će reći publika - kaže Frano Mašković. - Jer publika je najvažnija, zbog nje i radimo svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:14