Svečano obilježeno 60 godina Sportskih novosti

ZAGREB - Na proglašenju najbolji sportaša godine, svečano je obilježena i 60. obljetnica Sportskih novosti. Zamišljene kao projekt koji bi informirao čitatelje o događajima vezanim za sport, današnje Sportske novosti ugledale su svijet 9. kolovoza 1945. pod imenom "Ilustrirane fiskulturne novine". Ispočetka tjednik, pa dvodnevnik i trodnevnik, Sportske novosti su stigle do svakodnevnog izlaženja na prodajna mjesta širom Hrvatske, te nekih stranih zemalja.



Kao i svi novi projekt, u svakom razdoblju bilo je raznih teškoća, ali s vremenom su `Sportske

Sportske novosti su jedan od velikih izvora prihoda Europapress holdinga, najvećeg medijskog izdavača u regiji
`  kako ih od milja nazivaju vjerni čitatelji, izrasle u ozbiljan projekt koji je aktivan gotovo 24 sata dnevno, a pokriva svaki sportski događaj širom svijeta.



Danas, redakcija SN-a radi u najboljim mogućim uvjetima, te na najboljoj mogućoj opremi . Svakako su jedan od velikih izvora prihoda najvećeg istočnoeuropskog medijskog izdavača EPH, u čije su vlasništvo prešle nakon što su godinama bile sastavni dio Vjesnikovog novinskog giganta.



Sedam glavnih urednika



Kroz dugih 60. godina izlaženja, Sportske novosti su imale sedam urednika. Miroslav Habunek (1954 - 62), Vladimir Orešković (1962-1972), Zvone Mornar (1972 - 1984), Vilko Lucnera (1981 - 1991), Darko Tironi (1991 - 1999), Jank Goleš (1999 - 2001) te sadašnji Branko Tuđen koji je od 2001. godine na tom mjestu. Svaki od njih je donio neku svoju viziju u omiljeno štivo zaljubljenika u sport,  koju je netko velikog broja zaposleika i suradnika pretvarao u ono što svaki dan možemo pročitati na stranicama SN-a.



Primjerice, pojavom Branka Tuđena napravljen je projekt izbora najboljeg nogometaša Europe, a gotovo svi znaju da je izbor Sportskih Novosti za najboljeg sportaša Hrvatske, najmeritorniji izbor najboljih sportaša na ovim prostorima.



Uz ta dva projekta, SN ima i izbor za Miss sporta, tradicionalni kros SN-a, te Trofej fair play Vladimir Orešković, u spomen na preminulog glavnog urednika Sportskih novosti.

Naravno ne smijemo zaboraviti ni mnoge od dodatnih izdanja koji su kroz dugi 60. godina izlazile kao podlistak ili zasebno izdanje Sportskih Novosti. Revija Sport, Ofsajd, SN revija, Sprint te Super Sport samo su neka od tih izdanja.



60. obljetnica najutjecajnijeg sportskih novina u Hrvatskoj, svakako bi trebala biti ponos, ali i obaveza sadašnjim djelatnicama koji djeluju u Sportskim novostima, da održe razinu kvalitete i ugleda koji su njihovi prethodnici stvarali desetljećima.



Alen Lesički
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:37