Svečano obilježeno otvorenje najveće izložbe inspirirane Teslom

Nikola Tesla – Mind from the Future
 KL-Photo

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika svečano je obilježeno otvorenje najvećeg projekta suvremene hrvatske umjetnosti uz nekoliko stotina uzvanika iz javnog i kulturnog života Hrvatske. Nikola Tesla – Mind from the Future – multimedijski izložbeni spektakl za javnost će biti otvoren od 25. studenoga do 20. ožujka 2018., a događaju su nazočili brojni istaknuti uzvanici, pokrovitelji, sponzori, predstavnici institucija koje su potpora izložbi, medijski partneri, predstavnici brojnih medija te ostali odabrani uzvanici. Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović i Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić obratili su se uzvanicima prigodnim govorom budući da su od samog početka prepoznali vrijednost projekta.

Autorica i kustosica izložbe Helena Bulaja Madunić izjavila je: „Izložba “Nikola Tesla – Mind from the Future” vrhunac je mog kreativnog stvaranja. Putovanje s Nikolom Teslom započela sam prije 13 godina želeći napraviti multimedijsku galerijsku instalaciju i interaktivnu filmsku priču o Tesli. Posebno mi je drago da smo to ostvarili upravo u Hrvatskoj u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u arhitekturi Meštrovića u susret godišnjici društva koje je osnovao još jedan naš velikan i moj veliki uzor Iso Kršnjavi. Uspjeli smo u tome rekreirajući Teslin um, uranjajući u njega, prikazujući njegov život, djelo, razmišljanja i inspiraciju Teslom niza domaćih i stranih umjetnika kroz ovu jedinstvenu umjetničku instalaciju koju zovemo izložbom jer posjetitelje ne očekuje klasična izložba, nego ulazak u svijet i um genijalnog vizionara, čovjeka s umom iz budućnosti koji je živio za ovaj trenutak u kojem svaki čovjek treba biti umjetnik svog života upravo kakav je bio i Tesla koji je zahvaljujući takvom pristupu sebi mogao stvarati znanstvena „čuda“ kojima je zadužio cijeli svijet svojim izumima, a rođen je u Smiljanu, u Lici.“

„Nikolu Teslu zasigurno možemo promatrati kroz brojne prizme, i iako često portretiran isključivo kroz ulogu izvanrednog znanstvenika, ova izložba, kroz oči Helene Bulaje Madunić i brojnih umjetnika, daje i drugu perspektivu te otkriva slojevitost Teslina lika i djela, slaveći, pritom, genijalnost i kreativnost kao istinske pokretače razvoja i napretka. Izložba je prigodno realizirana u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, sagrađenom na inicijativu i prema zamisli velikana hrvatskog kiparstva Ivana Meštrovića, ujedno i velikog prijatelja Nikole Tesle čime HDLU radi uvertiru u nadolazeću 150-tu obljetnicu Društva i 80-tu godišnjicu izgradnje Doma HDLU. Priča o uspjehu Nikole Tesle, jednako kao i Ivana Meštrovića, dva dječaka iz ruralnog područja Hrvatske koji su zahvaljujući talentu i upornosti ostvarili zavidne rezultate i svjetsku karijeru, poruka je koja budi optimizam i nadu za uspjehom svih drugih genijalnih umova koji trenutno žive među nama i koji zaslužuju našu pažnju i podršku.“ – u uvodnom govoru rekla je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a.

Krešimir Renzo Prosoli, glavni producent projekta iz produkcijske kuće Real grupa u govoru je istaknuo: „Posjetitelje očekuje do sad neviđen prikaz djela suvremenih umjetnika inspiriranih Nikolom Teslom. Kroz izložbu planiramo predstaviti Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu i promovirati Hrvatsku u svijetu kao zemlju koja je uz prirodne ljepote poznata i kao zemlja u kojoj je rođen jedan od najvećih svjetskih izumitelja. Interes za Nikolom Teslom je nevjerojatan i uvjereni smo u globalni potencijal projekta. Ova izložba je putujućeg karaktera i planiramo postav izložbe i u Budimpešti, Pragu, Parizu i New Yorku jer nam je plan da izložba putuje u gradove gdje je Nikola Tesla ostavio svoj trag. Svoj put izložba bi svečano zaokružila kao dio hrvatskog paviljona na World EXPO-u 2020. u Dubaiju.“

Projekt koji je napravio svojevrsni presedan u hrvatskoj kulturnoj javnosti primjerom uspješnog javno-privatnog partnerstva realizirali su produkcijska kuća Real grupa i partner projekta Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

„Izložba je otvorila vrata u nov način organizacije i realizacije zahtjevnih kulturnih projekata, zapravo je nakon 15 tak godina priča o poduzetništvu u kulturi, kulturnim industrijama, stvaranju nove vrijednosti na području kulture i željenom većinskom privatnom ulaganju u kulturne projekte uz istovremeno poštivanje autorske koncepcije, stvaranje hrvatskog projekta istovremeno zanimljivog i intrigantnog za međunarodnu scenu, a sve to nakon što se u zadnjim godinama krize sve činilo nemogućim napokon u suradnji s Real grupom ostvareno i pred nama je konkretna realizacija svega navedenoga na izložbi Nikola Tesla – Mind from the Future. Vjerujem da je ovo početak novih privatnih ulaganja u kulturne projekte.“ – izjavio je profesor Tomislav Buntak, dopredsjednik HDLU-a.

„Upravo ova suradnja predstavlja pozitivan primjer kako privatni sektor može dati svoj poticajan i hvalevrijedan doprinos kreiranju javno-privatnih partnerstava u okviru kojih svaki partner djeluje isključivo unutar svoje struke, a koji je omogućio da se vizualna umjetnost približi široj javnosti, da se ostvari vrhunska produkcijska kvaliteta i prezentacija hrvatskih umjetničkih djela, da se kroz suvremenike vizualne umjetnosti ostvari promocija Republike Hrvatske te da demonstrira kako umjetnost itekako može doprinijeti razvoju hrvatskog gospodarstva.“ – dodala je Ivana Andabaka.

Uzvanici su nakon službenog dijela programa otvorenja, imali priliku prije razgledavanja same izložbe uživati u glazbeno scenskom spektaklu – Tesla rock operi, te glumačkom performansu pripremljenom posebno za svečano otvorenje.

Projekt je realiziran uz veliku potporu niza institucija, visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Gradonačelnika Grada Zagreba, Grada Zagreba, Grada Karlovca, Gimnazije Karlovac, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Vrijednost projekta prepoznale su tvrtke koje su sponzori projekta – Hrvatska elektroprivreda, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, MasterCard, Končar – Elektroindustrija, Badel 1862, Ericsson Nikola Tesla, Croatia Airlines, Croatia osiguranje,Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebački holding, Tesla Cables i Hrvatska turistička zajednica. Medijski partneri projekta su Nova TV, Hanza Media, Media Servis i Europlakat.

Više informacija na www.teslamindfromthefuture.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 07:54