Svi grijesi Doris Dragović

"Imam svoj svijet, svoj moral i svoj način života. Svaki čovjek bira što će čitati, a što gledati. Tako sam ja izabrala čitati knjige i dnevno se informirati, primjerice, iz Dnevnika. Ako ne možemo mijenjati sivu stvarnost, možemo mijenjati sebe i stvarati svoje svjetove u kojima želimo živjeti, baš kao i svoje prijatelje i drage ljude koji nas čine boljima", odgovorila je  Doris DragovićJutarnjem listu na pitanje kako komentira režirane skandale i žutilo koji na današnjoj estradi zasjenjuju lake note.

Upravo me je taj odgovor u kojem nekad slavna pjevačica spominje moral kao nešto uzvišeno po čemu se baš ona razlikuje od svojih estradnih kolega, podsjetilo na ne tako davne događaje koji su uvelike obilježili upravo njezinu karijeru. Ona ni na indijanskom mučeničkom stupu nikada ne bi priznala - kako je sama, potpuno svjesno, stvorila svoje skandale zbog kojih je danas potpuno marginalizirana, piše  Vedran Strukar novinar portala Sutra.hr . Stoga, krenimo redom....

Straža na Tuđmanovu grobu

Taman kad je u prosincu 1999. godine preminuo hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, Doris kao tada najveća zvijezda - iste je godine osvojila peto mjesto na Eurosongu u Jeruzalemu, članica HDZ-a i Kraljica Torcide - držala je počasnu stražu uz odar pokojnog predsjednika. Njezine tugaljive poruke o odlasku oca domovine bile bi potpuno legitimne da prije i poslije takvih izjava, istoga dana, nije potajno dogovarala odlazak u Crnu Goru - zemlju s kojom smo još godinu dana prije bili skoro pa zaraćeni.

Na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Doris je, kako su tada pisali mediji, već uzela predujam od 50.000 DEM-a i pakirala kofere za najunosniju gažu u životu - 31. prosinca na Silvestrovo u hotelu dr. Sima Milošević u Igalu nadomak Herceg Novom trebala je pjevati crnogorskoj vrhuški za doček Nove godine i za to dobiti sveukupni iznos od 120 tisuća DEM-a.

Informacije o njezinom tajnom koncertu prvi je razotkrio Jutarnji list. Pisalo je kako će uz Harisa DžinovićaHarija VarešanovićaDžeja Ramadanovskog zapjevati Kraljica Torcide. Upravo su tako, naime, Crnogorci reklamirali nastup Doris Dragović, piše Sutra.hr.

Istog dana, Doris je navedeni tekst potpuno demantirala i napala redakciju  Jutarnjeg lista kako ju sotonizira u trenutku dok ona, kao uzorna hrvatska majka, plače nad sudbinom pokojnog predsjednika. No, njezin demantij nije baš bio toliko uvjerljiv pa su se i drugi mediji 'nakačili' na objavljenu priču; što hrvatski, a što srbijanski tisak budući da je Doris prva hrvatska zvijezda koja je nakon rata dogovorila nastup u tada još uvijek Jugoslaviji - zemlji kojoj je neposredno pred početak demokratskih promjena i ratnih zbivanja otpjevala odu radosti; pjesmu Hej Jugosloveni koju možete vrlo lako preslušati na web stranicama youtube.com

Dan iza oštrog demantija, Doris potpuno mijenja priču. U intervjuu Večernjem listu otkriva kako će ipak pjevati u Crnoj Gori, ali u Kotoru, malobrojnoj hrvatskoj manjini na poziv lokalnog župnika don Branka Sbutege. Velečasni joj je osobno pokušao pomoći poslavši joj javno pismo kako ona svojim dolaskom pomaže "opstojnosti malobrojnog hrvatskog bića" navodeći slične tada popularne dnevnopolitičke floskule, a sve u cilju kako bi se umanjila šteta koju je Doris u tom trenutku nanijela objava njezinog unosnog angažmana. Danas pokojni, velečasni Sbutega nikad nije otkrio zbog čega se je uključio u spomenuti slučaj i javno pokušao zaštititi Doris.

Mafijaš Stanko Subotić Cane platio Doris 120.000 DEM-a

Koncert za 'izolirane Hrvate' ni u Kotoru niti u Herceg Novom nije se, naravno, nikad dogodio. Hrvatski novinari koji su pokušali ući na najavljeni koncert u Igalu, gdje je na kraju ipak zapjevala Doris Dragović kako je otkriveno u Jutarnjem listu, bili su izbačeni iz hotela te uz sigurnosnu crnogorsku pratnju dopraćeni nazad do hrvatske granice gdje su u bespućima južno-hrvatske zbiljnosti dočekali novi milenij, nazdravljajući minimalnim ostacima ustajale Coca-Cole od tog poslijepodneva iz plastične bočice bačene ispod stražnjeg sjedala automobila.

Prema pisanju beogradskog tiska koji je svoje špijune, sasvim logično i očekivano, imao na samoj zabavi, a kasnije su to prenijeli i hrvatski mediji, Doris je bila glavna zvijezda na internoj zabavi crnogorskog političko-mafijaškog vrha. Pojavili su se navodi kako je upravo  Stanko Subotić Cane kojemu je pjevala sjedeći u krilu, danas uhićeni švercer cigareta, proglašen mafijaškim bossom Balkana, Doris osobno platio navedeni iznos honorara kako bi se dokazao svom najboljem prijatelju Đukanoviću, piše potral Sutra.hr .

Vrativši se u Hrvatsku, Doris kao da se potpuno isključila. U javnosti se nije pojavljivala nekoliko mjeseci, a njezin prvi izlazak, na Hajdukovu utakmicu, neslavno je završio. Ogorčeni navijači Torcide, javno su je izvrijeđali zbog licemjerja: "Pjevala si - Dajem ti srce zemljo moja, a onda si nas izdala zbog Judinih škuda". Neki revoltirani izgrednici čak su je navodno gađali raznim predmetima poput upaljača nakon čega je ona u suzama napustila to mjesto "sumraka karijere". Istog je trenutka Doris zauvijek skinuta s trona Kraljice Torcide s uništenom reputacijom splitske dame koju je godinama pokušavala graditi.

U rubrici Reagiranja Slobodne Dalmacije prvo se dan kasnije oglasila Torcida Konavle javno se odričući Doris kao svoje kraljice. Nakon toga, u medijima su se oglašavali prvaci Torcide iz ostalih hrvatskih gradova javno dajući podršku prijateljima iz Konavala i tražeći da se Doris od tog trenutka više nikad ne bude angažirana za bilo kakve poslove vezane uz Hajduk jer je do tad uvijek pjevala nogometašima kao povlaštena pjevačica nakon osvajanja važnih utakmica: što zbog svoje popularnosti, a što zbog pozicije supruga Marija Budimira koji je bio u Upravnom odboru Torcide.



Uslijedilo je nekoliko mjeseci mira, a nakon toga ponovno skandal. Novi album Lice kojim se nagodinu Doris pokušala vratiti na estradni tron opet je uzburkao duhove.

Plagijat Cece Ražnatović

Noseća skladba Lice koju potpisuju Tonči i Vjekoslava Huljić stajala ju je karijere jer je otkriveno kako je to doslovni plagijat pjesme „Drugarice" koju je zapravo napisao beogradski autor Čeda Čvorak, a u originalu ju izvode dance grupa Luna iz Beograda i Ceca Ražnatović osobno, supruga baš tada ubijenog ratnog zločinca  Željka Ražnatovića Arkana kojeg je, usput rečeno, Doris nekoliko puta susretala na svojim nastupima u inozemstvu do sredine 1991. godine, a o čemu mogu posvjedočiti mnogi glazbenici koji su tada s njom nastupali.

Kad su se mediji dočepali te aferične poslastice, Doris je bila potpuno nemoćna. Demantiji nisu urodili nikakavim plodom, a mnogi novinari imali su problema s njezinim razbijačima koje im je slala na kućne adrese da ih čekaju po povratku s posla ili po izlasku iz kuće ili stana. O tome je svojedobno istraživačku reportažu radio tjednik Nacional. Dorisin mecena i glavni zaštitnik Tonči Huljić, iako je ona to od njega očekivala i ultimativno zahtijevala, nije se uopće oglasio u javnosti i time ju je prepustio "krvožednim vukovima da se sama brani" kako je pjevačica kasnije i sama izjavljivala.

Osam godina kasnije, nakon nekoliko bezuspješnih estradnih poduhvata, jer nitko tako dobro ne pamti kao hrvatska publika, Doris je opet najavila veliki povratak na estradu. Baš me zanima hoće li joj to ovog puta uspjeti i hoće li se još netko sjećati gore iznesenih činjenica o njezinom, blago rečeno, licemjerju?!

Poslijednjih godina, umjesto estradnoj karijeri, Doris se potpuno posvetila vjeri. Svake nedjelje prisustvuje misi u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja. Rijetki mediji su tek minimalno zabilježili kako često ide na ispovijed, čak i čita ulomke iz Svetog pisma.

Do 2000. godine od ispitanih župljana iste crkve nitko je se ne sjeća s mise, a danas je tamo postala nezaobilazna pojava. Nije nam poznato je li u vjeri i komuniciranju s Bogom konačno pokušala pronaći toliko narušeni osobni mir.

Ovaj tekst nisam napisao da bih na bilo koji način osobno pomogao ili odmogao Dorisinom povratku na estradu. Kao osoba i estradna zvijezda, ona me davno prestala interesirati, ali smatram kako se nekih činjenica ipak trebamo podsjetiti baš zato što se sama zvijezda teksta pravi kao da se nikad ništa nije dogodilo i kako je i dalje potpuna estradna svetica te nekompromitirana hrvatska domoljubna majka, završava novinar portala Sutra.hr .



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 13:51