Svi ih osuđuju, samo Njemačka kažnjava

MÜNCHEN, WARSZAWA, LONDON, RIM, PRAG, JERUZALEM - Ni jedna zemlja na svijetu nema tako oštre zakone protiv desnog ekstremizma kao Njemačka, a u njih pripada i potpuna zabrana isticanja nacističkih simbola.Zabranom su obuhvaćeni ne samo poznati nacistički znakovi poput kukastog križa (svastike) nego i neke rune i drugi manje poznati simboli koji se povezuju s desnom scenom, ali i simboli koji su im samo slični, npr. preokrenuti kukasti križ. Jasno, isto vrijedi i za zastave, uniforme, dijelove odjeće i slično.


Komentar Inoslava Beškera: Kad sami sebi pridamo previše važnosti
Komentar Miljenka Jegovića: Satira koja je pokušala veličati  SDP, a ne nacizamKazneno djelo ili prekršaj?Kaznama od novčane pa sve do trogodišnje zatvorske mogu se kazniti ne samo osobe koje kukasti križ crtaju po zidovima nego i one koje slične simbole distribuiraju internetom, tiskaju na naljepnicama, lecima i drugo. Zabrana se odnosi i na pozdrave, primjerice pozdrav s podignutom desnom rukom ili, pak, izvikivanje pozdrava “Sieg Heil!“ ili “Heil Hitler!“.Da baš nije sasvim jasno dokle ide zabrana nacističkih znakova, odnosno ovisi li o kontekstu, pokazao je i poznati slučaj kad je sud lani isprva zabranio distribuciju antifašističkih naljepnica na kojima je bio nacrtan kukasti križ kako leti u kantu za smeće.U zemlji koja se nacizmu baš ne može smijati (pa je velike polemike izazvala i nedavno snimljena komedija o Hitleru “Mein Führer“), nacistička se obilježja ne koriste u satiričke svrhe.No, zato drugi takvu satiru koriste na njemački račun. Fotomontažu njemačke kancelarke kao Adolfa Hitlera lani u ožujku je objavio magazin radikalne poljske marginalne stranke UPR. Pod naslovom “Fašizam EU u ofenzivi“ na naslovnici je objavljena slika Angele Merkel s hitlerovskim brkovima i vrpcom sa zastavom Europske Unije oko ruke, što je tada loše odnose Njemačke i Poljske drastično pogoršalo.Još veći odjek imala je naslovna stranica poljskog Wprosta pod naslovom “Njemačka maćeha“, objavljena prije nešto više od dvije godine, kada su braća Kaczynski bila u svađi s njemačkom kancelarkom Merkel: blizanci su nacrtani kako sišu iz moćnih dojki kancelarke... Wprost, poznat upravo po provokantnim fotomontažama i “teškom“ humoru na granici grubosti i uvrede, objavio je ujesen 2003. naslovnicu “Njemački trojanski konj“.Na njoj je Erika Steinbach (1943.),  u Poljaka jako omražena desničarka iz CDU, zastupkinja u Bundestagu i predsjednica Saveza izgnanika iz srednje i istočne Europe - kako u SS-ovskoj uniformi jaše tadašnjeg kancelara socijademokrata Gerharda Shrödera.Nikome nije u Poljskoj ni palo na um zabraniti tu naslovnicu iako su u Njemačkoj bili njome uvrijeđeni. U Poljskoj se rijetko što zabranjuje - osim, naravno, ako se dira u Crkvu.U Češkoj su još liberalniji, ne zabranjuju objavljivanje Hitlerova “Mein Kampfa“. Izbjegava se protivnicima prikrpiti svastiku jer se to naprosto smatra neukusnim, dosjetkom na prvu loptu. Odustaje se i od prije čestog “kićenja“ komunista i socijaldemokrata petokrakama ili crvenom bojom. Kraljičin unuk Harry, mlađi sin prestolonasljednika Charlesa, akter je najpoznatijega “nacističkog“ ispada u Britaniji: na nekome kostimiranom tulumu pojavio se (i snimljen je) u SS-ovskoj pustinjskoj uniformi. Princ Harry se ispričao zbog nošenja svastike na rukavu - i priča je tu stala.

  
U Italiji se nacistički i slični simboli - iako zabranjeni - pojavljuju u golemim količinama na utakmicama, zidovima, a dakako i u satiri. Najpoznatiji talijanski karikaturist komentator Giorgio Forattini prikazivao je bivšeg premijera Massima D’Alemu u kompletnoj nacističkoj uniformi i s krvoločnim izrazom lica, samo što je na kapi petokraka, a na rukavu umjesto svastike srp i čekić.Iako je izraelska javnost, razumljivo, iznimno osjetljiva na prikaz i uporabu nacističkog znakovlja, korištenje takvih simbola u cilju izražavanja političkih i inih mnijenja u Izraelu nije nepoznanica.Posljednji slučaj korištenja nacističkog znakovlja dogodio se prošli mjesec kada je na internetu pristaša stranke Kadima osvanula slika pape Benedikta XVI. Članovi su tako željeli izraziti svoje mišljenje o papinim nastojanjima beatifikacije prethodnika Pija XII., čemu se Židovi protive. Slika je uklonjena tek na intervenciju stranačke čelnice i ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni.
N. Magdalenić Bantić;I. Krtalić Muiesan;I. Bešker;M. Lazarević;S. Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2023 02:08