NEVINA U LUDNICI

Sviđa li se i vama kad šef svoj nos protrlja o vaš?

Joe Biden
 Davor Pongracic / CROPIX / CROPIX

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden želi se kandidirati za predsjednika SAD-a. Nakon što je to objavio, niz žena optužilo je bivšeg Obaminog potpredsjednika za neprilično ponašanje. Do jučer je to napravilo njih sedam: Sofie Karasek je kao žrtva seksualnog nasilja 2016. svoj slučaj ispričala Bidenu, koji ju je onda uhvatio za ruke i prislonio čelo uz njezino. Vail Kohnert-Yount radila je kao pripravnica u Bijeloj kući.

Biden joj je prišao da joj stisne ruku. Stavio joj je ruku na zatiljak i stisnuo svoje čelo o njezino dok je razgovarao s njom. “Bila sam tako šokirana da je bilo teško koncentrirati se na ono što on govori”, ispričala je. Lucy Flores, bivša zastupnica u Nevadi, kaže da je Biden stavio ruke na njena ramena, pomirisao joj kosu i poljubio u zatiljak za vrijeme predizbornog skupa 2014. Amy Lapps pak tvrdi da ju je Biden uhvatio i protrljao svoj nos o njezin na skupu u Connecticutu 2009.

Nije isto protrljati svoj nos o nečiji, silovati ili zgrabiti među noge. Nije isto, pa Joe Biden poručuje da mu ne pada napamet odustati od kandidature.

Iz hrvatske perspektive, kako to samo sumanuto zvuči! Je li ekipa u Washington Postu poludjela kad prenose takve optužbe protiv uglednog demokratskog političara? Jesu li Amerikanci s tim Trumpom totalno otišli na kvasinu, ta ogromna zemlja sa 320 milijuna ljudi, jesu li svi poludjeli, pa bi im mi ovdje mogli poslužiti kao uzor zdravog razuma?

Dajte, probajte zamisliti kako bi tu prošla neka koja bi prijavila da je taj i taj političar protrljao svoj nos o njezin. I onda da najuglednije političke novine pišu o tome, zovu stručnjake, analiziraju… Možda u 22. stoljeću. U Hrvatskoj vi ne govorite o tome. Ne govorite o tome ako netko trlja svoj nos o vaš, protiv vaše volje. Ne govorite o tome ako netko trlja svoje međunožje o vas protiv vaše volje. Ovdje žena jako dobro zna gdje joj je mjesto.

I onda kad te muž mlati, znaš da to zaslužuješ. Da si sve sama kriva. Da je valjala, ne bi je tukao. Ako se usudi prijaviti, policija diže prijavu i protiv nje i protiv muža, jer dok je on nju mlatio, oboje su kršili javni red i mir. Drugi put neka bolje pazi. Ako dođe do novina, tisuće je vrijeđaju. Tko joj je kriv što je nosila minicu. Uostalom, što ne zadrže to iza svoja četiri zida, što se nas to tiče.

Zato razumijem ove moje prijatelje kojima je to s nosovima smiješno. I meni je smiješno kad u ovoj zemlji pokušavam zamisliti taj stupanj razvoja na kojem bi pitanje trljanja nosa moglo doći na dnevni red. Da zamislim ove sadašnje kao ljude koji će, kad čuju takvu neku priču, prvo pokušati zamisliti kako bi se oni osjećali da im dođe šef, ili direktor, unese im se odjednom u facu i protrlja svoj nos o njihov.

A ne da odmah krenu rugati se ženi koja se požalila. Zašto ženi? Pa zar mislite da je Biden trljao svoj nos o Obamin?

Joe Biden temperamentan je političar, i takav je prema svima, takav je prema djeci i prema starijima, brani ga Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa. Takav je. I vrijeme mu je da se mijenja. U #MeToo eri važno je biti svjestan kako tvoje ponašanje doživljava druga osoba, nije važno samo ono što si ti mislio, poučava Nancy Pelosi (79) mlađeg kolegu.

Ako se žena požalila što si je povrijedio riječju, djelom ili propustom, trebaš to uvažiti.

Zato što želiš u predsjedničku utrku, okej, ali i zato što je ta žena jednakovrijedno ljudsko biće kao i ti. I evo, fanfare, bubnjevi, zurle i talambasi: javio se i sam Joe Biden, pomirljivo, sa sviješću da je pogriješio. Društvene norme su se počele mijenjati, rekao je u srijedu Biden u videoporuci na Twitteru, granice koje štite osobni prostor pojedinca su promijenjene. Shvatio sam, poručuje 76-godišnjak. Kapa dolje, majstore. Tko to kaže da je nemoguće promijeniti svijet? Evo ga, mijenja se pred našim očima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:41