ARGENTINA VS. NJEMAČKA

Svijet čeka Messijev gol za polufinale

Maradona tvrdi da će Lionel Messi biti najbolji argentinski nogometaš u povijesti
Argentina's striker Lionel Messi (R) celebrates with Argentina's coach Diego Maradona at the end of the Group B first round 2010 World Cup football match Greece vs Argentina on June 22, 2010 at Peter Mokaba stadium in Polokwane. Argentina defeated Greece 2-0. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / DANIEL GARCIA
 AFP

Leo Messi i Mesut Özil dvojica su nogometaša oko kojih se vrti druga najzanimljivija utakmica na svjetskom prvenstvu. Prvu, Engleska - Njemačka dobila je “panzer divizija”, u drugoj će se “elf” sudariti s Carlosom Tevezom i Leom Messijem, a prođu li i to latinsko iskušenje, čeka ih još teže - Španjolska. Križni put Joachima Löwa apsolutno je najteži od svih izbornika na ovom Svjetskom prvenstvu.

Leo Messi, kojega su već prozvali Messi-dona, još nije zablistao u punom sjaju. Ipak je on najprije Katalonac, samo su korijeni argentinski, kao što je Mesut Özil Nijemac turskih roditelja. I u tome je razlika. Iako je i Diego Maradona priznao: - Vidio sam igrača koji će zauzeti moje mjesto u povijesti nogometa. Njegovo ime je Leo Messi, on je nogometni genij i vjerojatno će biti bolji od mene. U legendu će otići kao najbolji nogometaš kojega je Argentina ikada imala.

Maradonino mišljenje dijeli i Cristiano Ronaldo, koji Messija smatra “najboljim igračem svih vremena”. Jedino je Ruud Gullit kazao da je “Maradona bio bolji igrač, ali je Messi - brži”. U novinarskim usporedbama stavljaju ga u klasu sportskih genijalaca - Michaela Jordana i Kobea Bryanta.

Messi je javno ustvrdio da je njegova misija “donijeti treći naslov prvaka u Buenos Aires”. Hoće li ovisi i o utakmici u Cape Townu, gdje ga čeka nepobjedivi njemački duh, “kozmo-elf” i - Mesut Özil.

Nijemci su svoj “mannschaft” podijelili u pet skupina: 1. Violine: Özil, Klose; Mislioci i Pluća: Khedira, Lahm, Schweinsteiger; Duša: Müller, Podolski, Neuer; Panzer: Mertesacker, Friedrich i Badstuber te Vuvuzele: Trochowski, Taschi, Butt.

Kao što Leo Messi gotovo i ne spada u Argentinu, tako ni Mesut Özil, osim imena i korijena, ne nosi ništa tursko. Premda mu u biografiji piše da je sin turskoga gastarbajtera. Međutim, Nijemci ga tretiraju kao prvu violinu “elfa”, koji “muzicira” na Stradivariju, on je Herbert von Karajan njemačkog orkestra i uspoređuju ga s Netzerom, Overathom i Hasslerom. Ne i s Ballackom, rane zbog njegova “ranjavanja” još su svježe.

Njemački novinari tvrde da “Nijemac” Jerome Boateng ne razgovara sa svojim bratom ili bratićem Kevinom-Princeom Boatengom, inače ganskim reprezentativcem, nakon što je u finalu FA kupa, kao nogometaš Portsmoutha, ozlijedio Ballacka, što mu “Švabo” Jerome ne može ni danas oprostiti.

U njemačkom “Blitzkriegu”, Mesut Özil, za kojega se već raspituju Barcelona i Arsenal, drži konce polufinala. Ili Messi, ili on! Ostali su asistenti, osim Carlosa Teveza i njemačkog wunderkinda Thomasa Müllera. Iako bih prema njegovim igrama u Bayernu prije rekao da je to bio “bljesak meteora”.

Nakon Helmuta Schöna, Jürgena Klinsmanna i Franza Beckenbauera, Joachim Löw je u prilici ostvariti četvrti njemački san, četvrti naslov prvaka. Gotovo stotinu ljudi u službi je tog sna (njemački reprezentativci imaju samo dva i pol sata dnevno slobodnog vremena), sponzorska pratnja su Mercedes i Adidas, no Nijemce više od svega veseli činjenica da je Joachim Löw stvorio “kozmo-team”, od kojega će njemački nogomet živjeti idućih 10 godina. A danas? Messi-dona ili Mesut “von” Özil, to je pitanje…





Njemačka - Argentina

Stadion: Green Point, Cape Town

Sudac: Ravšan Irmatov (Uzbekistanac)

Početak: 16.00

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Özil, Podolski - Klose.

Argentina (4-3-1-2): Romero - Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze - Maxi Rodriguez, Mascherano, Di Maria - Messi - Tevez, Higuain

Trofeji Argentinaca

Ukupno 17

Demichelis (Bayern) prvenstvo i kup

Heinze (Marseille) prvenstvo i Liga-kup

Samuel (Inter) prvenstvo, kup i Liga prvaka

Di Maria (Benfica) prvenstvo

Agüero (Atletico) Europska liga

Messi (Barcelona) prvenstvo, Superkup, klupsko SP

Milito (Inter) prvenstvo, kup i Liga prvaka

Veron (Estudiantes) Kup osloboditelja

C. Rodríguez (Est.) Kup osloboditelja

Trofeji Nijemaca

Ukupno 14

Lahm (Bayern) prvenstvo i kup

Schweinsteiger (Bayern) prvenstvo i kup

Müller (Bayern) prvenstvo i kup

Klose (Bayern) prvenstvo i kup

Gomez (Bayern) prvenstvo i kup

Badstuber (Bayern) prvenstvo i kup

Butt (Bayern) prvenstvo i kup

Maradona vs. Löw

Diego je veći motivator, Jogi je pak stručnjak za taktiku. Argentinac je imao najveću igračku karijeru, a Nijemac beznačajnu. Maradona svoje praznovjerje demonstrira istim odijelom, dok se Löw za Englesku vratio plavom puloveru od kašmira kojeg je nosio protiv Australije. I ponovno je Njemačka postigla četiri pogotka. Dan uoči utakmice Löw se istaknuo hvalospjevima o Maradoninom trenerskom radu.

Messi vs. Özil

Najbolji igrači dosadašnjeg dijela turnira. Veliki kreativci, pokretači igre svojih momčadi. Messiju nedostaje samo pogodak za kompletnu sliku. Nijemci bi trebali izbjegavati duele ”1 na 1” te ga udvajati sa Schweinsteigerom i Khedirom. Pomagat će i Boateng kada Messi pobjegne na bok. Njemački Messi (“Messil” ili “Mözil”?) bit će Mascheranova zadaća uz kojega će biti pobočnik Heinze.

Tévez/Higuaín vs. Klose/Müller

Dvije najefikasnije reprezentacije imaju vlastite tvornice pogodaka. Klose i Demichellis pokušat će iskoristiti poznavanje međusobnih mana koje su saznali trenirajući u Bayernu. Mertesacker je jači u igri glavom i bit će zadužen za najboljeg strijelca prvenstva Higuaína, dok će se novi član Wolfsburga Friedrich baviti Tévezom. Müller igra između linija tako će ga uz Burdissa, povremeno na oku imati i Mascherano.

Macherano vs. Schweinsteiger

Dvojica defenzivca iz veznoga reda redovito se spominju u raspravama na temu kako “baciti klipove pod motore suparnika”. O njihovoj čvrstini ovisi ravnoteža u igri. Mascherano je Maradonina produžena ruka iako su kao igrači potpuno suprotni tipovi. “Schweini” se, pak, istaknuo verbalnim strelicama pa sada ima dvostruku zadaću. Dokazati da nije jak samo na riječima i potrudit se da ne postane žrtva Messijeve čarolije.

Sudački ‘poguranci’

za Argentinu

Nigerija 1-0

- Heinze je postigao pogodak glavom nakon kornera, a blok mu je prekršajem napravio Samuel. Sudio je Nijemac Starke.

Meksiko 3-1

- Talijanski pomoćni sudac Stefano Ayroldi, iako je bio pravilno postavlje, nije vidio da je Tevez uoči gola za 1-0 bio u zaleđu.

za Njemačku

Australija 4-0

- Meksički sudac Rodríguez prestrogo je isključio najboljeg australskog igrača Cahilla nakon neopreznog starta na Schweinsteigeru.

Engleska 4-1

- nepriznat Lampardov pogodak za 2-2 iako se lopta od grede odbila u vrata 38 cm od crte. Pogriješio je pomoćnik Espinoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:13