STIGLE PAKLENE VRUĆINE

SVJETSKA PRIJESTOLNICA HLADNOĆE DANAS JE TOPLIJA OD JEMENA I ŠPANJOLSKE! Šokirani građani osvježenje su pronašli na najneobičnijoj plaži na svijetu

 
 Youtube screenshot

Iz Jakutska, grada u srcu Sibira, posljednih dana stižu nevjerojatne scene. U neslužbeno najhladnijem gradu svijeta gdje temperature zimi dosežu i do -60C, živa je skočila na 32C, a mještani izbjegavaju vrućinu poput pravih Sibiraca - hlađenjem na ledu, javlja The Siberian Times.

Ledenjak Buluus ovih je dana krcat posjetiteljima kao jedina službena plaža u Jakutsku, najvećem svjetskom gradu izgrađenom na permafrostu.

Skriveni dragulj Jakutije, okružen netaknutim borovim šumama i bujnim zelenim livadama nalazi se u dubokoj dolini oko 100 kilometara od Jakutska.

Ledenjak se prostire na više od 1000 hektara, a zahvaljujući desecima metara permafrosta ispod njega, led se ne topi, čak ni u iznimno vrućim ljetima.

Zato je ledenjak Buluus za lokalce fantastično mjesto za boravak na otvorenom usred ljeta kada temperature prelaze 30C.

Do kraja ljeta vječni led se malo otopi, ali s dolaskom jeseni i zime ponovo očvrsne - "Ovo je tisućljetna borba između leda i vatre", napisala je Zana Mjasnikova uz fotografiju kako uživa na ledu koja je podijelila na društvenim mrežama.

U ovoj regiji Rusije na rubu arktičkog kruga zime su strašno hladne i duge, a ljeta kratka, ali mogu biti vrlo vruća, baš kao što je to slučaj ovih dana.

Doista, danas je s temperaturom od 32C Jakutsk topliji od Jemena! ovaj tradicionalno najhladniji dio Sibira također je topliji od vodećih španjolskih turističkih mjesta kao što su Mallorca i Marbella.

Gdje drugdje na svijetu možete naći mjesto s toliko kontrasta? Jedinstven je osjećaj udisanja hladnog zraka, dodirivanje hladnog leda i ispijanje nevjerojatno ukusne hladne vode iz glečera u tako vrućem danu - rekao je lokalni stanovnik Aitalina.

Mnogi diljem svijeta znaju Jakutiju kao svjetsko kraljevstvo hladnoće, a mještani u šali dodaju da je za zimskog dana puno toplije sjediti u zamrzivaču nego biti vani.

Ipak, malo je onih koji znaju za vruća ljeta u ovom dijelu Rusije, kada temperature zraka mogu doći do 35C u toplinskim valovima.

Ledenjak se prostire na više od 1000 hektara, a zahvaljujući desecima metara permafrosta ispod njega, led se ne topi - čak i za izuzetno vruća ljeta.

Na dan kao što je danas gradska plaža u Jakutsku na rijeci Leni također je puna.

Toplinski valovi trajat će još nekoliko dana, a tada će se temperature zraka spustiti na blažih 16C do 24. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:16