Tarbukova glazba i sjajne pjevačice

ZAGREB - U drugoj po veličini i važnosti dvorani bečkog Musikvereina jučer su nastupili maestro Mladen Tarbuk, sopranistica Jelena Štefanić i altistica Sofija Cingula.



Njihov nastup u Brahmsovoj dvorani (Brahms-Saal) utoliko je prestižniji što nije riječ o izvanrednom koncertu koji sufinancira bilo koja hrvatska institucija, već je riječ o redovitom koncertu jednog od ciklusa koncertne sezone Musikvereina. To je ciklus komornog ansambla Wiener Concert-Verein, komornog orkestra koji je nastao pod okriljem i sastavljen je uglavnom od članova slavnog orkestra Bečkih simfoničara. Mladen Tarbuk nastupio je kao dirigent, ali se bečkoj publici predstavio i kao skladatelj.



Drugi dio koncerta započeo je izvedbom njegove skladbe za gudače “Sebastian im Traum” (Sebastian u snu). Djelo je nastalo 1999. godine, a poveznica s Bečom je i u tome što je riječ o glazbenoj refleksiji na stihove austrijskog pjesnika Georga Trakla. Posljednja točka programa, pod ravnanjem Mladena Tarbuka, bila je Simfonija u C-duru (Hob. I:2) Josepha Haydna.



Ovacije pjevačicama



U prvom dijelu večeri na programu su bile skladbe drugog velikana bečke škole Wolfganga Amadeusa Mozarta, no i taj je dio na drugi način predstavio hrvatske glazbeničke, točnije pjevačke snage. Nakon prve točke, Divertimenta u D-duru (KV 251), na programu su bile dvije  Mozartove koncertne arije u kojima su solistice bile hrvatske pjevačice. Jelena Štefanić pjevala je ariju “Voi avete un cor fedele”, a Sofija Cingula recitativ i ariju “Obra felice - Io ti lascio, e questo addio”.



Prema izvještaju nekih od posjetitelja ovog koncerta, obje pjevačice stekle su naklonost publike koja je njihove izvedbe nagradila ovacijama.



U Beč iz Varaždina



Koncert s istim programom i izvođačima održan je prošli četvrtak i u koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, gradu iz kojeg su potekle nadarene pjevačice. Poznata po svom nepogrešivom smislu za otkrivanje i poticanje talenata, njih je pravo na studij u Beč iz svoje varaždinske klase uputila profesorica Darija Hreljanović.




Glazbenim taksijem u Hrvatsku

Sljedeći vikend Hrvatska će biti tema i jednog od koncerata koje Musikverein organizira za najmlađu publiku. U jednoj od manjih dvorana Musikvereina ansambl KlingKlang izvest će program pod naslovom “Im Taxi nach Kroatien” (U taksiju za Hrvatsku) baziran na skladbama J. Haydna i drugih velikih skladatelja koje su nadahnute narodnim pjesama gradišćanskih Hrvata.



Branimir Pofuk
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 13:42