Tata, kupi mi auto i odvjetnika

Hvala Bogu da je živ. Neka mu to bude opomena, valjda će ga ova nesreća opametit - izjavio je poduzetnik Zlatko Marić nakon što je njegov 18-godišnji sin Kristijan u četvrtak pod utjecajem alkohola, u Porscheu Caymanu na cesti Jelsa - Stari Grad, naletio na kamenu gromadu i potpuno uništio automobil vrijedan 100 tisuća eura. Iako je fotografija potpuno razbijenog automobila sugerirala teške posljedice za one koji su sudjelovali u nesreći, Kristijan Marić se s Hvara vratio u Zagreb s lakšim tjelesnim ozljedama. Otac Zlatko kaže da je sreća u nesreći ta što je skupocjeni Porsche sigurniji od drugih automobila iste kategorije (op. a. do 75 kW), u kojima bi ozljede vjerojatno bile puno gore.



Marićeva nesreća na samom startu vozačke karijere, na sreću, završila je bez žrtava. No, sve češće prometne nezgode koje svojim brzim i luksuznim automobilima po hrvatskim prometnicama izazivaju djeca bogataša, ponovno su u prvi plan stavile tzv. zlatnu mladež koja u Hrvatskoj, čak i kad svojim vratolomnim vožnjama ubija slučajne prolaznike, prolazi gotovo nekažnjeno.



Sudski procesi



I to s pravom, jer sudski procesi protiv Ivana Primorca i Lea Radeljaka, čije su prometne nesreće završile sa smrtnim posljedicama, pokazuju da se u Hrvatskoj djecu bogatih roditelja i za najteže prekršaje kažnjava vrlo blago. Stoga je, s obzirom na to da je dobiti na dar skupocjeni automobil postala stvar prestiža hrvatskih bogataša, samo pitanje vremena kada ćemo na stranicama crnih kronika ponovno čitati kako je neki mladi bogataš "u crno zavio" neku obitelj.



Ivanu Primorcu iz Makarske, podsjetimo, otac Marijan kupio je kabriolet BMW Z3 3,2 Roadster i prije nego što je postao punoljetan. Jureći u svom novom automobilu bez vozačke dozvole 2002. godine usmrtio je dvije 16-godišnje Makaranke. Vozio je brže od dopuštenog, a nakon nesreće je otkriveno i da je stari "klijent" prometne policije. No, otac, čije se bogatstvo procjenjuje u desecima milijuna eura, platio je dobre odvjetnike koji su suce uspjeli uvjeriti da je "riječ o dječaku iz obitelji društvenoprihvatljivog ponašanja koja je svom djetetu omogućila školovanje u inozemstvu, u čemu se Ivan iskazao". Tako mu je Županijski sud dvoipolgodišnju kaznu smanjio na dvije godine, a ona još uvijek nije odslužena. Za obitelj Primorac zasad je najgora kazna što je morala iseliti iz Makarske.



Slučaj Lea Radeljaka, koji je optužen da je vozeći Jeep Grand Cheerokee na Braču skrivio smrt poznate glumice Ene Begović, ni nakon pet godina nije završen. Leo na sudu pati od amnezije, a njegov otac Dikan izjavljuje kako nema nikakve imovine iako je vlasnik nekoliko nekretnina diljem Hrvatske.



Rekord na cesti



Premda je mladog Lea Županijski sud u Splitu oslobodio krivnje, zbog "nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja", zbog izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom slučaj je vraćen na ponovno suđenje. Apsurdno je to da je slučaj predan istom sucu koji ga je već jednom oslobodio, pa nitko ne može sa sigurnošću tvrditi hoće li "bogati mladić" i odgovarati za nepažnju zbog koje je izgubljen jedan život.





• Narcis Mujkić (30) siječanj 2006. godine u Držičevoj se u Porscheu GT2 zaletio u stup nadvožnjaka



• Novica Petrač (24) svibanj 2002. godine u Audiju S3 na križanju Palmotićeve i Pavla Hatza



• Leo Radeljak (22) kolovoz 2000. godine u Splitskoj na Braču u Jeep Grand Cheeroke



• Ivan Primorac (17) listopad 2002. godine koji je za volanom kabrioloeta BMW Z3 3,2 Roadstera usmrtio dvije 16-godišnje Makaranke 



• Marinko Zovko (20) 2004. godine sletio je u jarak u svom Mercedesu CLK 320 jer mu je u vožnji pukla guma



• Davor Bienenfeld (19) 90-tih se na njega zaletio tramvaj jer se u svom BMW Compactu zapričao s prijateljem. Druga nesreća dogodila mu se u siječnju 2000. godine kad se s Volvom C70 na križanju Žerjavičeve i Gundulićeve ulice zaletio u BMW 316 Ci u kojem je ozlijeđen bio vozač



• Marija Ljuština (21) lipanj 2004. godine preminula je u prometnoj nesreći u Renault scenicu koji je sletio s Gračanske ceste
Veće prometne nesreće zlatne mladeži
• Kristijan Marić (18) srpanj 2006. godine u sporstkom Porscheu Caymanu pod utjecajem alkohola stradao je na otoku Hvaru

Najinteresantniji iz ergele "zlatne mladeži" svakako je Marinko Zovko, sin poduzetnika Ivice Zovka, koji se nedavno "pohvalio" da se u svom Mercedesu na autocesti vozi i do 300 km/h te tvrdi da je samo jednom doživio nesreću.



- Dogodilo mi se to s mojim prvim autom Mercedesom CLK 320. U vožnji su mi pukle guma i felga, pa sam malo sletio u kanal, ali bio sam trijezan - izjavio je 22-godišnji Zovko, koji tvrdi da je svoj sadašnji automobil, Brabusovu preradu Mercedesa, kupio od novaca koje je sam zaradio. To je njegov osmi automobil, a "isprobao" je gotovo sve marke, od BMW-a do Porschea. No, njegova ludovanja u skupocjenim automobilima nemaju kraj.



- Preko ljeta idem u Dubai gdje želim ostvariti svoj novi rekord od 400 km/h, pa ću se fotografirati i ponovno poslati sliku novinarima. Neka mi se onda hrvatska policija javi - poručio je Zovko junior. On smatra da je potpuno u redu da imućni roditelji svojoj djeci daruju skupocjene automobile jer "će prije ostati živi u dobrom autu". 



- Kad ja budem imao dijete, onda ćemo se već voziti u letjelicama, pa ću mu istu kupiti - izjavio je Zovko junior. Tvrdi da je podatak o njegovih 16 prekršaja netočan jer je preko odvjetnika kontaktirao policiju i dosad je, kaže, platio samo kaznu od 300 kuna.



S obzirom na to da mladi pripadnici tzv. zlatne mladeži sve više pokušavaju pažnju privući svojim djetinjastim ponašanjem, za komentar smo zamolili psihologinju Tanju Puretu.



- Pojave poput kupnje skupocjenog Porschea ili BMW-a djetetu za 18. rođendan su specifične za tranzicijske zemlje u kojima su se pojedinci naglo obogatili, pa svoj statusni simbol dokazuju preko svoje djece. Činjenica je da se kod nas bogati roditelji poslijeratne generacije vode logikom da djeci treba servirati sve što im treba, bez da ona ulažu posebne napore. Kad ih se pita zašto to rade, obično odgovaraju da oni nisu imali ništa pa žele da njihova djeca imaju sve - kaže Pureta. Kaže da je takvo ponašanje loše iz dva razloga:



- Prvo, ako im se daje sve, djeca izrastaju u nesigurne osobe bez cilja, a preko materijalnog teže osjećaju ispunjenosti i sreće u životu. Drugo, toj djeci nedostaje životnih izazova pa ulaze u rizična ponašanja kako bi ista osjetili - smatra Pureta.



Jedan od takvih koji privlači pažnju hrvatske javnosti svojim rizičnim autovratolomijama je i Narcis Mujkić, i to unatoč činjenici da je njegov otac izgubio život upravo na cesti, izgorjevši u luksuznom Ferrariju. Narcis Mujkić, kojeg preprodavači skupocjenih automobila smatraju "odličnim, ali naivnim kupcem koji uvijek želi najbolje pa ga uvijek zadovoljno čekaju trljajući ruke", iz posljednje se nesreće, kada se u Vukovarskoj aveniji na mokrom kolniku Porscheom zabio u stup, izvukao neozljeđen. Otac Kristijana Marića Zlatko smatra da je dobro što je bio u automobilu s jakom konstrukcijom.



- Kristijan uskoro odlazi u Beč na studij ekonomije, a svoju će kaznu platiti. Na mjestu nesreće oduzeta mu je vozačka dozvola, a policija će mu poslati i prekršajnu prijavu s novčanom kaznom do 2000 kuna. No, iako on nije viđenija osoba iz društva tzv. zlatne mladeži, a i sam priznaje da mu takvo društvo i način zabave ne odgovara, u društvu će biti obilježen kao jedan od onih koji je razbio skupocjeni automobil čim je navršio 18. rođendan - svjestan je Marić.



Psihologinja Pureta napominje da bi se roditelji u Hrvatskoj trebali ugledati na bogataše iz razvijenih zemalja, gdje se novac ulaže u škole i putovanja prije nego u luksuzne automobile.



- Čovjek osjeća zadovoljstvo kad se sam potrudi i nešto ostvari ili zaradi. Tada osoba ima i odgovorniji pristup. Zato ne čudi da se djeca koja dobijaju skupocjene darove prema njima odnose neodgovorno kao da su ih sama zaradila, pa ulaze u rizična ponašanja, primjerice, prebrzu vožnju. A loših iskustava bilo je i previše - upozorava Pureta.



 

Leo Radeljak, Dikanov sin, optužen je da je vozeći Jeep Grand Cheeroke skrivio smrt poznate glumice Ene Begović.



Sudski proces traje već pet godina, a na početku je bilo upitno ima li Leo vozačku dozvolu. Slučaj je predan istom sucu koji ga je već jednom oslobodio.

Ivan Primorac, sin tajkuna Marijana, u Makarskoj je prije četiri godine vozeći kabriolet BMW usmrtio dvije 16-godišnje Makaranke.



Na sudu je dobio dvije godine, koje još nije odslužio, uz sudsko obrazloženje da je "riječ o dječaku iz obitelji društveno prihvatljivog ponašanja, koja mu je omogućila školovanje u inozemstvu, u čemu se iskazao".



Marinko Zovko, sin poduzetnika Ivice, nedavno se pohvalio fotografijom s mobitela na kojoj je vidljivo kolikom je brzinom vozio. Sada najavljuje da će srušiti svoj rekord u Dubaiju.



Kristijan Marić, sin Zlatka, vlasnika Sokol Marića, razbio je na Hvaru automobil vrijedan 100.000 eura vozeći pod utjecajem alkohola.
Smrt Ene Begović

Dvije mrtve Makaranke

Lud za brzom vožnjom

Sreća u sigurnom



Hrvoje Appelt;Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:16