KOMENTAR

Teško je biti HDZ-ovac s takvom kandidatkinjom za predsjednicu

Zaredale su se čudnovate izjave KGK o Kupresu, pravosuđu, željeznim zavjesama, “rezervnim klubovima”... Pa ti budi u HDZ-u
Kolinda Grabar Kitarović
 REUTERS

Jadan taj HDZ. Njih stvarno nitko ne razumije. Evo, primjerice njihova kandidatkinja za predsjednicu Republike. Nema tome mnogo igrala se nogometna utakmica između Hrvatske i Mađarske. Nakon tekme: A što da vam kažem, presretna sam zbog, naravno, rezultata, ali još više zbog (Zlatka) Dalića i svih igrača i ponajviše svih ovih ljudi koji su se skupili ovdje u Splitu. Od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska - izgovorila je HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Hrvatske.

Unutar koje nema Kupresa jer - nema. Prosječni HDZ-ovac, onaj pošteni, marljivi građanin Hrvatske mora da je bio zbunjen tom rečenicom. Jednostavno zato što kao pošten i marljiv čovjek zna da što nije njegovo, nije zgodno svojatati. A tvrditi da je dio tuđe zemlje dio Hrvatske nije drugo nego ili mali diplomatski skandal u nastajanju ili posljedica markiranja zemljopisa. Drugi put je kandidatkinja ujedno i aktualna predsjednica, od koje se očekuje da poštuje zakone kazala: - Mislim da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Kao predsjednica ne smijem se miješati u rad pravosuđa, poštujem trodiobu vlasti u potpunosti, ali mislim da s punim pravom mogu reći i kritizirati da se sve događa presporo, prepolako, i to ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina.

Vidjeli smo u posljednje vrijeme, nažalost, puno drugih afera u pravosuđu - rekla je kako bi podržala stav vukovarskoga gradonačelnika Penave o ćirilici. Ćirilica je pismo koje Penava vjerojatno ne poznaje, pa ga odbija i brani čak i Srbima na vukovarskom području. Tvrdi da treba kazniti više ratnih zločinaca na vukovarskom području, ali nije otkrio tko su. Ustavni sud misli drukčije o ćirilici, a kandidatkinja misli kao i Penava. Onda je kandidatkinja opet otišla u SAD, po Fulbrightovu nagradu za životno djelo.

U nekoliko raznih izjava koje je davala u tom povodu rekla je da je rođena s krive strane “željezne zavjese” i zaželjela da se obnovi Jugoslavija na tjedan dana, samo za nostalgičare. Nije joj cilj usrećiti tu dvojicu-trojicu, nego napuniti Goli otok, davni zatvor za staljiniste kojima je smetao Tito. Ona bi, po sličnom obrascu, sve koji će je kritizirati poslala na taj otok. I zadnje, bila je na projekciji filma o slavnom hajdukovcu Ivanu Gudelju. I onda zaključila da su nogometni klubovi, na primjer Rijeka, bili klubovi koji nisu bili dovoljno hrvatski. - Pa sam tako ja, nadam se da mi neće zamjeriti neki, navijala i za Hajduk i za Dinamo - rekla je prvotno.

A onda se dopunila: - Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu i domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su u Hajduk, nešto malo u Dinamo. Dinamo i Hajduk bili su toliko blizu mojemu srcu - rekla je. Netko bi jednostavan mislio da je ono što je čuo bilo ono što je htjela reći predsjednica. Ali ne, njezina je izjava, a saznali smo to zahvaljujući dodatnom objašnjenju, značila: - Tadašnjim političkim utjecajima na upravu našega kluba, Rijeku se u kontinuitetu pokušavalo povezati s Beogradom. Rijeka koju sam pratila kao navijačica još od školskih dana nije ova Rijeka danas - kazala je kako bi je ispravno shvatili. Inače se HDZ ogradio od njezine izjave o tome da je Rijeka bila rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu u doba kada ju je pratila, od školskih dana, a u srcu nosila Dinamo i Hajduk. Pa sada ti budi HDZ-ovac s takvom kandidatkinjom i znaj točno tko si i odakle potječeš, za koga navijaš i što si misliš u kojem poluvremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 14:14