Tezno je najveća masovna grobnica Hrvata

TEZNO - Komisija Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta u Mariboru  prezentirala je dosadašnje rezultate istraživanja masovne grobnice u Teznom u kojoj su pripadnici Jugoslavenske armije likvidirali najmanje 15.000 ratnih zarobljenika, uglavnom Hrvata.



U Sloveniji je, prema istraživanju Komisije, 540 masovnih grobnica, a Tezno je najvjerojatnije najveća masovna grobnica Hrvata.  Predsjednik Komisije Jože Dežman rekao je da su istražitelji masovne grobnice u Teznom koristili metode Haaškoga suda (antropološke, arheološke) te naglasio da s Hrvatskom još nije potpisan sporazum o istraživanju grobišta iz 2. svjetskog rata.



Josip Mrzljak, biskup varaždinski, podsjetio je na 'amneziju' počinitelja i apologeta masovnih zločina 
Slovenci su predlagali sporazum kakav imaju s Italijom i Njemačkom, ali Vlada RH godinama ne daje nikakav odgovor.  Mitja Ferenc, profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i voditelj istraživanja, održao je predavanje o istraživanjima u Teznom. Nakon što su Britanci izručili oko 100.000 vojnika Titovoj Jugoslaviji, uslijedili su zločini tijekom svibnja 1945.



Na stratište u Teznom, u nekadašnji protutenkovski rov dug jedan kilometar, partizani su zarobljenike, čije su ruke vezane žicom, dovozili kamionima iz sabirnih logora oko Maribora. Istraživanja kroz 14 sondaža protutenkovskog rova, širokog od 3 do 4 metra,  pokazala su da su ljudski ostaci u 740 metara dužine rova.



Ljudske kosti su na dubini rova od 120 do 170 cm. Dr. Ferenc je izračunao da je u bivšem  rovu najmanje 15.000 kostura te da se precizan broj ne može utvrditi. Nakon likvidacija, pripadnici Jugoslavenske vojske "isprepletene žrtve" posipali su vapnom, a kad je nestalo vapna - katranom. Sve žrtve likvidirane su vatrenim oružjem iz neposredne blizine.



   


Naredbodavac zločina bio je najuži jugoslavenski državni i vojni vrh, organizator pokolja u Teznom bila je OZNA Treće jugoslavenske armije, a egzekutori pripadnici 15. majevačke brigade. U 150 masovnih grobnica, od ukupno 540, nalaze se posmrtni ostaci Hrvata. Prema dr. Ferencu, na području Slovenije likvidirano je oko 100.000 Hrvata i 14.000 Slovenaca. 



Ivica Radoš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:52