RIJEČ ANALITIČARA

TKO IMA VEĆE ŠANSE U DRUGOM KRUGU? 'Milanovićeva šansa nije u glasovima onih koji su glasali u prvome krugu za nekoga drugoga...'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Hrvatska će 5. siječnja odlučivati o pobjedniku predsjedničkih izbora. U drugi krug ušli su Zoran Milanović kao relativni pobjednik prvoga kruga te aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Razlika između njih dvoje manja je od 3 posto. Potpune rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 15 sati.

Tko ima razloga za zadovoljstvo, tko je podbacio? Što su pokazali ovi izbori? Tko ima veće šanse pobijediti u drugome krugu, "U Mreži prvog" na Prvom programu Hrvatskog radija analizirali su politolozi Pero Maldini i Berto Šalaj.

Berto Šalaj kaže da su rezultati prvoga kruga očekivani.

- Možda je najveće iznenađenje vrlo respektabilan rezultat Miroslava Škore, on je dobio veću potporu nego što su predizborne ankete sugerirale. Iznenađujuća je i mala razlika između Kolinde Grabar-Kitarović i Škore, rekao je.

Maldini smatra da predizborne ankete koje su predviđale da će Kolinda Grabar-Kitarović završiti kao vodeća u prvome krugu, nisu relevantne jer su predizborne ankete, kako kaže, odraz trenutka u kojem su rađene. - Problem se dogodio u sukobu na desnici. Ti postoci nisu veliki, ali su mogli Kolindu koštati drugoga kruga, smatra Maldini.

Kaže kako su rezultati prvoga kruga očekivani jer se dogodio antiklimaks trećih opcija.

- Nisam siguran da bi se Škoru moglo smjestiti u treće opcije, jer je on jedan od aktera sukoba na desnici. To jest ideološki sukob i to jeste unutarhadezeovska priča. U drugi krug su ušli kandidati dviju najvećih stranaka, dakle klasični kandidati. Sasvim je sigurno da će ovi izbori utjecati na te obje stranke i dovesti do repozicioniranja unutar njih, ističe.

Šalaj je dodao da će rezultat Kolinde Grabar-Kitarović na izborima utjecati na položaj Andreja Plenkovića unutar stranke.

Maldini kaže da će u drugome krugu biti vrlo tijesno i da će jako ovisiti o tome koliki će se broj Škorinih glasača prikloniti Kolindi Grabar-Kitarović. Smatra da bi za Plenkovićev položaj u stranci bolja bila i Milanovićeva pobjeda nego da je Škoro pobijedio jer bi to značilo Plenkovićev poraz na svim frontovima.

Berto Šalaj kaže da ga je ponovno iznenadila aktualna predsjednica, naročito nakon što se uspješno predstavila u sučeljavanju.

- Ovdje nije bilo toliko skandaloznih i bizarnih izjava poput onih iz kampanje, ali se vidjelo da je predsjednica nesigurna, ona se držala napisanog teksta, čitala je govor koji je bio prepun patetičnih fraza, tako da je u tom smislu ona očito potresena i iznenađena rezultatom i blizinom Škore, ističe Šalaj.

- Milanović je održao svoj klasičan govor, pokušao je u tom govoru poručiti da on nije čovjek koji dijeli, da on može okupljati i da ovo nije rat već sportska utakmica u kojoj neka pobijedi najbolji. Nisam siguran da je to Milanoviću najbolja taktika, ja mislim da on u drugi krug mora ići s porukom - ovo su vrlo važni izbori, on mora građane uvjeriti da su ovo važniji izbori nego što zapravo jesu, ističe.

- Njegova šansa nije u glasovima onih koji su glasali u prvome krugu za nekoga drugoga. Ne vjerujem da će birači koji su u prvome krugu glasali za npr. Darija Juričana pohrliti u drugome krugu dati glas Milanoviću. Ja mislim da on mora tražiti prostor među ovima koji nisu glasali u prvome krugu. Drugi krug glasovanja u Hrvatskoj obično donosi nešto veći odaziv i tu Zoran Milanović mora mobilizirati građane, a može ih, po mome sudu, mobilizirati samo ako pošalje poruku - ovo je bitka ne samo protiv Kolinde Grabar-Kitarović, ovo je bitka za pristojnu i normalnu Hrvatsku, protiv HDZ-a i protiv Andreja Plenkovića. To bi trebala biti njegova poruka. Jer ako to nisu važni izbori, zašto bi građani izašli na njih, poručio je.

Maldini ističe kako je Milanović imao jedan vrlo efektan, vrlo koncizan i neočekivano dobar govor.

- On je bio vrlo inkluzivan u svome govoru. On je, za razliku od onog Milanovića "Ili mi ili oni", koji je bio vrlo ekskluzivan, gdje je isključivao do krajnosti što je i neprimjereno demokratskom diskursu, napravio zaokret od 180 stupnjeva. Možemo reći da je on u poziciji premijera do krajnosti zaoštrio tu razliku, međutim u poziciji predsjednika koji mora biti inkluzivan, on je naprosto 100% uskočio u tu ulogu, odnosno u tu vrstu diskursa. Predsjednik bi trebao biti pomiritelj i onaj koji balansira te različitosti, istaknuo je dodavši da je Milanovićev govor bio superiorniji i nastupom i ozračjem i konciznošću u odnosu na govor aktualne predsjednice koja sve to nije bila.

- Predsjednica je već jako dugo pod pritiskom i to se vidi. S jedne strane Milanović nema što izgubiti, on ja izazivač. S druge strane ona ima jako puno za izgubiti, ne samo svoju poziciju već i sve ono što s tom pozicijom ide. U njezinom je govoru bilo dosta praznih fraza koje su bila opća mjesta. Taj je govor bio primjereniji stranačkoj konvenciji nego rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora. Ona je pokazala umor, nepreciznost, kontroverznost, pokušala je parafrazirati Milanovićev govor, obraćala se izravno Škorinim glasačima, rekao je dodavši da nije sasvim siguran da će ih pridobiti.

- U pitanju je struktura ljutih i frustriranih ljudi, oni su već dugo frustrirani Plenkovićevom politikom. Moguće je, u tom smislu, da dio tih ljutih Škorinih glasača glas da Milanoviću, dakle potpuno suprotnoj političkoj opciji, smatra. Sve ovisi o tome što će i jedan i drugi kandidat napraviti u ovij 15 dana i kako će voditi kampanju, poručio je Maldini.

Šalaj se nije s tim složio rekavši kako on smatra da će dio Škorinih birača u drugome krugu ostati kod kuće, a dio će ih glas ipak dati Kolindi Grabar-Kitarović.

Maldini kaže da će rezultati drugoga ovisiti o tome koliki će se broj Škorinih birača opredijeliti za Kolindu Grabar-Kitarović.

- Pitanje je koliko će njih reći - ipak je bolje da je to u našem političkom prostoru, koliki će broj njih ostati doma ili koliki će broj biti toliko ljut da će glas dati Milanoviću. Milanović nema previše prostora, smatra Maldini.

Šalaj ističe kako većina analitičara u drugome krugu puno veće šanse daje Kolindi Grabar-Kitarović, prenosi HRT.

- Ja smatram da velike razlike neće biti. Ja bih tu dao prednost 55 % za aktualnu predsjednicu, ali i Zoran Milanović, po mome sudu, ima ozbiljne izglede, završio je Šalaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:12