STRAH OD ARGENTINCA

TKO JE NAJVEĆI IKAD? Hoće li se ostvariti Peleova najveća noćna mora: Leo Messi osvaja SP na Maracani!

Može li se netko smatrati ponajboljim nogometašem svih vremena ako nije osvojio Svjetsko prvenstvo? Primjeri nam govore da može, jer nitko ne dovodi u pitanje veličinu i značenje koje su ‘najljepšoj igri’ ostavili Alfredo di Stefano, Ferenc Puskas, Johan Cruyff, George Best, Michel Platini. Svi su oni bivali proglašavani ‘igračima godine’, a Best (‘Najbolji’) je k tome bio hendikepiran jer sa Sjevernom Irskom nije uspio ni nastupiti na mundijalima...

Na brazilskom Copa do Mundo mnoge su oči bile uperene u dva najistaknutija nogometaša današnjice, koji se proteklih osam godina utrkuju u golovima te pojedinačnim i klupskim naslovima, Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Argentinca mnogi već drže najvećim ikad, zanimljivo, više je takvih iz stručnih nego navijačkih krugova, dok Portugalcu kad ga želite iživcirati samo spomenite da je “jedan pravi Ronaldo”.

Nedavno je svoje mišljenje dao i kolumnist Yahooa! José Mourinho:

- Messi je velik. Velik je. Ne mislim da treba osvojiti SP s Argentinom da bi se to potvrdilo. Ronaldo je također velik i ne slažem se da mora dovesti na svjetski tron Portugal da bi postao velik - kazao je Mourinho, dobro svjestan s kime se najveće zvijezde današnjice uspoređuju.

Treba im pridodati i Zlatana Ibrahimovića, čija se Švedska doduše nije ni plasirala na SP 2014. (ispala baš od Portugala, uz sva četiri pogotka Ronalda!), pa je Ibra u Brazilu bio jedan od najboljih nogometaša među navijačima. Mourinho nastavlja:

- Uvijek postoji - ali. Poput, ali Maradona je osvojio, ali Zidane je osvojio, ali Ronaldo Nazario i Rivaldo su osvojili. Mnogi od najvećih su osvojili SP, pa svi čekaju da to naprave Messi i Ronaldo, no neće biti lošiji igrači ako ne uspiju. Nogomet je kolektivna igra.

Argentinski naslov na Maracani noćna je mora svakog Brazilca, oni stariji ionako imaju košmar u glavi, a mlađi su slušali priče o naslovu Urugvaja (‘Maracanazo’) 1950. ‘Kraljem nogometa’, pak, smatra se Brazilca Edsona Arantesa do Nascimenta Peléa, umnogome i zbog njegova tri naslova svjetskog prvaka.

Cristiana Ronalda u turniru ostavlja još samo teorija, ovdje plaća danak dugoj sezoni, od finala Lige prvaka 24. svibnja još se nije do kraja oporavio. Za razliku od Portugala, koji je 1966. s Eusebiom bio treći, a 2006. s Ronaldom četvrti, Argentina ima dva naslova, 1978. kao domaćin (bez mladog Maradone, s Kempesom) i 1986. u Meksiku (s Maradoninom ‘Božjom rukom’), a s Messijem je 2006. i 2010. ispala u četvrtfinalima.

Zanimljivo, bude li Portugal ipak drugi u svojoj skupini, kostur ždrijeba vodi Lionela Messija i Cristiana Ronalda u međusobni dvoboj već u četvrtfinalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:40