Todorić nabavio novi helikopter vrijedan 3 mil. USD

ZAGREB - Agrokor Ivice Todorića odnedavno raspolaže još jednim, izuzetno vrijednim luksuznim crvenim helikopterom Bell 427, koji će koristiti u poslovne svrhe. Pod hrvatskom registracijom 9A-HTI krije se pravi ljepotan, kako Bellu tepaju na internetskim forumima na kojima su se dokopali fotografije najnovijeg hit-helikoptera čija se vrijednost procjenjuje na oko dva i pol do tri milijuna eura.



Anja Linić, glasnogovornica Agrokora, ističe da je dosadašnji Agrokorov helikopter Bell 407 prodan, a da je Bell 427 u njihovim rukama preko Ugovora o korištenju, odnosno da nije njihovo vlasništvo.





8 sjedišta

225 km/h

maks. brzina

2971 kg

težak 1220 kg

nosivost tereta 2 turbo osovinska motora
Bellove performanse

Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, pod čijom je ingerencijom i avijacija, Agrokor je, naime, u registru civilnih zrakoplova prijavljen samo kao korisnik helikoptera koji je formalno u vlasništvu tvrtke Jadran Jahte, a radi se o sestrinskoj tvrtki Hypo leasinga. Uzletište Todorićeva Bella registrirano je na prostoru bivše Tvornice ulja Zagreb.



Radi se o vrlo moćnoj letjelici američkog proizvođača Bell Helicopter Textron, koja se u svijetu najviše koristi prilikom akcija spašavanja na teško dostupnim područjima.



Proizveden je prošle godine, a u Hrvatsku je, preko formalnog vlasnika Jadran Jahti (pod registracijom N8010J), uvezen i registriran ovog proljeća. Općenito, Bell 427 i njegova poboljšana inačica 429 poznati su kao spasilački helikopteri, upravo zbog svoje brzine i mogućnosti manevriranja.



Može postići maksimalnu brzinu kretanja od čak 225 kilometara na sat, što ovaj helikopter čini jednim od bržih. Ponekim primjerkom služi se i, spomenimo, kanadska vojska. Todorićev 427 ujedno je i jedini luksuzni helikopter tog tipa registriran u Hrvatskoj. U Agrokoru nisu željeli otkriti kome su i po kojoj cijeni prodan stari Bell. Riječ je vjerojatno o strancu jer tog helikoptera više nema u hrvatskom registru zrakoplova.



Tomislav Kukec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 10:15