Tokio: Tisuću Japanaca pjevalo "U boj, u boj"

ZAGREB - Japanski muški zbor od tisuću članova otpjevao je na hrvatskom jeziku "U boj, u boj", napjev iz opere "Nikola Šubić Zrinski" Ivana pl. Zajca, na koncertu održanom pred desetak tisuća gledatelja u dvorani Kokugikan u Tokiju, priopćeno je danas iz MVPEI-a.





Za taj vrlo omiljen napjev u Japanu, gdje se neprekidno izvodi gotovo stotinu godina, voditeljica programa u uvodnom je dijelu rekla kako su ga u Japan prenijeli hrvatski mornari nakon Prvoga svjetskog rata.





Oni su u tijeku povlačenja austrougarske vojske s ruskoga Dalekog istoka, nošeni tajfunom, dospjeli na japansku obalu u blizinu Kobea. Dok su čekali da brod bude osposobljen za plovidbu, mjesno stanovništvo naučilo je od njih poznati napjev iz opere "Nikola Šubić Zrinski", koji se od tada pjeva širom Japana i njeguje osobito među japanskim muškim zborovima.





Dirigent zbora Katsuaki Kozai izjavio je kako se nada da će njegov muški zbor s izvedbom hrvatske skladbe, zbog broja pjevača, ući u Guinessovu knjigu svjetskih rekorda.





Koncertu, održanom 26. veljače, kojem je jedan od pokrovitelja bilo i hrvatsko veleposlanstvo u Tokiju, nazočio je i hrvatski veleposlanik Drago Štambuk. (H)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:36