ŠTO RADITI

TOP 10 aktivnosti Gorskog kotara i Like

Sportski ribolov razvijen je i popularan na rijekama i jezerima

1. PLANINARENJE

Info: www.gorskikotar.hr

Otići na odmor u Gorski kotar i ne istražiti jedan od planinarskih putova bio bi “grijeh”. Na glasu kao jedan od najljepših je Mrkopaljski planinarski put koji polazi iz Mrkoplja prema području Samarskih stijena, a ima osam kontrolnih točaka i jedinstveno sklonište u stijeni. Kapelski planinarski put povezuje Veliku Kapelu s morem, vodi preko Tuka, Bjelolasice, Samarskih i Bijelih stijena, Velike Javornice te Kolovratskih stijena do Viništa i Klenovice. Zanimljiv je i Ravnogorski planinarski put koji prolazi šire područje oko Ravne Gore i sastoji se od 12 točaka. U njega je uključen i obilazak Kicljevih jama, jednog od najvećih jamskih sustava u Hrvatskoj, a cijela tura traje oko 24 sata hoda.

2. BICIKLIZAM

Info: www.lovinac.hr

Lagana biciklistička staza, koja vodi od Lovinca u Lici prema Vraniku i Vraničkom polju, iznimno je lijepa. Uz vožnju biciklom, na njoj se može uživati u iznimnim prirodnim ljepotama lovinačkog podzemlja. Kad stignete do Vraničkog polja koje oduzima dah, možete se odlučiti za tri varijante nastavka puta. Uz prethodnu najavu turističkoj agenciji Lito u Lovincu i osiguranje špiljarske rasvjete i vodiča, možete posjetiti Vraničku špilju ili se, pak, odlučiti za obilazak mjesta Vranik s turskom kulom i crkvicom Sv. Franje. Biciklistička staza od Svetog Roka do Balenove Plane duga je devet kilometara i idealna je za jednodnevni obiteljski izlet. Lako ju je proći, za samo sat i pol, a vozi se po kombinaciji asfalta i makadama.

3. RAFTING I KANUING

Info: www.rafting-na-kupi.com

Rafting na Kupi nezaobilazna je avantura za sve posjetitelje Gorskog kotara. Ljepote brdsko-planinskog kraja, netaknuta priroda i uzbudljivi brzaci Kupe jamče odličan rekreativni turizam. U ljetnim mjesecima avanturisti se mogu spustiti kanuima rijekom Kupom ili raft čamcima po nabujaloj rijeci. Nakon višesatnog veslanja najbolje je vratiti energiju i počastiti se tipičnim goranskim ručkom u nekom od restorana, a nakon toga, umjesto u moru, okupati se u rijeci.

4. ALPINIZAM

Info: www.bjelolasica.hr

Zadovoljstvo u svladavanju visina po okomitim stijenama dostupno je samo najvećim znalcima penjanja. Planina Klek, kolijevka hrvatskog alpinizma, uvijek iznova oduševljava svojim izazovima i mogućnostima koje pruža alpinistima u svladavanju prepreka. Klek je dostupan za penjanje samo profesionalcima, pa Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica organizira jednodnevne i dvodnevne tečajeve penjanja i alpinizma na kojima početnici, potpuno sigurni uz pratnju i vodstvo stručnih planinarskih vodiča i instruktora penjanja, mogu naučiti osnove tog atraktivnog i lijepog sporta.

5. RIBOLOV

Info: www.lickosenjska.com, www.gorskikotar.hr

U Gorskom kotaru sportsko-rekreativni ribolov moguć je uz rijeku Čabranku od izvora do ušća, uz Kupu od izvora do Severina, Dobru od izvora do Gomirja te na Lokvarskom jezeru, Bajeru i Lepenici. Za tu vrstu ribolova potrebna je dnevna dozvola, a ribu je zabranjeno loviti na rijekama od sumraka do svitanja. U Lici se na rijeci Gackoj, uz autohtonu potočnu pastrvu, love i kalifornijska pastrva te lipljan. Gacka se ističe kao jedna od rijeka s najbržim prirastom ribe u prirodnim uvjetima, a kapitalni primjerci pastrve teže i do pet kilograma. Sportski ribolov na području Gospića ima dugu tradiciju.

6. SPELEOLOGIJA

Info: www.lickosenjska.com

Zelene tonove zapadnih ličkih šuma i livada te plavetnilo površinskih voda upotpunjuje krško podzemlje bogato speleološkim objektima. U srednjoj Lici, pak, nalazi se četvrtina od ukupnog broja špilja zaštićenih kao geomorfološki spomenici prirode u Hrvatskoj. I područje Gorskog kotara vrlo je krševito i prepuno špilja u kojima možete uz pomoć instruktora doživjeti pravo speleološko iskustvo. Posjetite Cerovačke pećine, Zmajevo ždrijelo, Hajdovu hižu...

7. JAHANJE

Info: www.jelovklanac.com

Ako želite Liku upoznati s leđa konja, na ranču Jelov klanac organiziraju rekreativno jahanje i tečajeve jahanja. Na tečaju početnici mogu usvojiti osnovne vještine jahanja i upoznati životinje. Konji su mirni, sposobni prilagoditi se potrebama čovjeka, trenirani i znaju se jednakomjerno kretati. Jahačka tura uz rub Nacionalnog parka Plitvička jezera prava je poslastica za sve ljubitelje jahanja i konja, a može se ići i na višednevnu turu. Na ranču svakom gostu pristupaju individualno, tako da ćete uživati u sinergiji s prirodom i eleganciji svojstvenoj samo konjima.

8. LOV

Info: www.lickosenjska.com, www.gorskikotar.hr

Gorski kotar i Lika poklonicima lovnog turizma pružaju velike mogućnosti. U lovištima goranskog područja izdvaja se lov na običnog jelena, srne, divlje svinje i medvjeda, a vrlo je atraktivan i lov na šumske šljuke. U Lici je apsolutno najatraktivniji lov na medvjede, a zatim i na srneću divljač te divlje svinje. O kakvoći staništa za divlje svinje govori podatak da su trofej-kljove iz lovišta Perušić na četvrtome mjestu svjetske rang-liste kapitalnih trofeja u svojoj kategoriji.

9. FOTO-SAFARI

Info: www.gama-lov.hr

Foto-safari u lovištima Crni vrh i Debeli vrh, na nadmorskoj visini od 600 do 1100 metara, fantastična je prilika za susret s raznim vrstama divljači. Tereni obrasli jelovom i bukovom šumom, s mnogo proplanaka i livada, staništa su krupnih predatora - smeđeg medvjeda i vuka i risa koji su zaštićene životinjske vrste. Divljač se može ići snimati pojedinačno, ali razrađen je i program za grupe od 20 osoba. Kod grupnog foto-safarija može se fotografirati i snimati divlju svinju, jelena i srnu, a kod pojedinačnog može se foto-opremom promatrati i medvjeda.

10. PARAGLIDING

Info: www.pjkflumen.org

Ako ste dovoljno hrabri za paragliding, nebo nad Gorskim kotarom odlična je lokacija za upuštanje u tu avanturu. Letjelište Lič nalazi se tri kilometra od mjesta Fužine u Gorskom koktaru, do kojega iz Zagreba možete stići za jedan sat, odnosno za 25 minuta iz smjera Rijeke. Letački teren raspolaže s tri starta ispred kojih nema nikakvih prepreka, savrše- nog su nagiba, a slijeće se također na polje bez prepreka. Zbog toga je Lič iznimno letjelište za prve letove, no ipak treba biti oprezan - polje je termički iznimno aktivno, pa početnici mogu letjeti samo u poslijepodnevnim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:25