Izabrati deset najboljih pizzerija u gradu bio je nezahvalan posao. Čim se povede neobavezan razgovor u društvu o tom popularnom jelu, razvija se rasprava u kojoj je samo jedan zaključak neizbježan: ukusi se razlikuju. Netko voli tanje tijesto, netko deblje, netko više nadjeva i sočniju, a netko manju, hrskavu i suhu pizzu.
Zato je ovaj pregled pokušaj da objektivno prenesemo specifičnosti svake pizzerije. Popis pizzerija utvrdili smo anketom među brojnim ljubiteljima tog jela, a pomogla je i rasprava na internetskim forumima. Zato ovo nećemo nazvati najboljim pizzama u gradu. Reći ćemo da su najpopularnije, a to bi trebalo dovoljno govoriti o njihovoj kvaliteti.
Ipak, postoje neki kriteriji koji ne ovise o ukusu i koje je jednostavno "matematički" prikazati. Obilazeći deset pizzerija u posljednja dva tjedna, iako su se ponekad naši dojmovi razilazili, jednoglasno smo utvrdili neke općenite ocjene. Ono o čemu smo vodili računa odnosilo se na dvije stavke: prva je izgled i dojam o prostoru pizzerije, a zatim, naravno, o samoj pizzi koja se našla pred nama. Uz podršku vrijednih fotoreportera Marina Tironija i Biljane Gaurine, te povremenu pomoć ostalih kolega iz redakcije, došli smo do ocjena koje su pred vama.
Za vas smo ocijenili jedno po jedno obilježje dobre pizze. U svakoj smo pizzeriji naručivali istu vrstu, vjerojatno najpopularniju i najčešću - miješanu Capriccosu (rajčica, sir, šunka, gljive), te jednu koja je specijalitet kuće.
Bilježili smo dojmove o kvaliteti sastojaka, vrsti sira, okusu i vrsti rajčice, okusu tijesta, odnosu cijene i veličine pizze... U samoj pizzeriji obratili smo pozornost na raznolikost ponude, uređenost prostora, pristojnost i brzinu usluge. Neke su se stvari ponavljale, pa ih nisam uvijek isticala u tekstu. Tako je najčešće korišteni sir edamer, maslinovo ulje gotovo u svakoj pizzeriji treba posebno naručiti, a uređenost toaleta spominjali smo samo kada je odskakala od opće ocijene: dovoljno uredno.
Prilikom naše turneje po pizzerijama pokušavali smo otkriti da smo predstavici medija tek kada je pizza bila pred nama, običnim građanima koji su došli na ručak. To nam nije uvijek uspjelo jer smo morali tražiti dozvolu za fotografiranje. Tako smo u jednom lokalu, nenamjerno, ranije dali do znanja da ćemo fotografirati prostor, nakon čega je pred nas stigla miješana pizza s čak sedam maslina aranžiranih u cvijet. S obzirom na to da sam i prije posjećivala tu pizzeriju, pouzdano znam da na miješanu pizzu stavljaju jednu maslinu.
Osvrti koji su pred vama, ipak su, naravno, djelomično subjektivne ocjene i dojmovi. Neka pizza koja se nama jako svidjela, drugima je bez veze, a nas možda nisu oduševili favoriti nekog sa strane. Uz naglasak da se o ukusima ne raspravlja, napominjemo da ovom temom ne namjeravamo nametati svoj ukus, nego prikazati kako stoje stvari i možda vam pomoći u odabiru kada sljedeći put poželite dobru pizzu.
Odrastao sam na pizzama. Mislim da ne postoji okus hrane koji izaziva snažniju i kompulzivniju ovisnost, nego što je to okus vrhunske pizze.
Pizza je jedini žanr hrane u Hrvatskoj koji zadovoljava i vrhunski gastronomski, i najdemokratskiji društveni kriterij. Pizza je, naprosto, jednako fina kao što je i masovno dostupna, i utoliko pizza predstavlja jedinstveni gastronomsko-socijalni fenomen, koji se potvrđuje iz dana u dan.
Svi je želimo stalno naručivati i jesti, ali nam više nije dovoljan samo miris pizze, kao prije dva i pol desetljeća, kada su mjesta poput Purgera u Tratinskoj ili Sebastijana na Britanskom trgu diktirala što će napaljeni tinejdžeri večerati oko ponoći, poslije rock koncerta koji je netom bio završio u Lapidariju ili Kulušiću.
Niska cijena i masovna dostupnost pizze bitna je ne samo kao socijalna kategorija - zagrebački studenti već tri decenije odrastaju na pizzi - nego i kao prvorazredna gastronomska kategorija: vrhunska je pizza jednaki užitak kao i šanpjer, svježi tartufi ili dobro pečeni fillet mignon. U zagrebačkom svijetu pizza danas vlada jednostavna hijerarhija.
Na vrhu te hijerarhije stoji Karijola u Kranjčevićevoj ulici. Riječ je o pizzeriji koja katkad ima groznu poslugu, koja zna iziritirati svoje goste, i koja je apsolutno jezivo uređena, ali koja peče daleko najbolju pizzu između Beča i Rima. Karijola je jedna od ultimativnih zagrebačkih gastronomskih atrakcija: ona je, naprosto, Marcellino u kategoriji pizzerija.
U drugim su dijelovima hijerarhije zagrebačkih pizzerija oni lokali koji pružaju pouzdanu vrijednost za novac, ali koji, na žalost, ne streme ambicioznijoj gastronomiji. Utoliko je situacija sa zagrebačkim pizzerijama lošija no prije dvadesetak godina, kada smo mogli računati na bar pet ili šest vrhunskih lokala koji su pekli pizze.
Zasad se ne može pretpostaviti hoće li doći do renesanse zagrebačkih pizzerija, ili će vrlo skupa Karijola ostati jedino mjesto za vrhunsku pizzu u glavnom gradu.
Izbor deset vodećih zagrebačkih pizzerija utoliko je samo orijentacijski vodič u slaboj konkurenciji. Ipak, i takav vodič smatramo korisnm i potrebnim, zato jer obožavamo jesti pizzu. ( Davor Butković)
Visoke cijene i hrskavo tijesto
Jedna od najpopularnijih i po mnogima najbolja zagrebačka pizzerija nalazi se u Kranjčevićevoj ulici, u blizini stadiona NK Zagreb.
Iako Karijolu mnogi hvale na sva usta, a neki se zaklinju da pizzu nigdje drugdje ne jedu, naš je prvi dojam pokvario pogled na cjenik. Miješana pizza stoji 43 kune, obična Margarita 38, a specijalitet kuće, pizza Karijola, čak 55 kuna za koliko se drugdje može naručiti jumbo-pizza. Poželite li začiniti pizzu s malo maslinovog ulja, to će vas stajati dodatnih 10 kuna. S obzirom na to da je odlazak na pizzu oduvijek bio financijski prihvatljiv i studentima i učenicima, čini se da gotovo 200 kuna, koliko smo platili tri pizze i tri pića, taj dio populacije ostavlja izvan Karijoline ciljane klijentele.
Osim cjenika, Karijola je ostavila dobar dojam. Prostor je ugodan, iako u uređenju nema velike mašte. Tijekom lijepog vremena otvorena je i terasa, osoblje je ljubazno, a usluga impresivno brza.
Sama pizza zadovoljit će one koji vole izvorni talijanski način pripreme. Tijesto je tanko i hrskavo, a rub doslovno šupalj. Rajčice ima tek nezatno, no mozzarele u obilju. Specijalitet kuće, pizza Karijola, uz mozzarelu i rajčicu nadjevena je pršutom, rikulom i malim rajčicama. Okus pizze je dobar, sastojci neosporno kvalitetni, no imali smo osjećaj da se na svemu štedi.
Ipak, uvjeravaju nas zagovornici Karijole, baš takva pizza treba biti i visoka cijena nije prepreka pa je pizzeria u Kranjčevićevoj uvijek dobro popunjena.
U Karijoli možete birati između 11 vrsta pizza, a kolegica vegetarijanka oduševljena je pizzom s bukovačama, koja nije česta. Ljubitelji piva mogu birati između šest vrsta, a nudi se i domaće bijelo i crno vino, te nešto uvoznih butelja.
Bogata ponuda pizza iz krušne peći
U Ilici, kod Britanskog trga, smjestila se pizzeria Mamma Mia koja u Zagrebu ima dugogodišnju tradiciju pripremanja odličnih pizza iz krušne peći. Ljubazna i brza usluga u zgodno uređenom interijeru s drvenim stolovima te plamen vatre iz prave krušne peći čine prostor ugodnim za ručak s prijateljima ili obitelji. Izbor pizza zaista je velik. Nude 24 vrste pizza koje dolaze u tri veličine: osim uobičajene velike i male, ovdje možete naručiti i pizzu srednje veličine.
Velika miješana pizza stoji 30 kuna, a one s više sastojaka do najviše 35 kuna. Pizza u Mamma Miji prekrasno miriše, origano se vidi i osjeti kada se pizza zagrize, a sira edamera ima toliko da se prekrasno rasteže od tanjura. Na pizzi bi moglo biti više rajčice jer nam je djelovala malo suho, ali to je već stvar ukusa. Mamma Mia nudi više vrsta piva, a kod vina zadržali su se na jednoj vrsti bijelog i crnog, koje toče i na čaše.
Odlične pizze iz krušne peći
Pizzeria Dvojka na Novoj Vesi nudi zaista velik izbor - čak 26 vrsta pizza.
Osim standardnih, u ponudi su pizza bolognese, pizza s artičokama, s rikulom... Pizze su ukusne, pripremljene u krušnoj peći pred vašim očima. Tijesto na miješanoj pizzi svidjet će se onima koji vole deblje i mekano, poput onoga za kruh, a cijela pizza već na prvi pogled mami mirisom i izgledom. Na miješanoj pizzi dobije se sitno narezana šunka, gljive su vidljivo svježe, a sir i origano vide se i osjete. Cijene su prihvatljive: od 30 kuna za standardne vrste do 40 koliko stoje neke sa specijalnim sastojcima.
Izbor pića također nije loš. Nudi se sedam vrsta piva i nekoliko vrsta vina, između ostalog i njihovo domaće crno i bijelo vino za 60 kuna po litri. Na čaše se toči graševina za 15 kuna te malvazija ili merlot za 18, no nisu navedeni proizvođači.
Prostor je uređen simpatično - drveni stolovi i stolice, strop od cigle i ružičasti zidovi: ništa originalno, ali ugodno.
Mana Dvojke jest to što nema terasu, a kako je krušna peć blizu stolova, u restoranu je prilično vruće i zagušljivo. Osim toga, Dvojka se ne može pohvaliti brzom i naročito ljubaznom uslugom jer smo zatraženi račun čekali 20 minuta.
Ipak, zbog kvalitete pizze nedostaci se čine manje važni. Dvojka je definitivno pizzeria u koju se odlazi zbog same pizze, što ne znači da su zbog toga zanemarili uređenje prostora. Samo da još upale klima-uređaj i ubrzaju poslugu...
Romantičan ugođaj i bogata ponuda
Malo tko u Zagrebu nije čuo za Baschieru, koja se nalazi na dvije lokacije: u Sigetu i na Selskoj, u blizini Savskog mosta. Iako je restoran u Sigetu nedavno preuređen, mi smo se u obilasku odlučili posjetiti Baschieru 2 na Selskoj, čiji je ostakljeni ambijent jako lijepo uređen. Pizzerija je prostrana, svaki stol zadržava svoju intimu, a navečer deseci malih lampica još dodatno uljepšavaju ugođaj. Ponuda u pizzeriji zadat će glavobolje neodlučnima jer mogu birati između 24 vrste pizza te još velike ponude tjestenina. Margarita i pizza s gljivama stoje 30 kuna, pizza sa šunkom 33, a miješana 35 kuna. Skuplje varijante, sa pet vrsta sira ili Cardinale, sa škampima i pršutom, stajat će gurmane 40 kuna.
Miješana pizza mami i izgledom i mirisom. Baschiera je jedna od rijetkih pizzerija koje smo posjetile, a u kojoj se origano na pizzi vidi i osjeti. Sitno naribana šunka je ukusna, a gljive vidljivo svježe. Kada se radi o drugim vrstama, nije nam bilo jasno zašto pizza koja se zove Slavonska ne sadrži ni kulen ni feferone, već papriku, vratinu i vrhnje. To ne znači da nije bila ukusna, samo da nema veze sa Slavonijom.
Baschiera nudi i veliki izbor pića, pet vrsta flaširanih piva i tri vrste točenih. Od vina, između ostalog, možete izabrati butelju Zlatne vrbničke žlahtine za 90 kuna, ili možda Shiraza Rosemonta za 160 kuna. Baschieru karakterizira i vrhunska čistoća sanitarnog čvora te ljubazno i uslužno osoblje. Jedna je od njenih prednosti i dugo radno vrijeme, jer ako ogladnite u sitni noćni sat, Baschiera 2 radi do 2 ujutro.
Pizzerija "6" u Medulićevoj ulici već nekoliko godina slovi za jednu od boljih u gradu. Osim odlične lokacije u samom centru Zagreba, ugodnog ambijenta te iznadprosječne veličine pizze, tome u prilog zacijelo ide i veliki izbor pizza, kojih "šestica" nudi čak 25. Osim uobičajenih vrsta, u "6" pripremaju i one sa, primjerice, tartufima i ananasom, a sve peku u pravoj krušnoj peći.
Rub miješane pizze koju smo naručili prelazio je okvire tanjura, u sredini se "smjestila" zelena maslina i sve je zajedno izgledalo korektno. Ipak, pizzi je nedostajalo nešto specifično što bi ju razlikovalo od miješanih pizza u ostalim pizzerijama, a čuli su se i komentari da je presiromašna sastojcima. - Kao da rade u gram prema normativu - komentirao je fotoreporter. Sir je bio ukusan, neuobičajeno za pizzerije, u "6" koriste sir tehla, finog, punog okusa. Šunka je bila ukusna, no rajčice i origana bilo je tek u tragovima. Specijalitet kuće, pizza "6", osim sastojaka miješane pizze nadjevena je odličnim i ukusnim špekom, feferonima i jajetom.
Cijene u "6" su prihvatljive. Margarita stoji 30 kuna, miješana pizza 32 kune, dok su specijalne pizze sa dodacima 36 kuna. Osim velikog izbora pizza, "6" se može pohvaliti i velikim izborom piva i vina. Čak deset vrsta piva i devet vrsta vina, pa čak i jedan pjenušac. Da li ga itko naručuje uz pizzu nismo sigurni, ali gost u "6" svakako može birati.
Pizzerija DG na Trešnjevci, pokraj Doma sportova, osvaja toplinom, ugodnim uređenjem i gotovo domaćom atmosferom. Zidovi od cigle i drveta, prava krušna peć u kojoj se pizza peče pred vašim očima, povoljne cijene i ljubazno osoblje. DG je zahvaljujući cijenama i dugom radnom vremenu, do 2 sata ujutro, omiljena pizzeria mlađe generacije, ali ima i stariju klijentelu koja joj je vjerna već godinama. Sama pizza potpuno je drugačija od Karijoline.
U DG odlaze oni koji vole sočnu pizzu, bogatu nadjevom, na kojoj se umak od rajčice vidi i osjeti, a tijesto je puno i mekano. Čim se nađe na stolu, pizza mami mirisom i izgledom. Uz bogatstvo ukusne, slatko-kiselkaste rajčice, na ovoj se pizzi otopljeni sir (gauda) gotovo filmski rasteže između vilice i tanjura. No, kako ne bismo samo nizali pohvale, moramo primijetiti da uz miješanu pizzu nismo dobili niti jednu maslinu, a šunka je bila preobična, prosječna okusa i u prevelikim komadima.
Za one koji vole eksperimentirati i isprobavati nove okuse, DG ne nudi velik izbor. Kada je riječ o pizzama, DG drži samo sedam osnovnih vrsta. Osim pikantne i specijalne, koje stoje 35 kuna, ostale stoje 30 kuna. Mala pizza stoji 15, a jumbo 55 kuna. Kao i ponuda pizza, ni izbor pića nije prevelik. Od vina, DG nudi samo svoje domaće vino, crno ili bijelo, te pet vrsta točenih i flaširanih piva. Unatoč pokojem nedostatku, DG je uvijek prepun i često nećete pronaći slobodan stol.
Pizzerija Nokturno nalazi se na lokaciji iz snova: u Skalinskoj ulici, između Tkalčićeve i Trga Petrice Kerempuha, u samom centru Zagreba. Terasa pizzerije je uvijek puna, a nerijetko se na slobodan stol čeka u redu. Među klijentima su i brojni strani turisti, pa se na terasi isprepliću zvukovi brojnih stranih jezika. Osim odlične lokacije, Nokturno se može pohvaliti vjerojatno najnižim cijenama pizze u gradu.
Miješana pizza stoji 25 kuna, one samo sa sirom, šunkom ili gljivama 23, a najskuplje pizze s posebnim sastojcima stoje 30 kuna. Osim specijaliteta kuće, pizze Nokturno, koja je zapravo kao miješana pizza nadjevena još špekom, feferonima, paprikom i jajetom, ova pizzerija nudi još neke zanimljive kombinacije. Među njima su pizza sa sirevima gorgonzola i roquefort, te pizza s crvenim i bijelim lukom.
Mješana pizza je dobra, tijesto je malo deblje ali jako ukusno, a zahvaljujući izdašnoj količini origana odlično i miriše.
Međutim, gljive su nam izgledale malo presuhe, a šunka je bila osrednja i u prevelikim komadima. Ipak, ukupan dojam o pizzi u odnosu na ambijent, lokaciju i cijenu, jako je pozitivan. Kada se radi o piću, Nokturno nudi pet vrsta piva, također po jako povoljnim cijenama. Osim domaćih piva, može se naručiti i tamni Leffe, te odlično belgijsko pivo od trešnje BelleVue Kriek. Izbor vina također nije mali: tri vrste graševine i žlahtine, te dingač, plavac i sivi pinot.
Pizzerija Maslina, koja se nalazi u Cvjetnom naselju, najpoznatija je po ogromnim pizzama čiji rub prelazi tanjur i za nekoliko centimetara. Ipak, kvaliteta nije samo u veličini pa su vlasnici Masline uložili i u uređenje prostora, te bogatstvo ponude. U Maslini kao da su odlučili razviti komunikaciju između konobara i gosta te su sastavili jako nejasan jelovnik. Iza imena pizza, kojih nude 16 vrsta, ne piše koja što sadži, a bolja situacija nije ni s pićima pa tako nude "razna piva" i "razna vina".
Pojašnjenja konobara čime je nadjevena mornarska, čime ribarska, a čime lovačka pizza, te nabrajanje ponude vina i piva komplicira proces narudžbe i bilo bi puno jednostavnije napraviti jasniji jelovnik.
Kad se pizza ipak nađe pred vama, izgleda jako ukusno. Šunka je naribana ili nasjeckana na male komadiće, koji se miješaju s popriličnom količinom gljiva. Sira i origana moglo bi biti više, no to je stvar ukusa i ne utječe na jednoglasnu ocjenu da je pizza odlična. Na pizzi Četiri godišnja doba sira ima u izobilju, šunka i gljive su odlični, no "godišnje doba" s morskim plodovima kvari priču zbog bezukusnih i očito netom odmrznutih račića i dagnji.
Od neobičnijih kombinacija u Maslini se može pojesti pizza bolognese, te pizza s ekstra puno mozzarelle.
Cijene u Maslini su u skladu s ponudom i kvalitetom. Uobičajene vrste poput one sa sirom, gljivama ili šunkom stoje 35 kuna, miješana 38, dok specijalne poput one s mljevenim mesom i mozzarellom stoje 49 kuna.
Razna domaća i uvozna piva stoje od 11 do 20 kuna, dok se butelja vina može naručiti za 70 ili 130 kuna.
Stara Sava nikad nije slovila za lijep restoran, ni uređen, no uvijek je bila dobro posjećena zbog reputacije da ima odlične pizze. No je li dobra posjećenost razlog za nikakvo ulaganje u prostor, ponudu i inventar? U Staroj Savi stolovi su natrpani, osjećate se kao da vam svatko sluša razgovor i viri u tanjur, u kutu studenti na dva stola igraju biljar, buka se može mjeriti s onom u najposjećenijim kafićima, a konobar vam se ležerno odmah obraća sa ti. Ako ikako možete, ne odlazite u toalet jer će vas dočekati čučavac sumnjive čistoće i neugodnog smrada.
Da ipak niste u kvartovskoj zalogajnici ili studentskoj menzi, podsjetit će vas cijene: miješana pizza stoji 36 kuna, margarita 34 kune, a slavonska, s kulenom i feferonima, 42 kune. No kada slavonska stigne na stol, postaje jasno da mršava kobasica na pizzi nema veze sa slavnim slavonskim specijalitetom. Šunka na miješanoj pizzi je u komadima veličine dlana, a gljive kao da su mogle još neko vrijeme ostati u peći.
Unatoč svemu, Stara Sava, iz nekog razloga, još uvijek ima vjerne posjetitelje i veliki prostor uvijek je dobro popunjen.
Među klijentelom prevladavaju studenti, koji iz doma do lokala moraju samo prijeći cestu, no ovamo na pizzu Zagrepčani dolaze iz svih dijelova Zagreba. Posjetitelji mogu birati između 12 vrsta pizza, među kojima je najoriginalnija vegetarijanska pizza s povrćem na integralnom tijestu. U ponudi imaju sve vrste piva osim Becksa i Heinekena, nekoliko vrsta vina, pa čak i pjenušac za 20 kuna po čaši ili 120 kuna za bocu.
Obiteljski posao otvoren prije više od dva desetljeća i danas je omiljeno okupljalište stanovnika Vlaške, Petrove i okolnih ulica. U pizzeriji Vagabund u Vlaškoj nećete naići na prostranost, dizajnerski uređen prostor ili preveliku ponudu hrane. Samo devet vrsta pizza, međutim, pripremaju fantastično. Većina pizza, poput margarite ili miješane, stoji 28 kuna, dok skuplje treba platiti 34 kune. Stanovnici ovog dijela grada u Vagabund dolaze zbog nostalgije: tu su ih vodili roditelji kada su bili mali, tu su dovodili djevojke na prve spojeve.
Pizza je prosječne, ali dostatne veličine, a nadjevena je doista vrhunskim sastojcima. Gljive su vidljivo svježe, na siru i mirisnom origanu se ne štedi. Najbolja riječ koja opisuje pizzu u Vagabundu je domaće, jer zaista tako izgleda. Tijesto je odlično, meko i ukusno, a cijeli restoran miriše neodoljivo.
Međutim, unatoč obiteljskoj atmosferi, u prostor bi ipak trebalo malo više uložiti, a i uniseks toalet nije svakome prihvatljiv.
Za razliku od ponude pizza, lista pića ničime ne oskudijeva, a i cijene su vrlo povoljne. U ponudi imaju devet vrsta piva. Pola litre nekog hrvatskog piva stoji 12 kuna, a za ljubitelje stranih piva u ponudi imaju još Erdinger i Bellvue Kriek. Od vina, na čaše toče portugizac i pinot crni, a za 70 kuna možete naručiti bocu Kutjevačke graševine.
Lana Mindoljević
Zato je ovaj pregled pokušaj da objektivno prenesemo specifičnosti svake pizzerije. Popis pizzerija utvrdili smo anketom među brojnim ljubiteljima tog jela, a pomogla je i rasprava na internetskim forumima. Zato ovo nećemo nazvati najboljim pizzama u gradu. Reći ćemo da su najpopularnije, a to bi trebalo dovoljno govoriti o njihovoj kvaliteti.
Ipak, postoje neki kriteriji koji ne ovise o ukusu i koje je jednostavno "matematički" prikazati. Obilazeći deset pizzerija u posljednja dva tjedna, iako su se ponekad naši dojmovi razilazili, jednoglasno smo utvrdili neke općenite ocjene. Ono o čemu smo vodili računa odnosilo se na dvije stavke: prva je izgled i dojam o prostoru pizzerije, a zatim, naravno, o samoj pizzi koja se našla pred nama. Uz podršku vrijednih fotoreportera Marina Tironija i Biljane Gaurine, te povremenu pomoć ostalih kolega iz redakcije, došli smo do ocjena koje su pred vama.
Za vas smo ocijenili jedno po jedno obilježje dobre pizze. U svakoj smo pizzeriji naručivali istu vrstu, vjerojatno najpopularniju i najčešću - miješanu Capriccosu (rajčica, sir, šunka, gljive), te jednu koja je specijalitet kuće.
Bilježili smo dojmove o kvaliteti sastojaka, vrsti sira, okusu i vrsti rajčice, okusu tijesta, odnosu cijene i veličine pizze... U samoj pizzeriji obratili smo pozornost na raznolikost ponude, uređenost prostora, pristojnost i brzinu usluge. Neke su se stvari ponavljale, pa ih nisam uvijek isticala u tekstu. Tako je najčešće korišteni sir edamer, maslinovo ulje gotovo u svakoj pizzeriji treba posebno naručiti, a uređenost toaleta spominjali smo samo kada je odskakala od opće ocijene: dovoljno uredno.
Prilikom naše turneje po pizzerijama pokušavali smo otkriti da smo predstavici medija tek kada je pizza bila pred nama, običnim građanima koji su došli na ručak. To nam nije uvijek uspjelo jer smo morali tražiti dozvolu za fotografiranje. Tako smo u jednom lokalu, nenamjerno, ranije dali do znanja da ćemo fotografirati prostor, nakon čega je pred nas stigla miješana pizza s čak sedam maslina aranžiranih u cvijet. S obzirom na to da sam i prije posjećivala tu pizzeriju, pouzdano znam da na miješanu pizzu stavljaju jednu maslinu.
Osvrti koji su pred vama, ipak su, naravno, djelomično subjektivne ocjene i dojmovi. Neka pizza koja se nama jako svidjela, drugima je bez veze, a nas možda nisu oduševili favoriti nekog sa strane. Uz naglasak da se o ukusima ne raspravlja, napominjemo da ovom temom ne namjeravamo nametati svoj ukus, nego prikazati kako stoje stvari i možda vam pomoći u odabiru kada sljedeći put poželite dobru pizzu.
Odrastao sam na pizzama. Mislim da ne postoji okus hrane koji izaziva snažniju i kompulzivniju ovisnost, nego što je to okus vrhunske pizze.
Pizza je jedini žanr hrane u Hrvatskoj koji zadovoljava i vrhunski gastronomski, i najdemokratskiji društveni kriterij. Pizza je, naprosto, jednako fina kao što je i masovno dostupna, i utoliko pizza predstavlja jedinstveni gastronomsko-socijalni fenomen, koji se potvrđuje iz dana u dan.
Svi je želimo stalno naručivati i jesti, ali nam više nije dovoljan samo miris pizze, kao prije dva i pol desetljeća, kada su mjesta poput Purgera u Tratinskoj ili Sebastijana na Britanskom trgu diktirala što će napaljeni tinejdžeri večerati oko ponoći, poslije rock koncerta koji je netom bio završio u Lapidariju ili Kulušiću.
Niska cijena i masovna dostupnost pizze bitna je ne samo kao socijalna kategorija - zagrebački studenti već tri decenije odrastaju na pizzi - nego i kao prvorazredna gastronomska kategorija: vrhunska je pizza jednaki užitak kao i šanpjer, svježi tartufi ili dobro pečeni fillet mignon. U zagrebačkom svijetu pizza danas vlada jednostavna hijerarhija.
Na vrhu te hijerarhije stoji Karijola u Kranjčevićevoj ulici. Riječ je o pizzeriji koja katkad ima groznu poslugu, koja zna iziritirati svoje goste, i koja je apsolutno jezivo uređena, ali koja peče daleko najbolju pizzu između Beča i Rima. Karijola je jedna od ultimativnih zagrebačkih gastronomskih atrakcija: ona je, naprosto, Marcellino u kategoriji pizzerija.
U drugim su dijelovima hijerarhije zagrebačkih pizzerija oni lokali koji pružaju pouzdanu vrijednost za novac, ali koji, na žalost, ne streme ambicioznijoj gastronomiji. Utoliko je situacija sa zagrebačkim pizzerijama lošija no prije dvadesetak godina, kada smo mogli računati na bar pet ili šest vrhunskih lokala koji su pekli pizze.
Zasad se ne može pretpostaviti hoće li doći do renesanse zagrebačkih pizzerija, ili će vrlo skupa Karijola ostati jedino mjesto za vrhunsku pizzu u glavnom gradu.
Izbor deset vodećih zagrebačkih pizzerija utoliko je samo orijentacijski vodič u slaboj konkurenciji. Ipak, i takav vodič smatramo korisnm i potrebnim, zato jer obožavamo jesti pizzu. ( Davor Butković)
Što pizzu čini veličanstvenom
|
Visoke cijene i hrskavo tijesto
Jedna od najpopularnijih i po mnogima najbolja zagrebačka pizzerija nalazi se u Kranjčevićevoj ulici, u blizini stadiona NK Zagreb.
Iako Karijolu mnogi hvale na sva usta, a neki se zaklinju da pizzu nigdje drugdje ne jedu, naš je prvi dojam pokvario pogled na cjenik. Miješana pizza stoji 43 kune, obična Margarita 38, a specijalitet kuće, pizza Karijola, čak 55 kuna za koliko se drugdje može naručiti jumbo-pizza. Poželite li začiniti pizzu s malo maslinovog ulja, to će vas stajati dodatnih 10 kuna. S obzirom na to da je odlazak na pizzu oduvijek bio financijski prihvatljiv i studentima i učenicima, čini se da gotovo 200 kuna, koliko smo platili tri pizze i tri pića, taj dio populacije ostavlja izvan Karijoline ciljane klijentele.
Osim cjenika, Karijola je ostavila dobar dojam. Prostor je ugodan, iako u uređenju nema velike mašte. Tijekom lijepog vremena otvorena je i terasa, osoblje je ljubazno, a usluga impresivno brza.
Sama pizza zadovoljit će one koji vole izvorni talijanski način pripreme. Tijesto je tanko i hrskavo, a rub doslovno šupalj. Rajčice ima tek nezatno, no mozzarele u obilju. Specijalitet kuće, pizza Karijola, uz mozzarelu i rajčicu nadjevena je pršutom, rikulom i malim rajčicama. Okus pizze je dobar, sastojci neosporno kvalitetni, no imali smo osjećaj da se na svemu štedi.
Ipak, uvjeravaju nas zagovornici Karijole, baš takva pizza treba biti i visoka cijena nije prepreka pa je pizzeria u Kranjčevićevoj uvijek dobro popunjena.
U Karijoli možete birati između 11 vrsta pizza, a kolegica vegetarijanka oduševljena je pizzom s bukovačama, koja nije česta. Ljubitelji piva mogu birati između šest vrsta, a nudi se i domaće bijelo i crno vino, te nešto uvoznih butelja.
K
ARIJOLA - Kranjčevićeva 16a
|
Bogata ponuda pizza iz krušne peći
U Ilici, kod Britanskog trga, smjestila se pizzeria Mamma Mia koja u Zagrebu ima dugogodišnju tradiciju pripremanja odličnih pizza iz krušne peći. Ljubazna i brza usluga u zgodno uređenom interijeru s drvenim stolovima te plamen vatre iz prave krušne peći čine prostor ugodnim za ručak s prijateljima ili obitelji. Izbor pizza zaista je velik. Nude 24 vrste pizza koje dolaze u tri veličine: osim uobičajene velike i male, ovdje možete naručiti i pizzu srednje veličine.
Velika miješana pizza stoji 30 kuna, a one s više sastojaka do najviše 35 kuna. Pizza u Mamma Miji prekrasno miriše, origano se vidi i osjeti kada se pizza zagrize, a sira edamera ima toliko da se prekrasno rasteže od tanjura. Na pizzi bi moglo biti više rajčice jer nam je djelovala malo suho, ali to je već stvar ukusa. Mamma Mia nudi više vrsta piva, a kod vina zadržali su se na jednoj vrsti bijelog i crnog, koje toče i na čaše.
MAMMA MIA
- Ilica 63
|
Odlične pizze iz krušne peći
Pizzeria Dvojka na Novoj Vesi nudi zaista velik izbor - čak 26 vrsta pizza.
Osim standardnih, u ponudi su pizza bolognese, pizza s artičokama, s rikulom... Pizze su ukusne, pripremljene u krušnoj peći pred vašim očima. Tijesto na miješanoj pizzi svidjet će se onima koji vole deblje i mekano, poput onoga za kruh, a cijela pizza već na prvi pogled mami mirisom i izgledom. Na miješanoj pizzi dobije se sitno narezana šunka, gljive su vidljivo svježe, a sir i origano vide se i osjete. Cijene su prihvatljive: od 30 kuna za standardne vrste do 40 koliko stoje neke sa specijalnim sastojcima.
Izbor pića također nije loš. Nudi se sedam vrsta piva i nekoliko vrsta vina, između ostalog i njihovo domaće crno i bijelo vino za 60 kuna po litri. Na čaše se toči graševina za 15 kuna te malvazija ili merlot za 18, no nisu navedeni proizvođači.
Prostor je uređen simpatično - drveni stolovi i stolice, strop od cigle i ružičasti zidovi: ništa originalno, ali ugodno.
Mana Dvojke jest to što nema terasu, a kako je krušna peć blizu stolova, u restoranu je prilično vruće i zagušljivo. Osim toga, Dvojka se ne može pohvaliti brzom i naročito ljubaznom uslugom jer smo zatraženi račun čekali 20 minuta.
Ipak, zbog kvalitete pizze nedostaci se čine manje važni. Dvojka je definitivno pizzeria u koju se odlazi zbog same pizze, što ne znači da su zbog toga zanemarili uređenje prostora. Samo da još upale klima-uređaj i ubrzaju poslugu...
DVOJKA - Nova Ves 2
|
Romantičan ugođaj i bogata ponuda
Malo tko u Zagrebu nije čuo za Baschieru, koja se nalazi na dvije lokacije: u Sigetu i na Selskoj, u blizini Savskog mosta. Iako je restoran u Sigetu nedavno preuređen, mi smo se u obilasku odlučili posjetiti Baschieru 2 na Selskoj, čiji je ostakljeni ambijent jako lijepo uređen. Pizzerija je prostrana, svaki stol zadržava svoju intimu, a navečer deseci malih lampica još dodatno uljepšavaju ugođaj. Ponuda u pizzeriji zadat će glavobolje neodlučnima jer mogu birati između 24 vrste pizza te još velike ponude tjestenina. Margarita i pizza s gljivama stoje 30 kuna, pizza sa šunkom 33, a miješana 35 kuna. Skuplje varijante, sa pet vrsta sira ili Cardinale, sa škampima i pršutom, stajat će gurmane 40 kuna.
Miješana pizza mami i izgledom i mirisom. Baschiera je jedna od rijetkih pizzerija koje smo posjetile, a u kojoj se origano na pizzi vidi i osjeti. Sitno naribana šunka je ukusna, a gljive vidljivo svježe. Kada se radi o drugim vrstama, nije nam bilo jasno zašto pizza koja se zove Slavonska ne sadrži ni kulen ni feferone, već papriku, vratinu i vrhnje. To ne znači da nije bila ukusna, samo da nema veze sa Slavonijom.
Baschiera nudi i veliki izbor pića, pet vrsta flaširanih piva i tri vrste točenih. Od vina, između ostalog, možete izabrati butelju Zlatne vrbničke žlahtine za 90 kuna, ili možda Shiraza Rosemonta za 160 kuna. Baschieru karakterizira i vrhunska čistoća sanitarnog čvora te ljubazno i uslužno osoblje. Jedna je od njenih prednosti i dugo radno vrijeme, jer ako ogladnite u sitni noćni sat, Baschiera 2 radi do 2 ujutro.
BASCHIERA Selska 215; T
rg senjskih uskoka 7
|
Pizzerija "6" u Medulićevoj ulici već nekoliko godina slovi za jednu od boljih u gradu. Osim odlične lokacije u samom centru Zagreba, ugodnog ambijenta te iznadprosječne veličine pizze, tome u prilog zacijelo ide i veliki izbor pizza, kojih "šestica" nudi čak 25. Osim uobičajenih vrsta, u "6" pripremaju i one sa, primjerice, tartufima i ananasom, a sve peku u pravoj krušnoj peći.
Rub miješane pizze koju smo naručili prelazio je okvire tanjura, u sredini se "smjestila" zelena maslina i sve je zajedno izgledalo korektno. Ipak, pizzi je nedostajalo nešto specifično što bi ju razlikovalo od miješanih pizza u ostalim pizzerijama, a čuli su se i komentari da je presiromašna sastojcima. - Kao da rade u gram prema normativu - komentirao je fotoreporter. Sir je bio ukusan, neuobičajeno za pizzerije, u "6" koriste sir tehla, finog, punog okusa. Šunka je bila ukusna, no rajčice i origana bilo je tek u tragovima. Specijalitet kuće, pizza "6", osim sastojaka miješane pizze nadjevena je odličnim i ukusnim špekom, feferonima i jajetom.
Cijene u "6" su prihvatljive. Margarita stoji 30 kuna, miješana pizza 32 kune, dok su specijalne pizze sa dodacima 36 kuna. Osim velikog izbora pizza, "6" se može pohvaliti i velikim izborom piva i vina. Čak deset vrsta piva i devet vrsta vina, pa čak i jedan pjenušac. Da li ga itko naručuje uz pizzu nismo sigurni, ali gost u "6" svakako može birati.
6 - Medulićeva 6Velik izbor velikih pizza |
Pizzerija DG na Trešnjevci, pokraj Doma sportova, osvaja toplinom, ugodnim uređenjem i gotovo domaćom atmosferom. Zidovi od cigle i drveta, prava krušna peć u kojoj se pizza peče pred vašim očima, povoljne cijene i ljubazno osoblje. DG je zahvaljujući cijenama i dugom radnom vremenu, do 2 sata ujutro, omiljena pizzeria mlađe generacije, ali ima i stariju klijentelu koja joj je vjerna već godinama. Sama pizza potpuno je drugačija od Karijoline.
U DG odlaze oni koji vole sočnu pizzu, bogatu nadjevom, na kojoj se umak od rajčice vidi i osjeti, a tijesto je puno i mekano. Čim se nađe na stolu, pizza mami mirisom i izgledom. Uz bogatstvo ukusne, slatko-kiselkaste rajčice, na ovoj se pizzi otopljeni sir (gauda) gotovo filmski rasteže između vilice i tanjura. No, kako ne bismo samo nizali pohvale, moramo primijetiti da uz miješanu pizzu nismo dobili niti jednu maslinu, a šunka je bila preobična, prosječna okusa i u prevelikim komadima.
Za one koji vole eksperimentirati i isprobavati nove okuse, DG ne nudi velik izbor. Kada je riječ o pizzama, DG drži samo sedam osnovnih vrsta. Osim pikantne i specijalne, koje stoje 35 kuna, ostale stoje 30 kuna. Mala pizza stoji 15, a jumbo 55 kuna. Kao i ponuda pizza, ni izbor pića nije prevelik. Od vina, DG nudi samo svoje domaće vino, crno ili bijelo, te pet vrsta točenih i flaširanih piva. Unatoč pokojem nedostatku, DG je uvijek prepun i često nećete pronaći slobodan stol.
DG - Andrije Žaje 57Bogatstvo okusa, ali ne i ponude |
Pizzerija Nokturno nalazi se na lokaciji iz snova: u Skalinskoj ulici, između Tkalčićeve i Trga Petrice Kerempuha, u samom centru Zagreba. Terasa pizzerije je uvijek puna, a nerijetko se na slobodan stol čeka u redu. Među klijentima su i brojni strani turisti, pa se na terasi isprepliću zvukovi brojnih stranih jezika. Osim odlične lokacije, Nokturno se može pohvaliti vjerojatno najnižim cijenama pizze u gradu.
Miješana pizza stoji 25 kuna, one samo sa sirom, šunkom ili gljivama 23, a najskuplje pizze s posebnim sastojcima stoje 30 kuna. Osim specijaliteta kuće, pizze Nokturno, koja je zapravo kao miješana pizza nadjevena još špekom, feferonima, paprikom i jajetom, ova pizzerija nudi još neke zanimljive kombinacije. Među njima su pizza sa sirevima gorgonzola i roquefort, te pizza s crvenim i bijelim lukom.
Mješana pizza je dobra, tijesto je malo deblje ali jako ukusno, a zahvaljujući izdašnoj količini origana odlično i miriše.
Međutim, gljive su nam izgledale malo presuhe, a šunka je bila osrednja i u prevelikim komadima. Ipak, ukupan dojam o pizzi u odnosu na ambijent, lokaciju i cijenu, jako je pozitivan. Kada se radi o piću, Nokturno nudi pet vrsta piva, također po jako povoljnim cijenama. Osim domaćih piva, može se naručiti i tamni Leffe, te odlično belgijsko pivo od trešnje BelleVue Kriek. Izbor vina također nije mali: tri vrste graševine i žlahtine, te dingač, plavac i sivi pinot.
NOKTURNO - Skalinska 4Odlična lokacija i niske cijene |
Pizzerija Maslina, koja se nalazi u Cvjetnom naselju, najpoznatija je po ogromnim pizzama čiji rub prelazi tanjur i za nekoliko centimetara. Ipak, kvaliteta nije samo u veličini pa su vlasnici Masline uložili i u uređenje prostora, te bogatstvo ponude. U Maslini kao da su odlučili razviti komunikaciju između konobara i gosta te su sastavili jako nejasan jelovnik. Iza imena pizza, kojih nude 16 vrsta, ne piše koja što sadži, a bolja situacija nije ni s pićima pa tako nude "razna piva" i "razna vina".
Pojašnjenja konobara čime je nadjevena mornarska, čime ribarska, a čime lovačka pizza, te nabrajanje ponude vina i piva komplicira proces narudžbe i bilo bi puno jednostavnije napraviti jasniji jelovnik.
Kad se pizza ipak nađe pred vama, izgleda jako ukusno. Šunka je naribana ili nasjeckana na male komadiće, koji se miješaju s popriličnom količinom gljiva. Sira i origana moglo bi biti više, no to je stvar ukusa i ne utječe na jednoglasnu ocjenu da je pizza odlična. Na pizzi Četiri godišnja doba sira ima u izobilju, šunka i gljive su odlični, no "godišnje doba" s morskim plodovima kvari priču zbog bezukusnih i očito netom odmrznutih račića i dagnji.
Od neobičnijih kombinacija u Maslini se može pojesti pizza bolognese, te pizza s ekstra puno mozzarelle.
Cijene u Maslini su u skladu s ponudom i kvalitetom. Uobičajene vrste poput one sa sirom, gljivama ili šunkom stoje 35 kuna, miješana 38, dok specijalne poput one s mljevenim mesom i mozzarellom stoje 49 kuna.
Razna domaća i uvozna piva stoje od 11 do 20 kuna, dok se butelja vina može naručiti za 70 ili 130 kuna.
MASLINA - Stupnička 14Ogromne pizze misterioznog sastava |
Stara Sava nikad nije slovila za lijep restoran, ni uređen, no uvijek je bila dobro posjećena zbog reputacije da ima odlične pizze. No je li dobra posjećenost razlog za nikakvo ulaganje u prostor, ponudu i inventar? U Staroj Savi stolovi su natrpani, osjećate se kao da vam svatko sluša razgovor i viri u tanjur, u kutu studenti na dva stola igraju biljar, buka se može mjeriti s onom u najposjećenijim kafićima, a konobar vam se ležerno odmah obraća sa ti. Ako ikako možete, ne odlazite u toalet jer će vas dočekati čučavac sumnjive čistoće i neugodnog smrada.
Da ipak niste u kvartovskoj zalogajnici ili studentskoj menzi, podsjetit će vas cijene: miješana pizza stoji 36 kuna, margarita 34 kune, a slavonska, s kulenom i feferonima, 42 kune. No kada slavonska stigne na stol, postaje jasno da mršava kobasica na pizzi nema veze sa slavnim slavonskim specijalitetom. Šunka na miješanoj pizzi je u komadima veličine dlana, a gljive kao da su mogle još neko vrijeme ostati u peći.
Unatoč svemu, Stara Sava, iz nekog razloga, još uvijek ima vjerne posjetitelje i veliki prostor uvijek je dobro popunjen.
Među klijentelom prevladavaju studenti, koji iz doma do lokala moraju samo prijeći cestu, no ovamo na pizzu Zagrepčani dolaze iz svih dijelova Zagreba. Posjetitelji mogu birati između 12 vrsta pizza, među kojima je najoriginalnija vegetarijanska pizza s povrćem na integralnom tijestu. U ponudi imaju sve vrste piva osim Becksa i Heinekena, nekoliko vrsta vina, pa čak i pjenušac za 20 kuna po čaši ili 120 kuna za bocu.
STARA SAVA - Savska 208Prenapučena zalogajnica |
Obiteljski posao otvoren prije više od dva desetljeća i danas je omiljeno okupljalište stanovnika Vlaške, Petrove i okolnih ulica. U pizzeriji Vagabund u Vlaškoj nećete naići na prostranost, dizajnerski uređen prostor ili preveliku ponudu hrane. Samo devet vrsta pizza, međutim, pripremaju fantastično. Većina pizza, poput margarite ili miješane, stoji 28 kuna, dok skuplje treba platiti 34 kune. Stanovnici ovog dijela grada u Vagabund dolaze zbog nostalgije: tu su ih vodili roditelji kada su bili mali, tu su dovodili djevojke na prve spojeve.
Pizza je prosječne, ali dostatne veličine, a nadjevena je doista vrhunskim sastojcima. Gljive su vidljivo svježe, na siru i mirisnom origanu se ne štedi. Najbolja riječ koja opisuje pizzu u Vagabundu je domaće, jer zaista tako izgleda. Tijesto je odlično, meko i ukusno, a cijeli restoran miriše neodoljivo.
Međutim, unatoč obiteljskoj atmosferi, u prostor bi ipak trebalo malo više uložiti, a i uniseks toalet nije svakome prihvatljiv.
Za razliku od ponude pizza, lista pića ničime ne oskudijeva, a i cijene su vrlo povoljne. U ponudi imaju devet vrsta piva. Pola litre nekog hrvatskog piva stoji 12 kuna, a za ljubitelje stranih piva u ponudi imaju još Erdinger i Bellvue Kriek. Od vina, na čaše toče portugizac i pinot crni, a za 70 kuna možete naručiti bocu Kutjevačke graševine.
VAGABUND - Vlaška 90Domaća atmosfera i odlična pizza |
Lana Mindoljević
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....