1. ADRIATIC GRAŠO
Uvala Baluni, Split
T: 021 398 560
Podno splitskog brda Marjan, na sustipanskoj stijeni iznad mora, smjestio se ovaj elitni restoran. Specijaliteti tradicionalnog dalmatinskog jelovnika, maštovito pripremljena “slow food” jela i francuska kuhinja začinjena dalmatinskim začinima oduševit će svakoga gosta. Izaberite između desetak ribljih ili mesnih sljedova, atraktivno pripremljenih jela poput carpaccia od inćuna ili pak kušajte tartufe na svježem listu vinove loze.
2. BOBAN
Hektorovićeva 49, Split
T: 021 543 300
Uvijek svježa bijela riba i plodovi mora, mesni specijaliteti te vinska karta koja broji stotinjak biranih etiketa hrvatskih i slovenskih vina te desetak vrsta američkih, afričkih i australskih vina aduti su ovoga splitskog restorana. Vrhunska vina u restoranu serviraju i na čaše. Specijalitet kuće su medaljoni od grdobine omotani pancetom, no ne treba zanemariti ni domaće njoke punjene škampima i pršutom. Boban je kultno splitsko gastronomsko okupljalište još od 1973. godine.
3. VAL
Kut, Vis
T: 021 711 575
Tajna receptura pašta fažola na brujet, glasovitog viškog jela u koji osim grdobine vlasnica restorana Val, Luce Knego, dodaje i škampe i dagnje, a kad ga ima, stavi i netom ulovljenog ugora, inspirirala je vjerojatno i Marijana Bana koji je na terasi restorana, ispod 14 palmi, ispjevao istoimenu glasovitu pjesmu. Kod Luce, uz brujet, svakako zatražite i juhu od viških divljih šparoga, a ostanete li i dalje gladni, birajte između crnog rižota, ribe i kolača od rogača.
4. POJODA
Kut, Vis
T: 021 711 763
Pojoda u viškom Kutu, restoran Zorana Brajčića, nezaobilazna je destinacija za sve koji žele isprobati većinu tradicionalnih i starih viških recepata. Luc u verduri, pojorski bronzinić, potrušena riba, artičoke s bobom, riba u slanutku, polpete od hobotnice, podušena lignja, pršut od tune s divljim kaparima... oduševit će i najizbirljivija nepca, a nakon većine ovih slasnih predjela sumnjamo da će ostati ‘prostora’ za još neko glavno jelo.
5. MOLI ANTE
Milna bb, Hvar
T: 021 745 017
Dnevno svježa riba na gradelama i pripremljena na razne druge načine, predjela od svega što pliva ili živi u moru, ali i brojni kontinentalni specijaliteti koji mogu svakoga zadovoljiti s pravom svrstavaju Molog Antu u Milni među najbolje hvarske ugostiteljske objekte. Smješten gotovo “u moru”.
6. KONOBA VRISNIK
Vrisnik, Hvar
T: 021 768 016
Konoba Vrisnik nešto je najljepše što vam se može dogoditi na sunčanom Hvaru. Na cesti, prije laganog uspona do prelijepog Vrisnika, u ugodnoj hladovini, s izvanredno uslužnim domaćinima, pravi je raj za goste, umorne od sunca i kupanja, a gladne dobre domaće spize.
7. KONOBA KREMENKO
Svinišće bb, kod Omiša
T: 021 860 291
Desetak kilometara iznad Omiša, ili pri povratku s raftinga na Cetini, nemoguće je promašiti Kremenka, konobu u kojoj vam vrlo dobra ponuda svih vrsta specijaliteta možda neće biti najpresudnija, ali ugođaj u stijenama isklesanom prostoru (hand made vlasnika) zasigurno će vas na trenutak ostaviti bez daha. U konobi će vas ponuditi aperitivom Kremenjačom, rakijom od trava i meda a avantura je i sam dolazak do konobe zavojitim serpentinama.
8. ZLATNA RIBICA
Krapanjskih Spužvara, Brodarica
T: 022 350 695
U prekrasnoj uvali Brodarice smjestio se restoran Zlatna ribica, a čak stogodišnja tradicija bavljenja ugostiteljstvom donijela mu je brojna priznanja. U bogatom izboru jela, kako ribljih, tako i mesnih, svatko će pronaći nešto za sebe. Gosti mogu uživati i u školjkama te rakovima, a velik je i izbor vina domaćih i stranih proizvođača. S terase restorana pruža se lijep pogled na more i otočić Krapanj.
9. ZLATNE ŠKOLJKE
Grgura Ninskog 9, Skradin
T: 022 771 022
Skradin je lijep i kad se nekoliko kilometara spustite cestom s autoputa, a ne samo s vidikovca... Veliki parking ili marina za one koji dolaze s morske strane početni su izazov, intima i duša mjesta neponovljiv su doživljaj, a Zlatna školjka s izborom svježih i na poseban način pripravljenih morskih delicija užitak su za sladokusce.
10. TIC - TAC
Vlade Hrokešina 5, Murter
T: 022 435 230
Restoran uz more Tic - Tac ima tradiciju dugu četrdesetak godina. Brujeti i riba s gradela standardna su ponuda toga murterskog restorana, no možete uživati i u njokima sa škampima i butargom ili rižotima od morskih jaja kojima se restoran proslavio u devedesetih godina. Isprobajte i slasticu - kolač od rogača. Zanimljivo, u ponudi možete pronaći i sushi. Osim u jelima, u Tic -Tacu ćete uživati i u ambijentu. Restoran je, naime, uređen kao brod.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....