ŠTO VIDJETI

TOP 14 Gradeca i Kaptola - Najljepši spomenici Gornjega Grada

1. Crkva sv. Marka

Crkva Sv. Marka jedan je od najstarijih arhitektonskih spomenika grada Zagreba, a istovremeno je najstarija župna crkva u gradu. Nalazi se na Trgu sv. Marka.

2. Crkva sv. Katarine

Raskošna barokna crkva gorila je 1645. i 1674. godine. Nakon ukinuća Isusovaca 1773., predana je župi Sv. Marka, a od 1874. postaje sveučilišna crkva. Nalazi se na Trgu Katarine Zrinske.

3. Banski dvori

Današnja zgrada Vlade na Markovu trgu od 1809. do 1918. bila je dom hrvatskih banova. Zgradu je 7. listopada 1991. raketirao zrakoplov JNA s ciljem atentata na tadašnju hrvatsku vlast, te je pretrpjela znatna materijalna oštećenja. Banski dvori nalaze se na listi zaštićenih kulturnih dobara RH.

4. Klovićevi dvori

Najveće i najljepše zdanje Gornjeg grada smješteno je na Jezuitskom trgu (br. 4) u zgradi starog isusovačkog samostana, čija gradnja počinje u prvoj polovici 17. st. Današnji izgled duguje arhitektima V. Hodžiću i I. Emiliju koji su preuredili zgradu u muzejski prostor.

5. Zgrada Hrvatskog Sabora

Za današnji izgled zgrade Sabora na Trgu sv. Marka zaslužni su projektanti Lav Kalda i Karlo Susan koji su završili radove 1911. tijekom koje je Zagrebačka županija prodala zgradu Saboru. Time se palača vratila prvotnom vlasniku koji ju je još 1731. kupio za svoje potrebe.

6. Palača Dverce

U 15. st. zgrada na Katarinskom trgu (br. 6) se naslanjala na gradski bedem, a svoj današnji izgled dobila je u 19. stoljeću nakon pregradnji koje je izveo arhitekt Kruno Waidmann. Od 1912. palača služi za svečana primanja nakon što ju je njezina tadašnja vlasnica, kontesa Klotilda Buratti, ostavila Gradu u reprezentativne svrhe.

7. Palača Vojković

Barokna palača u Matoševoj ulici na br. 9, sagrađena je 1764. godine prema projektu zasad nepoznatog arhitekta. Investitor palače bio je grof Sigizmund Vojković (Vojkffy), čiji je grb prikazan u štuku na zabatu pročelja. U 19. stoljeću palača je došla u ruke prvo obitelji Oršić, a potom i obitelji Rauch, pa se prema njima ponekad naziva i palača Oršić-Rauch. U ovoj je palači danas smješten Hrvatski povijesni muzej koji čuva vrijednu zbirku.

8. Kula Lotrščak

Kula Lotrščak jedan je od simbola Zagreba s čijeg vrha, visokog 30 metara, puca pogled na cijeli Zagreb. Smatra se najbolje očuvanim objektom gradskog obrambenog sustava. U kuli je i Grički top, koji svaki dan pucnjem označava podne. Na vrhu je i kupola s vidikovcem. Cijena ulaznice je 10 kn.

9. Markov trg

Glavni je trg Gornjega grada, nekad mjesto trgovanja, a danas političko sjedište Hrvatske. Trgom dominiraju Banski dvori, i uz njih palača Rauch, koji su danas jedinstven objekt u funkciji sjedišta Vlade RH. Nasuprot je zgrada Hrvatskog sabora, dok južni dio trga zatvara zgrada Gradske skupštine.

10. Kamenita vrata

Kamenita vrata na vrhu Kamenite ulice jedan su od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba. Današnji oblik dobila su 1760., a u prolazu vrata smještena je kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, prema kipu koji je neokrnjen preživio veliki požar u 18. st. Kamenita vrata ovjekovječena su u romanu Augusta Šenoe “Zlatarovo zlato”. To je mjesto molitve brojnih vjernika i svjedok starog duha Zagreba.

11. Popov toranj

Popov toranj je stara gornjogradska utvrda podignuta sredinom 13. st., nakon provale Tatara. Narod ju je zvao Popovim tornjem jer je bila vlasništvo zagrebačkog biskupa. S Popova tornja danas se mogu gotovo “dohvatiti” zvijezde jer je na njegovu vrhu, u kupoli, zvjezdarnica.

12. Palača Raffay-Plavšić

U njoj se nalazi Muzej naivne umjetnosti. Zbog svoje je vrijednosti zaštićeno kulturno dobro. Sagrađena je u 18. st. Cijena ulaznice je 20 kuna.

13. Palača Jelačić-Drašković

Raskošne palača iz 18. st. iz vremena baruna Baltazara Magdalenića obnovljena je prije nekoliko godina. Između 1821. i 1824. dolazi u ruke grofa Ivana Draškovića i tada postaje najljepšim djelom zagrebačkog klasicizma. Gospodarska kuća ističe se uglednim portikom sa šest jonskih stupova i portalom. Nalazi se u Demeterovoj ulici.

14. Uspinjača

Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu. Povezuje Ilicu i Gornji grad, a s prugom dugačkom 66 metara najkraća je željeznica na svijetu. Zanimljivo je da više od stoljeća nije bilo ozlijeđenih putnika i zato nosi naslov najsigurnijeg javnog prijevoznog sredstva. Cijena karte je 4 kune.

Strossmayerovo šetalište, popularno zvano i Štros, prvo je zagrebačko javno šetalište koje je uređeno prije 200-tinjak godina. Mnogi Zagrepčani ga nazivaju i najromantičnijim mjestom u gradu, a osim ljubavnih sastanaka, Štros u ljetnim mjesecima nudi i vrhunsku zabavu brojnim događanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:59