GDJE SE OSVJEŽITI

TOP 5 kupališta - Planinski spas od vrućina

Lokvarsko jezero okruženo je zelenilom i idealno je za kupanje

1. JEZERO BAJER, Fužine

Bajer, najstarije od fužinskih jezera, jedno je od odredišta za kupače u goranskom kraju. Umjetno jezero sagrađeno je 50-ih godina prošlog stoljeća, a prosječne je dubine od dva do sedam metara i raspolaže s oko milijun kubičnih metara vode. Osim za kupanje, pogodno je i za vožnju čamcem, kanuom, kajakom te za surfanje.

2. JEZERO LEPENICA, Fužine

Lepenica je najveće umjetno jezero u fužinskom kraju. Sagrađeno je 1988. godine, a površinom i količinom vode znatno je veće od Bajera. Maksimalna dubina iznosi 18 metara. Ljeti je iznimno pogodno i ugodno za kupanje jer temperatura vode dosegne više od 23 stupnja Celzijeva. Na jezeru je 1989. održano Svjetsko prvenstvo u orijentacijskom ronjenju, a 2007. i Svjetski kup.

3. LOKVARSKO JEZERO, Lokve

Kupanje u Lokvarskom jezeru jamči osvježenje tijekom ljeta, a do mnogo malih uvala može se doći pješačkom stazom. Lokvarsko jezero je umjetno jezero nastalo gradnjom brane 1954. godine. Površine je 2,1 četvorni kilometar i dubine 40 metara, a pruža se sve do podnožja Risnjaka.

4. RIJEKA KUPA, Brod na Kupi

Rijeku Kupu svaki turist u Brodu na Kupi može upoznati na više načina: kanuingom, raftingom ili, pak, plivanjem i kupanjem. Posebnu čar daju mali brzaci na kojima možete uživati u prirodnoj hidromasaži Kupe na plaži Pritiske nedaleko od Gustog Laza. Najniže točke ovdašnjeg toka Kupe su na oko 220 metara nad morem, a reljefni okvir risnjačko-drgomaljske skupine seže do prosječnih visina od 800 do 1000 metara.

5. RIJEKA LIKA, Perušić i Kosinj

Rijeka Lika može biti izvrsna za kupanje. Ljeti je voda mirna i za tijelo vrlo pogodne temperature. To je najveća lička ponornica s dužinom od 78 kilometara, što je svrstava na drugo mjesto ljestvice najdužih europskih ponornica. Izvire u podnožju Velebita, u južnom dijelu Ličkog polja, na nadmorskoj visini od oko 600 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 04:19