GDJE SE ODMORITI

TOP 7 izletišta - Bijeg iz grada u mir prirode

1. EKO SELO ŽUMBERAK

Park prirode Žumberak,

T: 01 3387 472

www.eko-selo.hr

Eko selo je popularno svratište mnogih zaljubljenika u prirodu kao i usputna stanica izletnika i planinara. Nedaleko odavde nalaze se neke od najatraktivnijih kulturnih i prirodnih znamenitosti Parka prirode. Sam kompleks sastoji se od središnjeg objekta s restoranom i sedam dvokrevetnih soba, četiri drvena bungalova, vestern-salona s desetmetarskim šankom, konjušnice te jahaćeg poligona. Ugodnoj domaćoj atmosferi, osim ljubaznih domaćina i osoblja koji će vam uvijek stajati na usluzi, osobito pridonosi i prisutnost brojnih domaćih životinja.

2. SEOSKI TURIZAM STARI GLOG

Stari Glog, Vrbovec

T: 01 2790 660

www.paintball-zagreb.com

Ako vam je dosta buke i gradske strke i bježi vam se od svakodnevnog stresa, predahnuti možete samo dvadesetak minuta vožnje od centra Zagreba, vozeći se poluautocestom u smjeru Bjelovara, deset kilometara poslije Vrbovca. Naići ćete na selo i seosko gospodarstvo Stari Glog, gdje će vam ljubazni domaćini u prekrasnom prigorskom okruženju ponuditi razonodu u obliku paintballa (u prirodnoj bukovoj šumi), streličarstvo, ribolov na jezeru, jahanje (samostalno ili uz stručnu pomoć), a za najmanje je tu dječje igralište. Osim toga, možete pogledati malu etnološku zbirku.

3. IMANJE OBITELJI BUNČIĆ

Šaškovečka bb, Dugo Selo

T: 01 2781 132

www.buncic.hr

Klet je smještena usred slikovitog i pitomog Martin Brega, svega dvadesetak kilometara od središta metropole, usred prelijepih vinograda podno drevne crkve Sv. Martina iz 1209. godine. U sklopu izletišta koje se može obići kočijom, pa čak i jašući, nalazi se eko selo koje pruža uvid u tradicionalnu arhitekturu i način života naših djedova. Ako vas jahanje i šetnje ne izmore, na raspolaganju su vam razni sportski sadržaji i obližnje jezero. Zaokružite svoj dan uz domaću hranu iz restrana obitelji Bunčić. Velika klet poznata je kao najatraktivniji centar za seoski turizam sjeverozapadne Hrvatske, ponudom i uslugom ravan europskim uzorima. Gostoljubivost obitelji Bunčić nadaleko je poznata, a njihova gastronomska pobuda sastoji se od probranih jela po domaćoj recepturi, lovačkih specijaliteta, roštilja i jela ispod peke, te bogatih švedskih stolova.

4. VUGLEC BREG

Škarićevo 151, 49224 Lepajci

T: 049 345 015

www.vuglec-breg.hr

Samo četrdesetak kilometara od Zagreba, u samom srcu Hrvatskog zagorja, među prelijepim zelenim bregima smjestio se Vuglec Breg.

Prostire se na više od 12 hektara površine i koliko plijeni svojom razvedenošću i ljepotom, toliko nesebično sa svog vrha pruža prekrasan pogled na okolinu i ostale zagorske brege. Vuglec Breg je nastao na temeljima starog zagorskog zaselka Vugleci. Obnovljeno naselje danas čine četiri autohtone zagorske hiže, restoran, vinski podrum, sjenica s krušnom peći i roštiljem, a kako bi se još više dočarala tradicija Zagorja, obnovljeni su stari bunari te stara zagorska klet kojoj je, po bivšem vlasniku, dano ime Imbra.

5. BIO PARK DIVLJE VODE

Stojdraga 2, Bregana, Samobor

T.: 01 3387 623

www.karlo.hr/divljevode

Izletište Divlje vode nalazi se u Samoborskom gorju. U restoranu možete uživati u raznim mesnim jelima iz vlastite proizvodnje, ribama iz vlastitih ribnjaka, žabljim krakovima ili štruklama, siru i vrhnju... U blizini postoji motel sa 18 dvokrevetnih i trokrevetnih soba u kojima se može odsjesti. U njihovu zoološkom parku obitavaju razne životinje poput paunova, vijetnamske svinje, magaraca, srna, labudova, konja...

6. TRAJBAR

Ulica bana J. Jelačića 199, Zaprešić

T: 01 3310 838

www.trajbar.hr

U konjičkom klubu Trajbar Team, smještenom u Zaprešiću uz cestu prema Pojatnom, može se rekreativno jahati i opustiti u idiličnom prirodnom okruženju uz dobar zalogaj. Konjički klub Trajbar Team smješten je u prirodnom ambijentu, okružen bogatim zelenilom. Kompleks ima površinu od 110.000 m2, što uključuje i šumu sa stazama te 3000 m2 zatvorenog prostora koji sadrži dvoranu za zimsko jahanje i staju sa 40 boksova.

Konjički klub Trajbar Team raspolaže s četiri konja i tri ponija namijenjena školi jahanja. Moguće je pohađati grupne ili individualne satove, ovisno o ambicijama i prethodno stečenom znanju. Vremenski uvjeti nisu problem jer postoji zatvorena hala.

7. SEOSKI TURIZAM KEZELE

Šumećani, Graberje Ivaničko

T: 01 2820 496

www.kezele-vino.hr

Obiteljsko gospodarstvo Kezele nalazi se u Šumečanima, selu između Ivanić Grada i Čazme, u lijepoj i pitomoj Moslavini. Imanje veličine 7 hektara nalazi se na rubu brežuljkaste šume Marče i okruženo je livadama, oranicama, voćnjacima i vinogradima s prekrasnim pogledom na Moslavačku goru. Obitelj se bavi proizvodnjom vina, rakija i likera, uzgojem domaćih životinja i očuvanjem autohtone seoske baštine. Hrana koju poslužuju potječe iz vlastite proizvodnje iz njihova sela, a priprema se po tradicionalnim receptima. Može se i prenoćiti u 14 soba sa 27 kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 10:38