PIŠE JELENA LOVRIĆ

Treba li nam zakon protiv petokrake?

Ne može HOS rehabilitirati ustaški pozdrav “za dom”, bez obzira na to što je to spomenik braniteljima
 Sandra Simunovic / HANZA MEDIA

Petokraka se vraća među stranačko znakovlje, ustaški se pozdrav ZDS ori posred Zagreba. Novoformirana Nova ljevica na političku je scenu istrčala pod znakom zvijezde, za razliku od SDP-a koji se svoje petokrake davno odrekao, još onda kad je Ivica Račan izmislio kockice.

Istodobno, poznate grupice političkih ekstremista ustaške provenijencije, vjerojatno ohrabrene mlitavim držanjem vlasti prema njihovim jasenovačkim provokacijama, sele akcije pod prozore stranaka i demonstrirajući moć prijetećim porukama pokušavaju zastrašiti sve koji se njihovoj eskalaciji protive. Idejom premijera Plenkovića o formiranju povjerenstva koje će postaviti institucionalni okvir za, kako je rekao, osudu oba totalitarizma na umjetan se način stvara balans između pronositelja petokrake i pronositelja ustašluka. Što će Plenkovićeva komisija zapravo raditi?

Premijer se povjerenstva dosjetio nakon što je osvanula sramota s ustaškim pozdravom na HOS-ovoj ploči. Nešto više svjetla unijele su izjave Davora Ive Stiera, koji je ovih dana na povratku iz Berlina precizirao da bi se Hrvatska, kao i Njemačka, trebala odreći svih totalitarnih, fašističkih i komunističkih simbola. Konkretno očekuje da će desni centar osuditi fašističko znakovlje, a da bi “lijevi centar trebao osuditi petokraku”. HDZ-ova vlast namjerava, dakle, zajedno s ustaškim pozdravima s javne scene pomesti i crvenu zvijezdu. Međutim, takva vezana trgovina nije realna. Nije realna jer povlači znak jednakosti i sugerira isti tretman za stvari koje nikako ne mogu biti iste. Stvari s ustaškim insignijama i naslijeđem prilično su jasne. Ivo Sanader uklonio je ustaške spomenike pozivajući se na Ustav. Ustavni je sud u međuvremenu donio odluke kojima se ZDS proskribira. Čak se i saborski odbor složio da natpis u Jasenovcu vrijeđa žrtve ustaškog režima. Na koncu se i Plenković jučer ispričato. Izostanak reakcije premijer je pokušao pravdati tvrdeći da je riječ o spomeniku braniteljima. To je činjenica, braniteljima svaka čast i slava, ali ne može HOS rehabilitirati ZDS, među ostalim zato što je i sam kontaminiran ustaškim reminiscencijama. Njegovi osnivači iz 1991. očito su se oslanjali na ustaški HOS, formiran u vrijeme NDH. Jedinice su im nosile nazive po ustaškim zločincima Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu, sami su se kitili poglavnikovim slikama. Nisu slučajno izabrali crne uniforme i ustaški pozdrav. Ljuta desnica godinama vodi kampanju kojom službeni pozdrav NDH pokušava ugnijezditi u hrvatski mainstream, čak promaknuti u službeni pozdrav Hrvatske vojske.

Što s petokrakom? Ona u Hrvatsku nije došla na ruskim tenkovima, kao u Njemačkoj, nego je simbol autentičnog antifašističkog pokreta. Ovdje se pod crvenom zvijezdom nisu borili samo komunisti, nego svi koji su bili protiv fašizma. Pod tim su znakom Istra i Dalmacija vraćene Hrvatskoj. Ni Europski sud za ljudska prava ne stavlja znak jednakosti između svastike i zvijezde.

Zato što je svastika jednoznačni simbol fašizma i zločina, a zvijezda simbol međunarodnog radničkog pokreta. Deklaracija Europskog parlamenta, na koju se hrvatska revizionistička desnica voli pozivati, također pravi razliku: osuđuje zločine komunističkih režima, ali sam režim ne naziva zločinačkim.

Naravno, činjenica je da su i pod zvijezdom činjeni zločini. Zato joj nije mjesto u Bleiburgu ili na Ovčari. To će svatko normalan lako razumjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:01