ZLATNI STUDIO 2019.

Tri autora najslušanijih skladbi: 'Privilegij je imati pjesmu s potencijalom da postane hit godine'

Tri autora skladbi koje se natječu za Zlatni Studio govore o svojim djelima i stvaralačkom procesu
Ante Pecotić, Tonči Huljić i Ivan Dečak
 CROPIX

Jedna od kategorija Zlatnog Studija u kojoj je teško predvidjeti pobjednika svakako je i ona za hit godine, u kojoj se natječu pjesme “Nama se nikud ne žuri” u izvođenju Vatre i Massima Savića, skladba “Ako te pitaju” koju izvodi Petar Grašo te balada “Rekao si” koju je otpjevala Nina Badrić.

Branimir Mihaljević, lanjski dobitnik Zlatnog Studija u toj kategoriji, skladatelj pjesme “Ako voliš ovu ženu” što su je u duetu otpjevali Oliver Dragojević i Željko Bebek, slaže se da je i ove godine konkurencija za hit godine moćna, a otkrio je i koja je njegova formula za hit:

Slavlje života

- Mora se posložiti puno toga, svakako, u toj priči mora postojati dobar izvođač kojem vjeruju dok pjeva odličan tekst i atmosferu koja vam odgovara u situacijama za koje je pjesma namijenjena. I još puno drugih sitnica od kojih na većinu možemo, ali na neke ipak ne možemo utjecati - kaže Mihaljević. Tu formulu za hit svakako znaju i Tonči Huljić, Ante Pecotić i Ivan Dečak, autori skladbi koje se natječu za nagradu Zlatni Studio.

- Stvarno smo zahvalni svima koji su dali glas nama i pjesmi ‘Nama se nikud ne žuri’. Ova skladba najbolja je najava novog desetog studijskog albuma grupe Vatra, a izuzetno nam je drago što nam se u ovoj glazbenoj ekspediciji pridružio i Massimo, glazbenik kojeg svi volimo i cijenimo - kaže Ivan Dečak, autor skladbe “Nama se nikud ne žuri”, koju je napisao nakon smrti prijatelja Ante Perkovića.

- No, ovo nije pjesma o oproštaju, tuzi ili smrti. Ovo je oda života, skladba koja slavi život - kaže Dečak koji još ne zna kako će proslaviti pobijedi li u kategoriji za hit godine Zlatnog Studija. - Vjerojatno uz dobar roštilj i poneku pivicu - pretpostavlja Slavonac.

Ni Ante Pecotić nije siguran kakav će on tulum prirediti pobijedi li pjesma “Rekao si”, a o načinu proslave, dodaje u šali, konzultirat će se sa ženom. Je li Pecotić očekivao da će njegova pjesma ući u finale za naš hit godine? - Kad stvaram pjesmu, nikad nemam nikakva očekivanja, samo nadanja. Nadao sam se da će pjesmu ‘Rekao si’ otpjevati Nina Badrić jer je ona, uz Vannu, Tonyja i Massima, među našim rijetkim pjevačima koji imaju karakter i naraciju kojima mogu iznijeti ovakvu skladbu.

Dugo sam radio na pjesmi ‘Rekao si’, tjednima sam tražio prave riječi za refren pjesme koja priča priču o jednoj ljubavi, jednom životu, prekršenim obećanjima i odlascima... Svima nam se to jednom u životu dogodilo, nikome od nas nije bilo lako u tom trenutku. Kad sam napokon završio pjesmu, imao sam tremu dok sam je pjevao Nini prvi put, ali ona je bez greške prepoznala pjesmu, čak joj nije smetalo ni to što sam joj prvu verziju otpjevao osobno - kaže Pecotić.

Ni Petru Graši, baš kao ni Nini, nije smetalo to što mu je prvu verziju pjesme “Ako te pitaju” otpjevao autor Tonči Huljić. Petar i Tonči dugogodišnji su prijatelji, a Tonči, baš kao i njegova supruga Vjekoslava, koja je napisala stihove za skladbu, Petra poznaje u dušu i točno zna kakvu pjesmu će napraviti prijatelju. Huljić, koji će dogodine proslaviti 40. godišnjicu bavljenja glazbom, nedavno je opisujući odnos s Petrom kazao:

Koji vjetar puše

- Mi smo stvarno najbliži, kao familija - rekao je skladatelj koji je nedavno za Slobodnu Dalmaciju otkrio kako izgleda njegov radni dan.

- Rano ustajanje, jer nema ljepšeg jutra od splitskog jutra. Spustim se do autobusne stanice nasuprot Gimnazije Vladimira Nazora, odakle odlučim koju ću rutu prelomiti taj dan. Ponekad odem preko Rive, šprintom do Vidilice, preko Zvončaca do Instituta, a nekad odlučim ići do Žnjana. Sve ovisi o vjetru koji taj dan puše, a to vidim već ujutro s prozora.

Nakon toga obavezno idem sa ženom u grad popiti kavu i pročitati novine. Došli smo već do podne, kad ulazim u studio, gledam što su programeri napravili prethodni dan.

Tamo sam do 14 sati, ne mogu više od dva sata izdržati ondje. Onda slijedi ručak, spavanje, pisanje tekstova ili gledanje televizije. Nakon 20 sati opet pisanje i tako teče moj radni dan - kazao je Huljić.

Počeo drugi krug glasovanja

Za Zlatni Studio u 1. krugu glasalo se za petero kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija. Sada smo dobili finaliste sa po tri nominacije s najviše glasova i ostalo je da izaberemo najbolje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:55