KOMENTAR

Trump je ostao bez velikog tereta, ali ga je odmah zamijenio novi

Demokrati su se nadali da će im Mueller donijeti izbornu pobjedu na pladnju, no sada moraju otvarati prave teme
 REUTERS

Dan nakon što je američki ministar pravosuđa William Barr objavio sažetak izvješća posebnog istražitelja Roberta Muellera i zaključio kako nije bilo dosluha predsjedničke kampanje Donalda Trumpa s Rusijom te da nema razloga za dizanje optužnice protiv predsjednika zbog ometanja pravde, Amerika je uzburkana.

U moru komentara dva se ističu svojom ozbiljnošću. Douglas E. Schoen je za Fox News napisao: “Sad kad je američki narod konačno dobio odgovore Muellerove istrage koje je zaslužio, vrijeme je da kao nacija krenemo dalje”. Tako dakle piše desni, Trumpu sklon medij. Stephen Collinson, s Trumpu mrskog CNN-a, kaže: “Kad otklonimo strančarenje, Muellerov bi zaključak trebao postati trenutak velikog nacionalnog olakšanja. Sve suprotno bi značilo da je trenutni predsjednik varao sa stranom silom kako bi potkopao američku demokraciju”.

Ovo su dva izuzetno trijezna komentara kojima je teško bilo što dodati. Jer, stvarno, da je dosluh dokazan, to bi bio izuzetno težak udarac SAD-u, ali i svijetu jer bi izazvao ozbiljan unutarnji kaos u zemlji s teškim globalnim posljedicama: neprijatelji liberalne demokracije bi likovali, a saveznici bi se pitali što sada, treba li nastaviti surađivati s tako kompromitiranom administracijom. Toliko o nacionalnom interesu.

Hladna analiza potvrđuje da je Trumpu s leđa palo teško breme, ali da ga je odmah, kao u Sizifa, zamijenilo novo: dosluha nije bilo, ali to ne znači da su stali svi sudski procesi protiv predsjednika. Niti da je sigurno da otvaranje cijelog izvješća neće na vidjelo iznijeti neke od sumnjivih poteza koji možda nemaju pravnu, ali imaju političku težinu. Daleko je to od pobjede.

Demokrati su s druge strane doživjeli ozbiljan potres. Realno, nadali su se da će im Mueller donijeti na pladnju predsjedničku i kongresnu pobjedu u 2020. godini. To se nije dogodilo. Snage će trebati fokusirati na druge političke teme. Konačno, demokrati su pobjedu na izborima za Zastupnički dom Kongresa ostvarili bez Muellerova izvješća.

Važnije od dosluha je bilo otvoriti prave teme koje interesiraju birače, dovesti nova lica koja mobiliziraju neodlučne, a Trump je i bez dosluha bunar bez dna iz kojeg naprosto ispadaju bogomdane političke izjave koje se lako i učinkovito pretvaraju u pobjedničke izborne poruke. Konačno, da je Mueller i dokazao dosluh, to u stvari ne bi promijenilo odnos među biračima. Oni koji podržavaju Trumpa nakon dvije godine ovakve vladavine ne bi odustali zbog dosluha. Ili bi ih bilo tako malo da to ne bi utjecalo na izborni rezultat. Sjetimo se suca Bretta Kavanaugha: što su ga demokrati više razapinjali, to je njemu i republikancima rasla podrška u javnosti.

Za demokrate je važnije da mudro upravljaju svojim bezbrojnim predsjedničkim kandidatima i grade jedinstvenu izbornu poruku koja bi ih mogla odvesti u Bijelu kuću i osigurati im većinu i u Senatu. Jer, Muellerovim izvješćem, realno, jednako mogu mahati oni kao i republikanci. Ali ozbiljna politička platforma koja bi izvrgla ruglu Trumpovo rasističko brbljanje jedini je mehanizam za pobjedu. S dosluhom ili bez. Jer, da zaključimo, opoziva ni u kojoj varijanti ne bi bilo. I čini se da je to jasno Nancy Pelosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:48