PIŠE ŽELJKO TRKANJEC

TRUMP JE OSTAO GLOBALNO IZOLIRAN, LEĐA SU MU OKRENULI I NAJVJERNIJI SAVEZNICI Recept 'mi protiv svih' već se 2003. pokazao kao fijasko

 
 Reuters, Twitter

Bila je to 1990. godina. Irak je okupirao Kuvajt i cijeli je svijet ostao u šoku. Američki je predsjednik bio George W. H. Bush, državni tajnik James Baker. Otišli su u UN i formirali najveću ikad koaliciju u povijesti koja je vojnom silom istjerala Sadama iz Kuvajta. I to u doba dok se raspada komunizam, Jugoslavija i SSSR, pada Berlinski zid i nastaje nova geostrateška slika svijeta. To je vrhunac multilateralizma koji je pokazao da svijet može zajedno i da je jasno tko su dobri, a tko loši dečki. I sljedećih 15 godina svijet živi u povećanju blagostanja, širenju demokracije i liberalnog sustava.

Bila je do 2003. godina. Richard Cheney je potpredsjednik SAD-a i naređuje da se falsificiraju dokazi da Irak ima oružje za masovno uništenje. Predsjednik George W. Bush (sin) poziva svijet da mu se pridruži u invaziji. Državni tajnik Colin Powell odlazi u UN, laže i svi mu okreću leđa. Bush formira “koaliciju voljnih” u kojoj nema zemalja koje su uvijek bile saveznice SAD-a: Australija i Novi Zeland (ali tu su moćni Marshallovi otoci). Taj rat nije završio do danas, njegova je posljedica i Libija i Sirija i Jemen, pa i Sudan. Nakon toga je svijet zatresla financijska kriza i zapali smo u jedno od najneizvjesnijih razdoblja u modernoj povijesti: jačaju nacionalizmi, protekcionizam i netolerancija, autoritarizam se doživljava vrednijim od demokracije. To je pokazatelj koliko je opasno kad svijet ne djeluje zajedno, kad se okrenu leđa multilateralizmu i globalizam podredi bilateralnim odnosima.

(171221) -- UNITED NATIONS, Dec. 21, 2017 () -- Photo taken on Dec. 21, 2017 shows the voting of a United Nations General Assembly resolution on the status of Jerusalem during a rare emergency special session at the UN headquarters in New York. The General Assembly on Thursday adopted a resolution on the status of Jerusalem that will make U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as the Israeli capital have no legal effect., Image: 358420393, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@photoshot.com  London: +44 (0) 20 7421 6000  Los Angeles: +1 (310) 822 0419  Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News
Displej s glasovima država

Na tom je polju narastao i Donald Trump. America prvo, to je srž i suština (sadržaja nema) njegove predsjedničke doktrine. Provokacija, kad nema politike, destrukcija, kad nema konstrukcije. Mi protiv svih. Svijet se ipak ujedinio, 129 glasova u Općoj skupštini (od 193) protiv SAD-a je mnogo, poruka Trumpu je jasna. Ali, njegova ambasadorica Nikki Haley i dalje prijeti jer to je jedino što je toj administraciji preostalo. Sad leđa okreću i ostali saveznici, Britanija, koja je išla 2003. u Irak, Japan, koji ima sigurnosni sporazum sa SAD-om. Ne i Hrvatska, mi smo se suzdržali. Ali Trump je globalno izoliran, svi znaju da ga mogu dobiti s malo laskanja i puno glamura. A svi su Kina, Rusija, Turska. Autoritarni režimi. Koji postaju primamljiviji, pa i u EU, vole to Mađarska i Poljska.

Multilateralizam kako ga vide Putin, Xi i Erdogan je ono što je sada ostalo. A to nije dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:02