KOMENTAR JELENE LOVRIĆ

Tuži ga, ali i zaziva izbornu suradnju

Milan Bandić i Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Milan Bandić uputio je javnu poruku premijeru Zoranu Milanoviću, ali nije posve jasno što je istupom na HTV-u zapravo htio reći. Jer, dok mu s jedne strane nudi suradnju, s druge ga strane - u sklopu svog projekta “Bandića za gradonačelnika Hrvatske” - nastoji dezavuirati, i to tako što će samoga sebe prikazati superiornim.

Zagrebački gradonačelnik jednom rukom kleše mit o svojoj sposobnosti i odlučnosti, a drugom aktualnog premijera crta kao nesposobnog i neodlučnog. Zato će mu on u Zagrebu demonstrirati što bi u Hrvatskoj trebalo napraviti. Prestati dijeliti nezarađeno i honorirati nerad, kaže Bandić i najavljuje smanjivanje plaća i broja zaposlenih u gradskim službama. Umijećem vrhunskog demagoga Bandić tvrdi da Vlada i Zagreb u interesu građana moraju surađivati bez obzira na njegove osobne odnose s Milanovićem. “Mudar se predsjednik Vlade nikad ne bi odrekao Zagreba”, ispravno konstatira. Sebe prikazuje kao u tom pogledu potpuno kooperativnog, premijera proziva kao glavnog krivca. Milanovića dodatno hoće osamiti: navodi da su mu se i neki ministri počeli odazivati i dolaziti, jer se, suočeni s negativnim rezultatima Vlade, “hvataju zadnjeg pojasa za spašavanje”.

Ali, zagrebački je gradonačelnik ponudio i mnogo više od suradnje na dobrobit građana. Implicite je premijeru Milanoviću, odnosno vladajućoj koaliciji ponudio izbornu suradnju. Pokušavajući se prišmajhlati, već će na europskim izborima podržati pojedine kandidate s Kukuriku liste. Na predsjedničkim izborima potkraj godine spreman je poduprijeti Ivu Josipovića. Ali, kako inzistira, “u paketu”.

Bandić predsjedničke i parlamentarne izbore vidi isključivo uvezane, u bloku. “Iza predsjedničkih dolaze parlamentarni izbori, pa ćemo o njima u paketu”, rekao je.

Svoju potporu predsjedničkom kandidatu vrlo jasno uvjetuje nekom kombinacijom na parlamentarnim izborima za koju bi sam imao interesa. Podržat će Josipovića, ali ne bez osobne koristi. Očekuje da će mu na neki način biti uzvraćeno.

Bandićevu ponudu suradnje treba gledati i u kontekstu najava novog državnog odvjetnika da slijedi vrijeme obračuna s lokalnim šerifima.

Premda ih Dinko Cvitan imenom nije identificirao, javnosti nije nepoznato tko se ima smatrati glavnim lokalnim šerifom u Hrvata. Bandić je zapravo javno istakao cijenu za spašavanje svog dosad teflonskog statusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:09