IZA KULISA

U Hrvatskoj je manji prekršaj pretući ženu nego poderati novčanicu

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Ako se, recimo, napijete i, iz tko zna kojeg razloga, na ulici poderete novčanicu od deset kuna, a netko od svjedoka pozove policiju, bit ćete kažnjeni novčanom kaznom do 250 maraka ili, iznimno, do 30 dana zatvora. Ako pak glasno u parku zapjevate, a to drugima zasmeta te opet pozovu policiju, to bi vas moglo koštati do 300 maraka ili 30 dana zatvora. Ako drsko vrijeđate - također 300 maraka. Ako prodajete na crno karte za utakmicu, opet 300 maraka. Ako se drsko ponašate - čak 350 maraka, jednako kao i ako postavite kartonsku kutiju pokraj placa i krenete šibicariti.

Dosta su to visoke novčane kazne za ovakve prekršaje - zatvorska se kazna, kaže zakon, može izreći samo iznimno. No, postoje i prekršaji koji su ipak “priuštiviji”: prema našoj ad hoc analizi, najjeftinije je napiti se, pokušati autom oboriti ženu, a ako ona prigovori, lijepo je na parkiralištu premlatiti uz sočne psovke i nakon toga se mirno odvesti s mjesta radnje. To košta, kako stvari stoje, maksimalno 200 maraka. Ili do 30 dana zatvora, kao i za sve ostale prekršaje, ali ta se kazna može izreći - samo iznimno.

Jer, hrvatska policija to djelo kvalificira kao remećenje javnog reda i mira. Iz čega jasno proizlazi da nije problem što ju je premlatio, nego što je time uznemirio slučajne prolaznike i narušio uspostavljeni red.

Tako je to samo u Hrvatskoj i još pokojoj državi bitno istočnijoj od naše. U Europskoj uniji, čija smo članica, svaki put kad naši suci i odvjetnici objašnjavaju da je pretući ženu, vlastitu ili tuđu, u Hrvatskoj prekršaj - osim ako joj ne polomiš kosti, onda ima šanse da te kazneno gone - misle da se radi o grešci u prijevodu. Potpuno su u to pak sigurni kada im kažu da je u Hrvatskoj na snazi Istanbulska konvencija, koja to izričito brani, a da su kazne u zakonu izražene u njemačkim markama, valuti koja ne postoji već dvadesetak godina.

Ali nije greška. Hrvatska narodna banka marljivo računa tečaj nepostojeće njemačke marke i dostavlja ga prekršajnim sucima: trenutno vrijedi 3,84 kune. Dakle, maksimalna novčana kazna za ovoga što je pretukao ženu na parkiralištu je 768 kuna.

Prst-palac - 100 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 19:09